30 років у... грошах знаходить і не допускає порушення Олена Плоскіна

Ця маленька й тендітна жінка такої надзвичайної моральної сили й фізичної витривалості, що тим, хто її знає, нерідко здається: лише силою волі вона могла б гори з місця рушити. Рівно три десятиліття Олена Михайлівна Плоскіна пропрацювала контролером-ревізором.

30 років у... грошах знаходить і не допускає порушення Олена Плоскіна

Починала рядовим, дійшла до посади чільника контрольно-ре¬ві¬зійного управління Закарпаття, а нині працює начальником КРВ у Мукачеві та Мукачівському районі. Сама ж Олена Михайлівна вважає себе звичайною жінкою, яка любить вирощувати квіти, захоплюється творчістю свого чоловіка й допомагає синові вирощувати  яблука...     "Фінансистом  стала випадково, але жодної миті про  це не пошкодувала"

– Олено Михайлівно, мало кому вдається 30 років пропрацювати в одній сфері. Аби займатися однією справою усе життя, потрібно, вочевидь, дуже її любити....

– Це абсолютно реально! Особ­ливо якщо ти – трудоголік. Як на мене, й доцільно займатися  однією справою, адже концентрація на чомусь одному приносить максимум результату. А працювати я почала одразу після вишу – в КРУ Мінфіну України в Закарпатській області.

– Ким мріяли стати в дитинстві? Чому пішли цим шляхом?

– Щиро зізнаюся, фінансистом стала випадково. Завжди в школі захоплювалася математикою, і коли обирала виш, то орієнтувалася саме на цей предмет. Так потрапила до Тернопільського фінансово-економічного інституту. Причому документи вирішила подати на той факультет, де був найбільший конкурс. Я чогось тоді думала, що там, куди всі хочуть, найцікавіше, найпрестижніше, тож відтак здобуду найзатребуваніший фах. Хоч, щиро зізнаюся, я тоді й уявлення не мала про фінанси...

А вже приклади в роботі... Знаєте, у ревізорській справі є і складне, й незрозуміле: "складне" треба "розкласти", "розібрати", і тому добре, коли допомагають наставники. Мене навчали, підтримували й допомагали високопрофесійні, талановиті вчителі. Передусім це Василь Васильович Синьо, який є одним із основоположників контрольно-ревізійної служби на Закарпатті. Багато цікавих підходів і методів у роботі я взяла від Володимира Георгійовича Драбюка та Михайла Івановича Русина, також ревізорів. Вдячність моя їм – безмежна.

– Найкумедніший випадок у вашому тридцятирічному ревізорському досвіді?

– Це було в перші дні моєї роботи. Пригадую, як мій наставник підшивав матеріали ревізії в папку (тоді ще не було дироколів) і попросив мене принести камінь із Ужа, щоб затиснути скребки. Я хутко побігла виконувати це доручення. Зачиняючи за собою двері кабінету, зрозуміла, що це прикол, і в цей час почула щирий сміх свого начальника.

– Найприкріший?

– Прикрощів у сьогоденні так багато, що най-най і не згадаєш. Мабуть, на щастя (посміхається).

"На роботу мене надихають полотна мого чоловіка"

– У вашому кабінеті ніколи не було фото президентів чи ще якихось політиків, там завжди художні полотна. Чия творчість надихає на пошук музи у тяжкій роботі?

– Портрети політиків – це не ікони, на них молитися не треба, а слід виконувати ухвалені ними законодавчі й нормативні акти. Завдання складне, відповідальне, і вирішувати його надихають мене справді художні полотна. Це роботи мого чоловіка. 

– Ви завжди вирізнялися аполітичністю. Це внутрішнє світосприйняття чи міцне переконання, що ревізор має завжди бути поза політикою – лише на захисті економічних інтересів держави?

– Так, з перших днів своєї роботи я була поза політикою. Є закон, згідно з яким працівник контрольно-ревізійної служби не може представляти яку-небудь політичну партію, а я завжди і в усьому намагаюся дотримуватися букви закону.

– Чи виникало за тридцять років бажання махнути на все рукою й піти, взятися за щось  інше? Не втомлювала циферія й розплутування аферних манівців?

– Якби було бажання, давно махнула б обома руками. В умовах швидкоплинності часу, великих вимог уряду – працювати не просто. Адже дисципліна, організованість і якість усіх контрольних заходів вийшли на перше місце. Що стосується втоми, то скажу так: "Цифри скачуть перед очима, як зайці по полю, а афер не було".

– Як підбираєте людей до свого колективу? Які критерії у вас узагалі до спеціалістів?

– Я дуже люблю свій колектив, і навіть невдалі ревізії, які я можу сильно критикувати, не заважають мені продовжувати ставитися до них зі щирістю і теплотою. Так, може, зі мною іноді й важко, бо я надмірно емоційна людина, не можу говорити спокійно ні про що. Але дуже ціную набутий досвід і професійність, а також нові ідеї, творче мислення молодих кваліфікованих спеціа­лістів. Адже ділова репутація ревізора має бути його основним капіталом, а  секретом успіху є насамперед навчання й працьовитість.

– Нерідко можна почути, що жінка й математика чи жінка й цифри – несумісні речі. Ваш приклад переконує в іншому. Може, жінкам на точні науки просто часу бракує через родину та хатні клопоти?

– Імовірно. Але якщо є бажання, то, як на мене, можна поєднувати все. Я особисто багато витрачаю часу і на хату, і на роботу, і, на щастя, всюди встигаю. Вважаю,   тут головне – вміти поєднати ці речі, шукати компроміси.

"Хто  рано встає, тому й  Бог дає"

– Чи часто саме через особливості роботи доводилося роз­чаровуватися в людях?

– Я ніколи не розчаровуюся в людях, вірю в них.

– Усі, хто знайомий з Оленою Плоскіною, знає її насамперед як надзвичайно принципову й вимогливу жінку. Ви така до всіх і завжди? І вдома?

– Як мама, я винятково вимоглива людина. Сподіваюся, що сини це розуміють.

– А чоловік мириться з вимогами вашої роботи? Адже нерідко доводиться затримуватися, їздити у відрядження...

– Знаю, що для нього має неабияке значення, що я реалізувала себе як професіонал. Для мене це найголовніше.

– Пригадую, коли вас призначили на посаду начальника КРУ в Закарпатській області,  довелося через страшенну заклопотаність вирізати всю домашню птицю – кілька десятків голів... Стільки праці, догляду... Серце боліло, вочевидь?

– (Засміялася...) Не тільки птицю, але й корову віддав чоловік сусідці.

– Знаю, що за вашим з чоловіком прикладом наполегливо працюють і два сини. Розкажіть про них трохи – що поробляють?

– Василь і Петро – особистості з різними характерами й уподобаннями. Старший – фінансист, володіє англійською мовою. Працює керівником інвестиційного проекту на Мукачівському заводі "Точприлад". Менший – менеджер, навчається в одного знаного садовода Закарпаття голлан¬дської технології вирощування. Причім уже нині свої знання втілює в життя: маємо перший урожай прекрасних яблук! Хочу сказати, що сад – це райський куток на нашій земельній ділянці. Щоправда, в тому раю доводиться нерідко й мені докласти рук...

– Яка Олена Михайлівна в звичайному житті? Чи є місце квітам і особливим стравам, якомусь хобі?

– В особистому житті Олена Михайлівна жінка – як жінка. Є місце для всього: і для страв, і для різноманітних квітів (це взагалі хобі), яблук у саду, і для захоплення творчістю коханого чоловіка.

– Що найбільше поважаєте в людях?

– Порядність і чесність.

– Що ніколи не пробачите?

– Зраду, плітки, лицемірство. Страшенно зневажаю брехню.

– За чим найбільше шкодуєте? Чи є такий вчинок, вислів, день у житті...?

– Шкодую, що не вийшла раніше заміж. Може, ще би встигла народити донечку (сміється).

– Ваше найбільше досягнення?

– Досягнень багато! Але ос¬таннім часом дуже тішуся з того, що я – фінансист до мозку кісток – ще й навчилася щепити яблуні!

– Що любите читати? І чи маєте на це час? Улюблена книга? Чи є улюблений фільм?

– О, книги – це дивовижний світ. Мене приваблює Біблія (Книга Буття, Євангелія від Луки, Іоанна). З великим задоволенням читаю класиків української літератури, останнім часом, приміром, Г. Тютюнника. Читаю з обов"язку все, що потрапить у поле зору із законодавчих та нормативних актів. А наразі найулюбленіша книга – енциклопедія садовода.

– Таке модне слово – кредо. Існує для вас? Чи, може, радше – батьківська наука?

– Моє кредо – професійність і дисципліна. У принципі, цього вчили й батьки, прививали працелюбність. А ще з їхньої науки мені дуже імпонує народне прислів"я: "Хто рано встає, тому й Бог дає".

Спілкувалася Наталка Петерварі

11 серпня 2010р.

Теги: Олена Плоскіна, ревізор, КРУ, життя

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи