Повітряні ворота замкнуть? В Ужгородського аеропорту лишилися три місяці

Загальна довжина злітно-посадкової смуги Ужгородського аеропорту – 2038 метрів, а міська влада вже має плани й схеми забудови, за якими будівлі мали б зайняти навіть 500 метрів самого полотна – розповів журналістам директор аеропорту Олег Чеборак.

Повітряні ворота замкнуть? В Ужгородського аеропорту лишилися три місяці

Забудова територій, прилеглих безпосередньо до аеропорту, – одна з причин, через яку комісія з авіабезпеки Державної служби авіації й транспорту продовжила ліцензію на діяльність аеропорту лише на найближчі три місяці.
 
Якщо на летовищі не виконають вимог, не усунуть порушень – його взагалі обіцяють закрити. Крім того, за висновками комісії, у наших повітряних воріт недостатня підготовка технічного персоналу й застарий інтро¬скоп – прилад для огляду багажу.
 
З цього приводу аеропорт відвідали і зустрілися з колективом керівники ОДА.
  
За перші півроку летовище заробило 1,7 млн грн. І цього, за словами Чеборака, ледве вистачає на обслуговування підприємства й невеликі зарплати працівникам. Завантаженість рейсових літаків, а нині щоденних їх два – зі столиці й назад, у нас дуже низька. Ще б пак – вартість квитка до Києва (у день вильоту) – 1670 гривень, а пальне дуже дороге.
 
Єдиний позитив – протягом кількох останніх років вкладалися чималі кошти з обласного бюджету в ремонт і на належне утримання злітної смуги, тож вона в нас – одна з найкращих в Україні.
 
Навчання персоналу, чого вимагає комісія, уже проведено, а от на закупівлю інтроскопа потрібно близько 900 тисяч гривень, і самотужки госпрозрахунковому підприємству, яким є наш аеропорт, із цим не впоратися. Втім на зустрічі з головою ОДА і його першим замом журналісти не почули, як вирішуватиметься ця проблема. Натомість Олександр Ледида багато говорив, що слід укласти кошти, аби аеропорт працював у цілодобовому режимі. Для цього, зокрема, потрібно 600 тисяч гривень на встановлення спеціальних глісадних вогнів вздовж посадкової смуги. Крім того, вже до кінця тижня у нас би мали заступити на цілодобове чергування ще два (один уже є) невеличкі вертольоти Мі-2 зі спецзагону МНС, який дислокується в Ніжині. Вони використовуватимуться для санавіації, доправлення в лікарні потерпілих, розшуку зниклих у горах і в разі надзвичайних ситуацій.
 
А от як бути із забудовою довкола аеропорту, Ледида дипломатично сказав, мовляв, це питання вивчає інститут Аеропроект – почекаємо висновків. Хоча, за словами Чеборака, летовище вже кілька років через суди й прокуратуру домагається призупинення зведення довколишніх будівель. За нормативами, від осі злітної смуги вони повинні бути не менш ніж за 150 метрів, та й то з урахуванням певного кута висоти над поверхнею землі, а деякі з наявних будов – за 120 метрів, на кути ж узагалі ніхто не зважає.
 
Чимало будинків уже й у зоні дії локатора аеропорту, що дуже шкодить здоров"ю людей. Також тут міститься єдина ріперна станція області, яка передає інформацію до Всесвітнього банку даних, з яких формуються прогнози погоди, і забудова довкола неї теж неприпустима. Одне слово, те, що передбачення, буде дощ чи світитиме сонце, часто не справджуються, – теж вина ужгородської міської влади.
 
Губернатор пообіцяв, що в обласних "засіках" є ще близько 180 тисяч гривень. Як їх використати на потребу аеропорту, ще подумають, а далі – виконає область показники з надходжень, то будуть допомагати ще. Хоч, з огляду на реалізацію показників, у це віриться слабо. Та й через три місяці, за приписом комісії, – час "Ч"...

Іван Попович

21 липня 2010р.

Теги: аеропорт, летовище, злітна смуга

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи