У центрі Перечина люди більше десяти років живуть у багатоповерхівці, яка за документами – недобуд

У центрі Перечина, через дорогу від «білого дому», де розмістилися райдержадміністрація, райрада та міська влада, стоїть п’ятиповерхівка. У ній більше десяти років люди живуть у 23 квартирах, а на одному з торців розташувалася районна дитяча бібліотека. Дев’ятнадцять квартир, розповідають мешканці, приватизовані, деякі вже й перепродані. Приватизований і шматочок підвалу, де люди мали намір організувати підприємницьку діяльність. Крім того, мешканці платять за водопостачання, водовідведення, електропостачання і, відповідно, мають щодо цього укладені угоди. Але офіційно цього будинку... нема!

У центрі Перечина люди більше десяти років  живуть у багатоповерхівці, яка за документами – недобуд

  Проблема  "випливла", коли одна з мешканок будинку  за адресою Перечин, вул. Червоноармійська,4 мусила, через оформлення на пенсію, змінити паспорт, в якому колись допустили помилку. Проте в міліції сказали, що штамп про прописку поставити не можуть – будинку, де вона, як стверджує, проживає, не існує. Подібні проблеми виникли і в молодих людей, яким настав час отримувати свій перший "документ про дорослість".

  До  міського голови Перечина на початку  червня цього року надійшов лист за підписом начальника Західного територіального  квартирно-експлуатаційного управління Ю. Сокольвака, де йшлося: "Згідно  з розпорядженням КМУ від ...2004 року... №... про передачу майнових комплексів військових містечок з державної власності у власність територіальних громад та акту приймання-передачі військового майна, затвердженого..., об"єкт незавершеного будівництва шифр 361/85-1- житловий будинок у Перечині... прийнятий Перечинським міським головою. Проте передаточний баланс оформлений не був і затрати по даному об"єкту рахуються по замовнику... У зв"язку з вищенаведеним... прошу дооформити передаточні документи по даному об"єкту".     Для з"ясування ситуації Перечинська міська рада сформувала комісію, яка встановила, що за попередника нинішнього міського голови райцентру будинок, серед  інших об"єктів колишнього військового  містечка, не був прийнятий через відсутність його на генплані військового містечка та відсутність усіх необхідних документів (проектно-кошторисної документації з висновками державної експертизи та іншими дозволами відповідних установ на проведення будівництва, актів приймання виконаних підрядних робіт та угод із підрядниками, акту державної комісії про введення в експлуатацію закінченого об"єкта тощо). Відтак усю цю документацію попросили представити військових, але відповіді й досі немає.

  Існує постанова Кабміну, яка дозволяє, за певних умов, "легалізувати" всі будинки, які колись зводили, але офіційно не оформили. Але, як пояснив "Замку" начальник інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Закарпатській області Василь Коблик, вона стосується лише приватної забудови. У цьому ж випадку, вважає Василь Йосипович, проблему мусить вирішувати місцева влада. Чіткого механізму законодавством не прописано, але однозначно насамперед має бути проведено технічне обстеження забезпечення несучої здатності будівельних конструкцій, тобто чи є вони безпечними, адже тільки факт, що люди тут живуть більше десятиліття, не гарантує, що все раптом не завалиться. Крім усього іншого, можливо, мешканці десь робили перепланування і позбулися зайвих, на їхній погляд, стін.

  Згодом будинок треба, згідно з урядовою постановою № 923 про порядок прийняття закінчених об"єктів будівництва в експлуатацію, прийняти, зареєструвати в Бюро технічної інвентаризації. Можна піти й шляхом позову, за яким суд може призначити будівельну експертизу, яка б теж визначила можливість із погляду безпеки проживати в цій споруді, дала б відповіді на всі попередньо чітко поставлені фахівцями запитання, а відтак знову, за процедурою, приймати багатоповерхівку в експлуатацію. За бажанням мешканців можна створити об"єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), яке, як юридична особа, вже звернеться до суду або ж органів влади, аби будову обстежили і ввели в експлуатацію.

  Як  відомо, на тлі тотального розвалу  вітчизняної комунальної системи  створення ОСББ, де відповідальність за утримання будинку беруть на себе самі мешканці, у нашій державі всіляко вітається. От тільки законодавство передбачає, що будівля має передаватися спільноті в належному стані, тобто з ремонтами і забезпеченням усього необхідного. За словами одного з працівників обласної інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, практика свідчить, що на Закарпатті для багатоповерхівок приблизно на 40 квартир це обходиться в середньому в 200-400 тисяч гривень.

  Отож, міській владі Перечина доведеться приймати рішення і про виділення фінансування на виконання всіх заходів, пов"язаних із введенням в експлуатацію або ж передачею ОСББ. З огляду ж на мізерний бюджет райцентру, вочевидь, доведеться звертатися за допомогою до обласних депутатів.     Міський голова Перечина Мирослава Гуранич повідомила "Замку", що незабаром разом із мешканцями будинку на Червоноармійській, 4 буде відпрацьовано найприйнятнішу, з огляду на інтереси мешканців, схему дій щодо "легалізації" цього спадку військових.     А від себе додамо, що до проблеми, вочевидь, мала би долучитися і районна влада  – адже у будинку розташовано  і дитячу районну бібліотеку, яка  "оселилася" там не самовільно, а  за чиїмось підписом. Можливо, в ситуацію мали би втрутитися й правоохоронці  – поцікавитися,  хто, напевно ж із перевищенням службових повноважень, без здачі будинку в експлуатацію видавав ордери на квартири, як проведено приватизацію, як постачальники електроенергії та інші служби укладали угоди з мешканцями на комунальні послуги тощо. Мабуть, якась відповідальність мала би бути і у військового відомства.     Хтось скаже: було так досі, то хай і далі буде. Однак така ситуація як шило в мішку – вилізе як не тут, то там, і комусь від цього може бути ой як боляче.

  Лариса  Подоляк, ЗІА "Простір"

11 серпня 2010р.

Теги: будинок, недобуд, Перечин, квартири

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи