Аби хвилі вабили і ціни не кусались

Як вдало організувати якісний «бюджетний» відпочинок

Аби хвилі  вабили і ціни не кусались

У таке спекотне літо більшість із нас шукають  відпочинку біля води. А ще краще  вирушити до моря. Саме на серпень припадає "гаряча пора" відпусток –  усі, хто ще не встиг прогріти кісточки, починають очманіло шукати різні варіанти.

Звісно, багато чого залежить від товщини вашого гаманця, однак виявляється, і це не найважливіше.

"Головне  – це мати бажання, а варіанти обов"язково  знайдуться", – вважає директор одного із закарпатських турагентств Валерій Козмей. У нашій розмові з фахівцем із відпочинку – про те, з чого почати, до кого звертатися і на який курорт розраховувати людям із середнім рівнем достатку.

Туристи обирають закордон через "совковий"  сервіс 

 – Куди радите поїхати, аби це не дуже боляче вдарило по кишені?

– Звісно, найдешевше організувати відпочинок удома, на Закарпатті. Однак зараз більшість бажає погрітися саме на морському пісочку. І сьогодні, на жаль, я не можу нести відповідальність лише за сервіс більшості турбаз на чорноморському узбережжі. І насамперед це стосується саме "бюджетного" відпочинку. Оскільки дуже часто заявлені умови не відповідають дійсності. Хоча ситуація рано чи пізно мусить змінитися на краще. Бо сторона, яка приймає наших туристів (Крим, Коблево або Затока), має зрозуміти, що потік відпочиваючих щороку зменшується. Люди обирають кращі умови та сервіс для себе та сім"ї за кордоном. І за такі ж самі гроші, іноді навіть дешевше. 

Аналізуючи  ситуацію навіть щодо нашого агентства, можу впевнено сказати: 95 відсотків туристів їдуть відпочивати за кордон. А отже більшість грошей, які мали би йти на розвиток туристичної галузі в Україні, залишаються в інших країнах. Бо люди, які побували на Чорному морі, часто приїздять додому з головним болем. Грошей пішло купа, а відпочити практично не вдалося. Бо для цього там сьогодні потрібно на людину мінімум 2000-2500 гривень. І це  без урахування витрат на їжу і розваги.   

– Із чим можна сміливо порівняти  за рівнем цін?

– Наприклад, із Болгарією, де сервіс кращий, а ціни на послуги практично однакові. У результаті це навіть значно дешевший відпочинок. У червні поїздка на 7 днів у Туреччину на одного коштувала в межах 250-280 доларів. І це так званий "ол інклюзів" – тобто все включено у вартість путівки: переліт, проживання і 3-разове харчування. Щось подібне у Криму коштуватиме, як мінімум, втричі дорожче. Щодо трансферу, то він також входить у ціну. З Мукачева туристів везе автобус у львівський аеропорт. Вже у Туреччині людей знову ж таки доставляють на транспорті до готелю. А там – роби що хочеш. З ранку до пізнього вечора – безкоштовні напої, пляж, шезлонги, парасольки, "турецька баня". Тобто турист більше не думає ні про що. А жінка не мусить стояти біля плити, аби тричі у день нагодувати свою рідню й "зекономити". Хіба це можна назвати відпочинком?

 – Хто сьогодні типовий клієнт вашого агентства?

– У більшості випадків це приватні підприємці. "Бюджетники" та люди середнього достатку ще не можуть собі дозволити  якісно відпочивати. Хоча насправді це міф, який вони самі ж для себе і створили. Бо можна вже сьогодні обрати саме такий варіант відпочинку, який би не утворив гігантської дірки у сімейному бюджеті.

Формула успіху – турбота про завтра

– Отже, "бюджетний" відпочинок на морі за кордоном. Де найдешевше відпочивати?

– Якщо брати розцінки на основні послуги, то, звісно, на першому місці поза конкуренцією – Болгарія. Тут одразу слід наголосити, що у серпні ціни зростають  всюди. Тому людям, які обирають найдешевший  відпочинок, слід орієнтуватися на початок літа або ж на вересень, так званий оксамитовий сезон, коли розцінки стрімко падають вниз.

Сьогодні  варіант Болгарія – море разом  із дорогою, проживанням і харчуванням  на 10 днів – коштуватиме від 400 євро на двох. Якщо їхати з дитиною, то потрібно додати ще як мінімум 150 євро. Це справжній "бюджетний" відпочинок. 

А ось якщо хочеться кращого сервісу, то номер один, безперечно, – це Туреччина. Серед наших клієнтів більшість  обирають саме цей варіант (80 % клієнтів). На другому місці – Єгипет, далі – Хорватія, Чорногорія і Болгарія. Відповідно і сервіс зменшується разом із ціною. Дуже привабливий відпочинок можна спланувати у Болгарії, Хорватії та Греції. Там існують різні програми заохочення клієнтів. Наприклад, є готелі, які приймають сім"ї без оплати за проживання і харчування для одного і навіть двох дітей. Деякі туроператори навіть ввели систему "2+1", коли не потрібно сплачувати за квиток на літак для одного чада.

 – Де найкомфортніше відпочивати сім"ї  з дітьми?

 – Безперечно, у Туреччині. Нещодавно я відвідав цю країну разом з іншими українськими турагентами. За декілька днів ми на власні очі побачили 92 готелі. Такі поїздки організовують наші партнери, аби ми знали, що саме пропонуємо нашим клієнтам.

 – Чи змінилися ціни порівняно з  минулим роком? 

– Дивно, але ціни залишилися на рівні. Я навіть не знаю, як це у них виходить. Мій колега, який працює у Туреччині, каже: "Минулого року кілограм м"яса  коштував 10 доларів, цього року вже 22 долари. Літр бензину – найдорожчий  у Європі (3 долари). А ми не піднімаємо цін, аби клієнт не відчував дискомфорту і планував повернутися до нас". 

– Риторичне запитання: чому вони можуть і не можемо ми?

 – У нас люди, які працюють у готельному бізнесі, чомусь часто керуються формулою: "Хочу заробити сьогодні, не вкладаючи нічого у завтра". Кажуть, що не впевнені у майбутньому, тому і не вкладають у розвиток інфраструктури. Це пов"язано також із нашим недолугим законодавством, оподаткуванням, нестабільністю. Поки в країні безлад (а інакше не назвеш) – стрімкого розвитку туризму також годі чекати. Звісно, хтось у цьому зацікавлений і йому комфортно, але більшість населення від цього страждає. Як і економіка країни в цілому через брак коштів, які залишаються за кордоном.

Люди  найбільше довіряють "циганській пошті"

– Як зорієнтуватися у великій кількості пропозицій?

– Саме в цьому полягає завдання турагента. Багато чого залежить саме від нього. Аби обрати потрібне туристичне агентство, слід довідатися, чи має воно достатній досвід на ринку, як відгукуються клієнти про надані послуги. Турагент багато в чому схожий на психолога. Він може або надовго зіпсувати настрій, або зробити так, що людина отримує лише позитивні враження.

 – Але про турагентів часом відгукуються не найкращим чином – ніби варто  до них потрапити і тебе обдеруть як липку. Тобто заявлені у рекламі ціни часто не відповідають дійсності. 

– Так, така проблема дійсно існує. Тому потрібно вміло обирати турагента  і туроператора. Наприклад, я керуюсь  наступним принципом у роботі: людина має отримати більше позитивних вражень, ніж вона очікувала. Звісно, в українських реаліях цього ефекту досягти досить важко. А за кордоном – можна. Чому це важливо? Бо кожний із клієнтів, який отримав задоволення від відпочинку, обов"язково розповість про це своїм друзям, знайомим і колегам по роботі. Кращої реклами на сьогодні годі шукати. Такій "циганській пошті" – почутим враженням – люди довіряють найбільше. 

Коли  до мене в агентство приходить  людина і починає шукати варіанти для подорожі, я щиро радію за неї. Не лише тому, що це мій клієнт, а тому, що у наш непростий час, коли головне завдання – прогодувати сім"ю, не всі зважуються ще й на відпочинок. Тим паче разом із дітьми. Але враження також потрібні, бо життя не складається суцільно з сірих буднів. І вже давно підмічено: найефективніше працює саме той, хто вміє грамотно відпочивати. Тому для більшості клієнтів у нас є цілий набір різноманітних бонусів. Кожен отримує знижку. Крім того, наша агенція входить до міжнародної системи "клубного відпочинку". І якщо клієнт замовляє у нас уже третю путівку, то автоматично отримує подарунковий сертифікат. 7 ночей проживання на вибір – Арабські Емірати, Іспанія, Хорватія. Йому залишається оплатити лише дорогу. У цьому зацікавлені насамперед наші закордонні партнери, власники готелів. Вони таким чином отримують практично постійного клієнта. Звісно, я міг би не робити таких шикарних подарунків. Однак разом із дружиною вирішили вести наш сімейний бізнес максимально чесно. Таким чином не втратили жодного клієнта, нам довіряють, а це головне.

– Чи варто шукати паралельно інформацію і самостійно?

– Обов"язково. Адже сьогодні немає, мабуть, найменшого готелю, про який би не було відгуків в Інтернеті. Звісно, їх потрібно фільтрувати, бо деякі з них залишають  самі власники, аби таким чином привабити до себе клієнтів. Існує також категорія туристів, яким абсолютно все не подобається. Найбільше їх чомусь із Росії. Звісно, це не стосується всіх росіян, однак досить часто саме вони поводяться не зовсім культурно. Люди, які заплатили гроші за путівку, вважають, що їм тепер можна все. А потім власник готелю ніяк не зрозуміє, чому так важко обійти клумбу, а треба обов"язково йти через квіти, бо так шлях коротший. Деякі власники комплексів навіть змушені відмовлятися від відпочиваючих із колишніх країн соцтабору, насамперед із Росії та, на жаль, України. Путівки продають лише європейцям, про що вказують на своїх сайтах.

– Чи не може раптово виникнути ситуація, відома нам із новин, коли один із найбільших туроператорів залишив туристів без підтримки за кордоном?

– Слід зазначити, що збанкрутіла "Каріятур" – це турецька фірма. А більшість  операторів, які працюють на українському ринку за напрямком Туреччина – це російські компанії. Форс-мажорних обставин у них практично не виникає. Вони давно працюють на ринку і досить надійні.

  – А які, на вашу думку, перспективи  розвитку туризму на Закарпатті?

– Коли я вирішив займатися бізнесом у цій сфері, то поставив собі за мету  розвивати саме закарпатський  ринок туристичних послуг. Адже у  мене ніколи не було бажання піднімати економіку Туреччини чи Болгарії. Закарпаття, моя Батьківщина, цікавить мене набагато більше. Тому й агентству дав назву, пов"язану з нашим регіоном, а не, до прикладу, "Зірки Анталії" та ін.  Вважаю, що слід організовувати відпочинок на Закарпатті так, аби людина не відчувала дискомфорту й обов"язково планувала повернутися у майбутньому. Найбільша проблема у нас, на мою думку, – це велика кількість сміття. Причому в гірських регіонах його часом набагато більше. Особливо боляче бачити річки і потічки, на яких створюються затори з пластикових пляшок, а на деревах висить різний непотріб. 

 – Є надія, що у нас щось зміниться найближчим часом? 

– Варто зазначити, що туристичний  сервіс у нас досить стрімко розвивається. Будується багато готелів, мотелів, кафе, ресторанів. За п"ять років інфраструктура зробила величезний крок уперед. Приватні об"єкти привабливі й тим, що господар зазвичай на місці, а не десь у столиці. Тобто за таких умов значно легше вести справу.

У будь-якому разі все у нас змінюватиметься. І, сподіваюся, що на краще. А подорож на Закарпаття люди згадуватимуть лише з позитивними емоціями. І відпочити тут можна буде не гірше, ніж за кордоном. Звісно, моря у нас немає, але є гори, річки, озера. І головне – є люди, які зрозуміли, що не можна керуватися формулою "зароби сьогодні, не думаючи про завтра". Бо це "завтра" може ніколи не настати.

Спілкувався Олександр Ворошилов

11 серпня 2010р.

Теги: туризм, відпочинок, Закарпатя

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи