«Додаткові послуги» на колесах. У потягах найчастіше трапляються крадіжки та п’яні бійки

Майже порожня нічна електричка їде із Лавочного до Мукачева. В одному з вагонів двоє молодиків сумнівної зовнішності підсідають до пасажира. Зав’язують ліниву бесіду, яка закінчується... вимаганням грошей.

«Додаткові  послуги» на  колесах. У потягах найчастіше трапляються крадіжки та п’яні бійки

  Ця  історія, що трапилася з автором  матеріалу рік тому, закінчилася благополучно – зрозумівши, що "розвести" не виходить, хлопці відступили. Судячи з усього, вони  були непрофесіонали: скоріше, просто зухвальці. Як потім мені пояснили міліцейські експерти, головна помилка у тому, що почав із ними говорити. Знаючі люди радять у подібних випадках одразу дати зрозуміти, що зав"язувати розмову ні з ким не збираєтесь.

  Це  стосується приміських поїздів. А як у потягах дальнього сполучення? "Частенько і там серед пасажирів  опиняються нечисті на руку кримінальні  елементи, котрі тільки й чекають, аби хтось розслабився, забув сумку з грошима, – зазначає помічник начальника із взаємодії з громадськістю та ЗМІ лінійного відділу на станції Ужгород Людмила Фальчук. – Буває, що у зникненні гаманців винні й самі власники. Відвідуючи під час тривалої подорожі вагони-ресторани, за пляшкою спиртного вони нерідко забувають про свої речі".

  Багато  людей, які часто їздять потягами, можуть пригадати принаймні одну надзвичайну подію, що сталася під  час подорожі. Наприклад, ужгородка Юлія згадує, що якось потрапила у плацкартний вагон, у якому їхали... амністовані із в"язниці. Тож довелося мимоволі вислухати все, що розповідали одне одному екс-зеки про свої пригоди. А ще бачити, як зухвало вони поводяться із провідником.     Утім, більшість інших  історій – про банальні пиятики у купе, після чого у декого зриває дах. Інколи доходить до того, що доводиться втручатися міліції. Один із таких випадків стався на початку літа у поїзді "Солотвино-Львів", коли той заїхав на територію лінійного відділку станції "Ужгород" (від Сянок до станції Струмківка – Авт.). Кілька пасажирів влаштували бійку. Начальник потяга викликав міліцію, але навіть поява людей у формі дебоширів не заспокоїла. Відтак проти них порушено кримінальну справу, в тому числі й за опір працівникам міліції.

  В Україні при кожному з відділень  "Укрзалізниці" працює окреме управління МВС. Його працівники в народі більш  відомі як залізнична міліція. Вони і  займаються  усіма правопорушеннями та злочинами, що сталися на залізниці. А також наглядають за громадським порядком. Цього літа досить оригінально вчинили міліціонери Придніпровської залізниці: на початок курортного сезону видали брошури із досьє на місцевих злочинців. Навіть на тих, котрі вже відбули покарання. Ці книжечки пасажирам роздають провідники.

  У нашому краї за порядком у поїздах  та вокзалах наглядають правоохоронці, що підпорядковані Управлінню МВС на Львівській залізниці. Це 3 лінійні  відділки міліції: Мукачівський, Чопський та Ужгородський. На щастя, особливо резонансних  злочинів у поїздах на території Закарпаття давно вже не було.

  "Зв"язок  між поїздом і станцією є постійно, – розповідає начальник громадської безпеки лінійного відділу на станції Ужгород, капітан міліції Володимир Трельо. – Якщо щось стається, то пасажир має повідомити про це провідника, той – машиніста, а відтак інформацію отримуємо уже ми". Далі правоохоронці діють залежно від того, яке конкретно правопорушення сталося: чи чекають прибуття поїзда до станції, на якій міліцейський пост, чи їдуть до найближчої назустріч потягові.     В ужгородському лінійному відділі  міліції кажуть, що їх патруль регулярно  знаходиться у поїздах приміського  сполучення по дільниці обслуговування. Найчастіше в електричках виявляють  людей, що мають фальшиве посвідчення  на право безкоштовного проїзду. Також інколи трапляються адміністративні правопорушники, котрі попри заборону палять або ж розпивають спиртне. Поїзди дальнього сполучення ужгородські міліціонери зустрічають на станції.

  До  речі, кнопочки, що нині є у приміських поїздах із написом "Міліція", коли справні, то зв"язують людину не безпосередньо з постом, а з машиністом. Уже той, за потреби, повідомляє  правоохоронців про виклик.

  На  питання, що робити пасажиру в разі якоїсь небезпеки, у міліції кажуть: залежно від того, яка конкретно ситуація. Якщо людина не впевнена, що може зупинити правопорушення, то краще не втручатися, аби не зробити ще гірше. Натомість за першої ж нагоди повідомити про трафунок провідника або ж міліцію. На кожному вокзалі має бути вказаний номер чергової частини. В Ужгороді це – 69-20-45.

  Із  нового року залізнична міліція обласного  центру зареєструвала 149 заяв і повідомлень, порушила 65 кримінальних справ. В основному  – за хуліганство, дрібні крадіжки, розкрадання залізничної колії  та навіть перевезення наркотиків.

  Можемо  зробити висновок: скільки б нині не було правоохоронців на вокзалах і  в поїздах, головною гарантією безпеки  таки залишається людська пильність. Не слід забувати про свої речі, і  тоді їх ніхто не вкраде. Не варто  розпивати у поїзді алкоголь – тоді і проявів хуліганства на залізниці значно поменшає.

Ярослав Гулан, ЗІА "Простір"

11 серпня 2010р.

Теги: потяг, електричка

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи