У Болгарію через... Росію, або Чому мені шкода, що «я не москаль»

Дипломатичні установи повинні захищати громадян своєї країни. Це головне їхнє призначення. Один із пікових сезонів для такої турботи – відпустки. Однак...

Днями зіткнулася з випадком, який просто шокував. У які роки-віки зібралася у відпустку, грошей назбирала на двотижневий відпочинок у Болгарії. Пам"ятаючи про нещодавню проблему перетину кордону, коли українців не пускали на територію Словаччини з шенгенськими візами, виданими угорським консульством, вимагаючи додаткових документів, ми вирішили з"ясувати, чи щось подібне не відбувається й на українсько-румунському пограниччі. Адже саме транзитом через Румунію доведеться їхати на болгарські курорти.

У пошуку відповідей на ці питання мій сусід Владислав, з родиною якого ми разом їдемо на море, зателефонував у Генконсульство Румунії в Чернівцях. Ламаною мовою йому повідомили, що жодних документів, окрім паспортів та віз, на кордоні пред"являти не треба, а ось фінансове забезпечення має бути засвідчене – 500 євро. І кинули слухавку. Владислава вразила сума, до того ж виникло питання, а чи потрібно таку ж суму на дитину? І якщо ця сума передбачає п"ятиденне транзитне перебування, то чи можна пред"являти менше, якщо ми за добу збираємося перетнути Румунію? Бо чого ж нам там сидіти?

Владислав телефонує мені й просить уточнити. Я так само зв"язуюся з Чернівцями й починаю розпитувати:

– Я маю болгарську візу, якою передбачений транзитний коридор на 5 діб через вашу країну. Підкажіть, що мені потрібно для в"їзду на територію Румунії?

– 500 євро (ламаною українською).

– А така сума потрібна й на дитину? Щось забагато...

– Не знаю.

– Не хочу подорожувати з такою сумою готівки. Чи достатньо буде на кордоні пред"явити виписку з карткового рахунку, завірену в банку?

– Не знаю...

Отож поговорили. Шукаю координати офіційного сайту Генерального консульства України в Сучаві (до цього консульського округу належить і Марамуреш, який межує із Закарпаттям), може, бодай там знайду відповіді? Знаходжу сайт, вичитую його до останнього слова. Проте в розділах для іноземців інформація про умови перебування на території Румунії – надзвичайно "корисна" в цьому випадку й саме мені: "Іноземці, які перебувають у Румунії, ... не можуть організовувати на її території політичні партії чи інші організації та групи, подібні до них... зобов"язані дотримуватися зголошеної мети в"їзду та перебування в Румунії" тощо.

Тобто відповідей не знайшла, побачила на сайті 2 номери телефонів. Пробую зв"язатися кілька разів – ніхто не піднімає слухавку. Знову звертаюся до Чернівців, там мені дають ще якийсь номер у Сучаві. За ним нарешті сконтактувала з якимсь чиновником, одразу запитую: "Чому з вами зв"язатися нереально?" – "Доповідаю: не може такого бути, на офіційному сайті є наші координати. Ви ж додзвонилися!" – чую у відповідь. Ось і маєш! Розпитую про особливості перетину кордону,  у відповідь – те ж таки: не знаю, це не моя компетенція.

А це вже цікаво! У двох консульських установах, де, власне, мали б мені як громадянці України відповісти на всі запитання щодо перетину кордонів, не вдалося дістати відповіді на жодне! Зрештою заходжу на офіційний сайт Міністерства закордонних справ України (слава Богу, існує Інтернет і сайти, що б ми без них робили?). Знаходжу номер гарячої лінії. Кілька разів телефоную – робот пропонує почекати з"єднання. Ставлю слухавку на функцію "автодозвонювання" – встигаю приготувати борщ, але на гарячій лінії мене так і не почули...     

Зрештою, вирішили ми ситуацію дивним і, може, для абсолютної більшості людей незрозумілим способом, який одначе спрацював. Мій сусід зателефонував у (тримайтеся!) Генеральне консульство Російської Федерації у Львові, представився жителем Санкт-Петербурга й повідомив, що хоче на власному авто їхати з Росії до Європи, власне до Болгарії через Україну й Румунію. "Что мне нужно для того, чтобы спокойно пересечь границы всех этих государств?" – запитав у консульстві. У відповідь чітко по пунктиках дістав відповідь, скільки потрібно везти з собою грошей, які треба документи й так далі, і тому подіб­не. Власне, так ми й з"ясували, що фінансове забезпечення для в"їзду на територію Румунії становить 50 євро на добу, й аж ніяк не 500. До того ж виписки з банківських рахунків, офіційно завірені, приймаються. 

І що після всього цього скажеш? Сумно стає, що проблеми громадянина України так і залишаються його ж проблемами; а всі служби, покликані захищати права громадянина України, які до того ж функціонують на його податки, чомусь переважно ігнорують виконання своїх прямих обов"язків. А може, просто їх і не знають. Отак і виходить, що порятунок потопаючого – справа рук самого ж потопаючого...

Галина Солодка, Ужгород

11 серпня 2010р.

Теги: відпочинок, віза, кордон, Болгарія

Коментарі

KK 2010-08-20 / 18:13:00
Пані Галино - але саме головне закінчила -
'встигаю приготувати борщ'.

местный 2010-08-11 / 18:50:00
Галина, выяснять что-то у ромынов - дело наивное и безнадежное (по себе знаю) - это ж не венгры :)
ответ: "не знаю" (а кто, блин должен знать!) у них еще самый адекватный...

1 2010-08-11 / 13:40:00
пля ідіоти (дзвонити румунам) ви б ще подзвонили циганам на радванку або в консульство росіі в нігеріїї

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи