Дегустацію вин родини Юст провела у замку «Сент-Міклош» сомельє з Австрії

Марія Юст – родинний сомельє (винний дегустатор найвищої категорії). Крім неї, цією рідкісною професією володіють ще дві-три людини в Австрії. Минулого тижня за сприяння Світлани Шопф, господарки туристичної садиби «Золота рибка», що у селі Грабівниця на Мукачівщині, пані Марія відвідала Закарпаття, де у середньовічному замку «Сент-Міклош» провела дегустацію родинних вин.

Дегустацію  вин родини Юст провела у  замку «Сент-Міклош» сомельє з  Австрії

 – Маріє, чому ви почали вивчати виноробство, адже цим у нас займаються переважно  чоловіки?

– Вивчати мистецтво виноградарства і виноробства мене змусила родинна традиція. На жаль, у нашій сім"ї немає чоловіків-спадкоємців, а ця справа потребує постійного продовження. Я вже є представником п"ятого покоління. Колись мої предки починали свій прибутковий бізнес із виробництва горілки.

Вивчаючи  особливості вин, зацікавилася й умовами вирощування винограду в різних країнах, почала знайомитися з народними культурами, зокрема й з українською. Сама ж народилася в Росії. Та коли з"являється можливість відвідати Україну, намагаюся нею скористатися.

 – Що ви хочете донести людям, які дегустують вина?

– Знайомлячи з різними сортами  вин, які виробляють у Європі, я, насамперед, показую любов до виноградарства, яку втілюють їхні автори у винному  продукті. Це основний елемент культури життя і побуту австрійців. Для  нас важливішою є не кількість, а якість вина.

 – Відомо, що вина, які вирощують на австрійському передгір"ї, мають  не такий смак, як в інших регіонах, зокрема й на Закарпатті. Як цю особливість  можна подати тим, хто не звик до інших винних сортів?

 – У винах дуже складно проводити будь-які аналоги. У кожного регіону існують якісь особливі характеристики, смакові відмінності, які не завжди можна точно передати словами. Моє завдання – показати особливості австрійських вин, донести всю їхню красу й оригінальність.

 – У чому ж, на ваш погляд, особливість австрійських вин?

  – В Австрії з плином часу втрачено чимало давніх традицій, те, що століттями передавалося із покоління в покоління. Постійно змінювались виноградні сорти, що викликала поява традицій інших народів. Австрійці довго жили в одній державі разом з угорцями. Потім з"явилися чеські впливи, за ними – французькі. Треба вивчати історичні фактори і досліджувати, наскільки все це накладало свій відбиток.

 – Ви вважаєте, що сільськогосподарська праця на основі біоекологічних технологій відкриває майбутнє для австрійських селян?

– У австрійців дуже цікавий менталітет. Вони настільки згуртовано тримаються за свою культуру, що не дуже бажають  її виносити на показ іншим. Хоча трапляються, звісно, окремі люди, які демонструють австрійські традиції іншим народам.

– Ви вже представляли австрійські  вина за кордоном?

– Так, звичайно. Мені довелося проводити  дегустації в усьому світі. Окрім російською, я можу знайомити з австрійськими винами англійською і, звичайно, німецькою мовами.

– Чи доводилося вам брати участь у  конкурсах-дегустаціях?

– Цього вимагає моя освіта. Про  якісь конкретні результати говорити передчасно. Наразі я в процесі  розвитку, намагаюся під час його проходження якомога більше отримати досвіду і професійності.

 Довідка: Основним  обов"язком сомельє є рекомендації з вибору напоїв і забезпечення їх грамотної подачі гостям. Він стає психологом, адже йому доводиться вгадувати настрій своїх клієнтів, іноді визначати їх соціальний статус і походження. Крім того, робота сомельє вимагає неабиякого відчуття гумору і винахідливості, бо ж він зобов"язаний швидко вловлювати думки клієнта.

Цю професію часто порівнюють із ремеслом актора. При цьому мається на увазі  не тільки артистизм і витонченість манер, необхідні при сервіруванні. Майстерний сомельє проявляється в тому, аби кожного разу підносити добре відомі йому вина з тією ж свіжістю емоцій, з якою зазвичай говорять про недавнє відкриття. Або як добрий актор, який за кожного виконання давно завченої ролі доходить до одкровення.

 

Олексій Філіппов, Старий Замок Паланок, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
28 липня 2010р.

Теги: сомельє, вино, дегустація, Сент Міклош, Марія Юст

Коментарі

тарас 2010-08-03 / 13:01:00
а чому стакани пусті?

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи