Ужгородська влада закриває НВК

Батьки, які вклали власні кошти у ремонт, шоковані

Ужгородська влада закриває НВК

Правда, що місць в ужгородських дитсадках нині катастрофічно бракує. Ще на початку 90-х, коли почалася демографічна криза і щороку дітей стало народжуватися все менше, ухвалили рішення перепрофілювати деякі дитсадки на початкові школи, створивши так звані навчально-виховні комплекси (НВК). А деякі приміщення дитсадків пустили "під бізнес", простіше кажучи – приватизували. Нині ж, хвала Богу, діточок щороку більшає. Однак щасливі батьки стикаються з неприємною проблемою, коли виникає потреба віддати дитину в дошкільний заклад. Вільних місць немає, дитсадки переповнені, тож треба або шукати блат, або ж вистоювати в черзі чи не кілька років. Доходить до того, що батьки подають заяву в дитсадок, щойно дитина народилася.

Проблему визнає й чинна міська влада. Начальник управління освіти Ужгородської міської ради Володимир Огар каже, що восени 1249 дошкільнят-випускників сядуть за парти. Й водночас дошкільні виховні заклади, виходячи зі своїх можливостей, приймуть приблизно таку ж кількість нових вихованців. Протягом останніх років у місті зростає кількість дітей дошкільного віку. Так, якщо, наприклад, 2003-го їх було 4173, то 2009-го – вже 5025. Зрозуміло, що є гостра потреба в додаткових "садківських" місцях. Для цього доводиться поступово вивільняти приміщення, віддані в 90-х роках під навчальні класи. Тоді на базі ДНЗ № 10 з"явився НВК "Престиж", 41-го – НВК "Веселка", 34-го – "Первоцвіт", 17-го – "Пролісок", 3-го – "Ялинка", 8-го – "Дзвіночок", 29-го – "Дивосвіт", 36-го – АНВК. Ці комплекси в своїй структурі поєднували дошкільний навчальний заклад та загальноосвітню школу І ступеня. Крім того, в ряді дитсадків, наприклад №№ 19, 31, 42, розташувалися перші класи. За 10 років ситуація змінилася, виникла черга на влаштування дітей у дитсадки, а ті групи, що працюють, перевантажені: на 100 місцях, передбачених проектною потужністю наявних будівель ДНЗ та НВК, виховується 155 дошкільнят.

Чиновник запевняє, що вивільняти від класів дитсадки будуть поступово. Та вже цьогоріч запрацює як садок НВК "Дивосвіт", а НВК "Ялинка", "Дзвіночок", "Веселка"   з нового навчального року не набиратимуть учнів у 1 клас. Про це, мовляв, колективи згаданих закладів були попереджені заздалегідь – ще у вересні минулого року. Деякі ж НВК взагалі не чіпатимуть. Працюватимуть, зокрема, "Первоцвіт", "Пролісок" та "Престиж", відомі сильною початковою освітою.

Такі кроки міської влади, втім, не всім подобаються. Так, батьки дітей, що відвідували дошкільні групи в навчально-виховному комплексі "Ялинка", домагалися відкриття тут 1 класу і цьогоріч, однак міськво надало перевагу дошкільнятам. Є й інший аспект проблеми. Не секрет, що в процесі перепрофілювання дитсадків під школи батьки власним коштом ремонтували приміщення, купували меблі й приладдя. Що престижніший був НВК, то більше коштів щороку збирали з батьків – по кількасот доларів з кожного лише разового внеску, а ще ж постійні поточні. Тепер же, якщо дітей переведуть у шкільні приміщення, витрачатися доведеться знову, адже коли парти ще можна перенести, то стіни, двері, вікна й сантехніку – аж ніяк.
 
Моя знайома, син якої відвідує один із ужгородських НВК, повернувшись із відпустки й почувши новину про можливе його закриття, була шокована, бо ж від нашої міської влади можна чекати всього що завгодно. На облаштування класів і придбання всього потрібного для комфортного навчання й відпочинку дітей жінка витратила кілька тисяч доларів! Треба сказати, що класи батьки ремонтували капітально, як то кажуть, з нуля. Щоправда, потім дізналася, що їхній НВК поки що працюватиме, а наступного року дітвак уже піде до школи, тож заспокоїлася. Та що робити тим батькам, дітям яких до закінчення початкової школи ще 2–3 роки? Залишається сподіватися, що міським урядникам стане здорового глузду не рубати з плеча й не закривати всі НВК гамузом. Треба згадати, що перетворювали дитсадки на школи поступово, тож так само поступово годиться й повертати дошкільні заклади. В іншому разі соціальних протестів не уникнути.

Андрій Паславський

16 серпня 2010р.

Теги: НВК, дитсадки

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи