А у вас в квартирі газ? Тоді готуйте гаманець і... бережіть здоров’я

Не встигли українці оговтатися від новини про 50-відсоткове здорожчання газу з 1 серпня, як днями уряд ошелешив черговою звісткою: з квітня наступного року вартість блакитного палива зросте ще на 50 %. З початку 2011-го також збільшиться пенсійний вік для жінок: їх «урівняють у правах» з чоловіками, змусивши працювати до 60 років, а кваліфікаційний період для отримання повної пенсії зросте на 10 років...

А у вас в квартирі газ? Тоді готуйте гаманець і... бережіть здоров’я

Тож доречно згадати про квітневі, так звані "харківські" домовленості В. Януковича та Д. Медведєва. Тоді наш Президент погодився на продовження аренди Севастополя Чорноморським флотом Росії, навзаєм отримавши зменшення ціни на газ на 100 доларів. Саме економічною доцільністю було аргументовано угоду про ЧФ у Криму.

Це обіцяли

"Україна збереже 4 млрд доларів у рік, які стануть інвестицією в економіку. Це підтримання відновлення металургії, хімії, машинобудування", – сказав тоді Віктор Янукович. За його словами, харківські домовленості дозволять не змінювати тарифів для населення. "Головний соціальний ефект – не будуть підвищуватися ціни на ЖКГ, на газ для населення, що для мене особливо важливо", – наголосив він. За словами Президента, зниження ціни на газ є для нього "голов¬ним у пошуку виходу з кризи. Логіка проста – зниження вартості енергоносіїв означає підвищення конкурентоспроможності українських товарів на світових ринках. Починає працювати промисловість, підприємства платять податки в бюджет, і, як наслідок, нарешті ми беремося виконувати свої соціальні проекти – підвищувати пенсії і зарплати".

"Харківські угоди з РФ дозволять Україні дістати перехідний період для стабілізації економічної ситуації, зростання доходів населення, що дозволить підготуватися до тих непопулярних заходів, які, можливо, доведеться застосувати в наступні роки", – допомагав своєму шефу глава Адміністрації Президента С. Льовочкін, додаючи, що "шокові заходи Президент використовувати не дозволить". Чиновник також категорично не погодився з неминучістю уживання в найближчому майбутньому непопулярних кроків, які стосуються насамперед підвищення цін на газ для населення. Його б слова та Президенту у вуха!

Про те, що ціну на газ для населення уряд не підвищуватиме, заявляв тоді й Прем"єр-міністр України Микола Азаров в інтерв"ю загальнонаціональним ЗМІ. Зокрема, запевняв, що в меморандумі про співпрацю України з МВФ немає пункту, згідно з яким Україна зобов"язується ще раз підвищити тарифи для населення. Проте уряд має намір провести коригування цін на житлово-комунальні послуги й тарифів на газ у регіонах. Тільки й усього...

Так зробили

Що малося на увазі під словом "відкоригувати" тарифи, стало зрозумілим у середині липня. 13 числа постановою Нацкомісії регулювання електроенергетики, вартість газу для населення було піднято на 50 %. Нововведення почало діяти з 1 серпня. "Ціни здиференційовані за річним обсягом споживання й наявністю або відсутністю в абонента лічильника", – запевнили чиновники. Цього ж дня постанову зареєстрував Мін"юст, тож вона набула чинності. Принагідно Кабмін скасував рішення попереднього уряду, яким заборонялося підвищувати ціну на газ 2010 року. Як відомо, цей документ декларував, що ціни й тарифи на природний газ для населення, теплопостачальних та промислових підприємств повинні були зберегтися на рівні 2009 року.

Пікантності ситуації додає те, що Україна щороку видобуває з власних надр понад 20 мільярдів кубоментів газу. Майже стільки ж споживає населення та підпримства ЖКГ. Як відомо, вартість українського газу у кілька разів нижча, ніж імпортного російського. Тож закономірно виникло запитання: якщо маємо дешевий власний газ та ще й Росія знизила ціну на свій товар, звідки взялося підвищення ціни? Аналітики пов"язують цей непопулярний крок браком коштів у держскарбниці, бо, попри запевнення урядовців криза триває, бюджет недобирає грошей, тож нічим платити бюджетникам і розраховуватися з боргами. Відтак уряд пішов протореним шляхом попередників – підняти ціни, аби залатати фінансові діри. Як то кажуть, хотіли як краще, а вийшло, як завжди, тобто платити знову доведеться не олігархам – вони цінового підвищення, звісно, не помітять, а пенсіонерам і тим же бюджетникам, які отримують мінімальні доходи.

Аби заспокоїти людей, урядовці оголосили про розроблення системи компенсацій для малозабезпечених громадян. Та подорожчання вже відбулося, надворі середина серпня – і за кілька тижнів людям прийдуть платіжки від газовиків за новими тарифами. Обіцяна ж система компенсації лише починає працювати, тож людям у будь-якому разі доведеться переплатити .  

Далі буде?

Та не встигли оговтатися від "газового подарунку" чинної влади, як з"явилася інформація про те, що Україна має намір ще раз підвищити ціни на газ для населення на 50 % – з квітня наступного року. Про це йдеться в меморандумі української влади Міжнародному валютному фонду. Мовляв, подальше підвищення буде конче потрібне, щоб уніфікувати ціни для всіх користувачів газу до рівня паритету з імпортом і забезпечити "Нафтогаз" ресурсами, необхідними для поліпшення інфраструктури й виконання своїх зобов"язань, не покладаючись на бюджетні кошти.
 
Згідно з документом, передбачається підвищення цін на газ для населення і теплокомуненерго раз на півроку, доки вони не сягнуть паритету з цінами імпорту. "Після цього всі ціни на газ будуть коригуватися за потребою, відбиваючи ринкову вартість", – ідеться в меморандумі. Отакої! Виявляється ми не просто повинні платити завищену ціну за дешевий власний газ, а компенсовувати недолугу політику влади, яка довела до фактичного банкруктства НАК "Нафтогаз України" і тепер рятує компанію коштом рядових громадян країни.

На газі не зупиниться

Може, не все було б так драматично, якби здорожчання газу не призводило до загального цінового стрибка. Адже від енергоносіїв залежить і вартість перевезень, і харчів, комунальних послуг тощо. Вже нині експерти фіксують підвищення вартості продуктів.
 
Як відзначив аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, восени ще більше здорожчають   овочі, цукор, хліб і м"ясо. За його словами, в серпні зростання буде невеликим – 0,1–0,2 % – через подорожчання газу, а ось із вересня чекаймо різкого прискорення зростання вартості – до 2 %". "Його дасть зерно, а значить, подорожчають хліб і м"ясо, адже тварин і птахів годують зерном", – зазначив експерт. До слова, зростання вартості хліба фахівці вже фіксують у деяких регіонах України, хоча Прем"єр-міністр Микола Азаров буквально 7 серпня знову заявив, що "насущний" дорожчати не буде. Тож чи можна вірити нашим урядовцям?

Та й це ще не все. В іншо¬му меморандумі з МВФ Україна зобов"язується до кінця 2010-го підвищити пенсійний стаж і почати збільшення пенсійного віку для жінок.
 
Тож із початку наступного року уряд планує поступово довести вікову позначку переходу на заслужений відпочинок для прекрасної статі до рівня чоловіків – з 55 до 60 років, додаючи 6 місяців щорічно. Крім того, законопроект, який мають внести на розгляд парламенту у вересні, засвідчує зростання мінімального терміну страхування з 5 до 15 років, збільшення на 10 років кваліфікаційного періоду для отримання повної пенсії. Це, на думку урядовців, має стимулювати тих, то працює, довше зберігати працездатність.
 
А ще... поліпшити збалансованість Пенсійного фонду на 2 мільярди гривень наступного року. Тобто стільки недоплатять пенсіонерам. Отож українці, окрім порятунку "Нафтогазу", мають подати руку допомоги й збанкрутілому Пенсійному фонду.

Тож і справді бережіть здоров"я, шановні громадяни, аби дожити до заслуженого відпочинку. Ось тільки як це зробити за умови постійного зростання цін та урізання зарплат і пенсій, у жодному меморандумі з МВФ не пояснюється.

Відділ політики ЗІА "Простір"

16 серпня 2010р.

Теги: газ, уряд

Коментарі

ІВАН 2010-08-18 / 14:33:00
"Жіть стало веселеє, жить стало хорошо!" - фраза, мовлена Й. Сталіним у трагічному для мільйонів 1937 році. Від неї тоді у державі наступив глибоченний переляк.ЇФразу повторив нещодавно М. Азаров. Тож - НАЧУВАЙТЕСЯ громадяни України загалом та виборці ПР зокрема.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи