"Амбасадор» Тиси на Закарпатті

Цього року він планує пройти шляхом імператора Марка Аврелія

"Амбасадор» Тиси на Закарпатті

Відомого спортсмена екстремала з Угорщини Гідвейгі Уштош Пала недаремно називають "амбасадором" (послом) Тиси. Він – ініціатор потужної міжнародної кампанії, спрямованої на збереження величної річки, яка прямує свої води п"ятьма європейськими країнами: Україною, Словаччиною, Угорщиною, Румунією та Сербією.

Угорському спортсмену справді вдалося зробити таке, що не під силу будь-якому дипломату: під час своїх подорожей він зустрівся з 235 мерами міст та містечок, розташованих у басейні річки, аби донести дуже важливу інформацію – потрібно об"єднувати  зусилля для порятунку дов¬кілля, збереження народних традицій та покращення життя простих людей.

Приємно відзначити, що всі походи зі збереження Тиси починаються на Закарпатті. Минулого тижня Гідвейгі Пал знову завітав до нас – нині він на велосипеді здолав разом з однодумцями "шлях куруців", учасників визвольної війни під проводом Ференца ІІ Ракоці. Стартував маршрут у селі Торпо, у якому почалося повстання, і попрямував на Закарпаття – у Вилок, де розташований пам"ятний знак Турул, а відтак у села Берегівщини.

Слід згадати, що восени 2006 року Пал першим у світі проплив Тисою від її джерела, яке знаходиться біля закарпатського Буштина, до гирла, міста Тіте (Сербія) – загалом 852 км – із метою привернути увагу громадськості до забруднення річки ціанідними викидами. У 2008-му спортсмен пробіг цим же маршрутом. Минулого року Гідвейгі Пал розпочав нову акцію: вирішив здолати відстань на велосипеді й повернутися назад уже іншим берегом (2050 км). Розпочав акцію також на Закарпатті – у Ясіня. У планах було відвідати максимальну кількість населених пунктів басейну Тиси та потиснути руки їх мерам. Люди, зачувши про ініціативу, приєднувалися хто на годину, хто на 50 днів – одні бігом, інші на велосипедах, човнах і навіть дельтапланах. Загалом в акції, яка мала привернути увагу влади й громадськості до екологічних проблем Тиси, взяло участь близько 15 тисяч чоловік.

"Дуже приємно, що багато людей вирішили разом зі мною бігти або їхати на велосипедах під гаслом "Разом за живу Тису!", – розповідає спортсмен. – Ми відвідали сотні населених пунктів, зустрічалися з представниками громадських організацій, установ, мешканцями. Усі вони підписали спільне звернення, яке я передав Президенту Угорщини Ласло Шойому. Тоді державні установи пообіцяли всебічну підтримку нашому руху".

Програма порятунку Тиси була анонсована в угорському Парламенті – її підтримали голова Угорського Парламенту Каталін Сілі, члени Екологічного Комітету, вчені Угорської Академії Наук, неурядові організації та керівники сіл і міст, розміщених уздовж річки.

"Під час цієї акції я добре пізнав Тису та мешканців, які проживають в її басейні, – розповідає спортсмен. – Уже тоді зрозумів, що повертатимуся сюди знову і знову. Я завжди з симпатією згадую про Закарпаття. Тут відвідав фестиваль баношу – скуштував дуже смачну кукурудзяну страву із сиром. Ще святкував разом із ветеранами День Перемоги 9 травня, і мене вразило, що про Другу світову війну й досі згадують у вашій країні. Я був здивований і тим, що біля джерела Тиси ("Чорна Тиса") у травні все ще лежав сніг, а поруч квітли крокуси. Закарпатці вітали мене хлібом та сіллю.

У рамках акції ми збирали сміття: усього з берегів Тиси прибрали 9000 великих мішків. Спорт часто допомагає розв"язати проблеми, які не здатні вирішити політики. Спорт відкриває кордони та єднає людей. Я пишаюся, що мене називають "послом Тиси", бо, напевно, ніхто не знає її проблем краще, ніж я. Несподіванкою стало лише те, що більшість людей саме від мене, простого спортсмена, очікували усунення багатьох власних проблем.  Хоча саме населення має долучитися до їх вирішення: розвивати сільський туризм, продавати місцеві вироби, дбати про стан довкілля. Для цього слід об"єднувати зусилля".

Варто зазначити, що в попередні роки Пал був ініціатором підтримки біженців в африканських країнах та особисто збирав для них кошти. У 2007-му міжнародна експедиція за підтримки "Олд Спайс" стартувала з Кейптауна й закінчила свою місію в Александрії (12500 км). Пал запрошував приєднатися до неї в першу чергу спортсменів із країн колишнього соцтабору – України, Росії, Чехії. Щоправда, не всі охочі могли собі це дозволити: участь в експедиції коштувала 23 тисячі доларів. За цей час її члени проїхали територією 10 країн та здолали три найбільші гірські вершини. Пал нині готується подолати Сахару (9000 км) та здійснити похід шляхом війська римського імператора та філософа Марка Аврелія Дунаєм.

Щодо подальшого порятунку Тиси, то нині він частково фінансується європейськими фондами, однак цього все ще недостатньо. Гідвейгі-Уштош Пал показав лише приклад, а нам слід долучитися до його ініціативи.     

Олександр Ворошилов, Фото автора

04 серпня 2010р.

Теги: Амбасадор, спортсмен, екстремал, Гідвейгі Уштош Пала

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи