Крайові мотоциклетники замахнулися на завоювання другого поспіль Кубка України

Чергове змагання з мотокросу приймало Закарпаття: цього разу двигуни гуділи в урочищі Домашник неподалік села Голубиного Свалявського району.

Крайові мотоциклетники замахнулися на завоювання другого поспіль Кубка України

Загалом на теренах Закарпатського краю протягом року відбувається 4 етапи чемпіонату та Кубка України (Західна зона), а з цього року ще й додався етап з нової для нас мотоциклетної дисципліни – кантрі-кросу. Про перебіг турніру, розвиток мотоспорту в Україні й Закарпатті й новинки для поціновувачів залізних коней ми розпитували голову закарпатського обласного осередку Національної федерації мотоспорту України, заслуженого тренера України Стефана Газуду.

 – Що таке кантрі-крос і чим він відрізняється від мотокросу?

– У мотокросі траса має від 1800 до 2100 метрів і замкнена в коло. У кантрі-кросі шлях, який має подолати спортсмен, може становити 6–8 кілометрів, причому облаштований трек у лісистій місцевості. Тож це такий собі мотоциклетний марафон, адже, щоб здолати дистанцію, яка складається з декількох кіл, учасник має провести в сідлі ледь не півтори години! Зазначу, що всі типи мотоциклів стартують на трасі одночасно, а підрахунок іде вже після фінішу – хто найкраще проїхав у своєму класі. Ще одна родзинка кантрі-кросу – участь у змаганні квадроциклів: вони стартують окремо від мотоциклетників, але й серед них нагороди розподіляються за двома класами – з повним і неповним приводом.

Останнє мотоциклетне змагання пройшло неподалік Голубиного. Як виступили краяни?

– Це був 4-й етап Кубка України в Західній зоні (загалом їх три – Західна, Північна й Південна). Попередній відбувся також на Закарпатті – на новозведеній трасі в Ужгороді (23 травня). За підсумками етапів (усього 5 протягом сезону) 10 кращих спортсменів з кожного класу мотоциклів та 5 кращих команд із кожної зони візьмуть участь у фінальних заїздах у Києві в останніх числах жовтня та на початку листопада. На обох домашніх етапах краяни виступили гідно. На ужгородському кращими у своїх класах серед закарпатців стали свалявці Едуард Штефуца, Дмитро Гриланюк, Андрій Крічфалушій та Костянин Шелестай, ужгородці Атіла Ерделі, Владислав Шматок, Анатолій Полочевський та Віктор Стегура. З восьми представлених клубів перемогла Свалява, другі – ужгородці, треті – івано-франківці.
А вже на нещодавньому етапі на Свалявщині перемогу від області святкували Андрій Крічфалушій, Андрій Муренко, Віктор Стегура, Едуард Штефуца, в призери пробилися Корнелія Панько й Денис Алексик. У клубному заліку знову не було рівних свалявцям. А командний залік виграла збірна Закарпаття. Відзначу, що на звітному етапі було навіть більше учасників, ніж на попередньому, – близько 90 з 8 областей західного регіону, плюс 9 клубів. Паралельно проводився й залік чемпіонату нашої області.

– Перед останнім етапом Куᬬка, який відбудеться в Косові (Івано-Франківщина), які шанси закарпатців потрапити до фінальних заїздів?

– Команда області потрапить на фінал змагань неодмінно – адже захищатиме чемпіонство, здобуте торік (у першості ж країни пророкують місце, не нижче від третього. – Авт.). Також кваліфікуються чимало спортсменів, більшість із яких має досвід перемог і медалей на таких фіналах. Загалом радує прогрес Сваляви, яка в чемпіонаті України після трьох етапів іде на першому місці серед дорослих і на другому – в молодіжних змаганнях. Минулий рік для крайового мотоспорту був урожайним – знаковим у тому сенсі, що ми стали одним із найуспішніших регіонів країни.

Так, у Кубку України перше місце в класі 125 см³ виборов   Аттіла Ерделі, мукачівський спортсмен Олександр Матей став першим серед аматорів, а другу сходинку п’єдесталу посів Михайло Капустей (Свалява), ужгородець Степан Штефан – третій. Закарпаття на чолі з тренером стало переможцем Кубка України й посіло друге місце в першості (тренер збірної області В. Стегура).

Результативно виступили й клубні команди. На другому місці в Чемпіонаті України Ужгородський міський об’єднаний навчально-спортивний центр (директор В. Марека), а третє місце у Кубку України здобула ДЮСШ № 1 м. Ужгорода (директор А. Коломоєць). Сподіваємося, що цей сезон лише підтвердить невипадковість минулорічних тріумфів. До того ж, крім власне спортивних здобутків, маємо й організаційні. Запрацювала на повну потужність траса в Ужгороді, а в Голубиному зусиллями голови сільради Михайла Капустея влаштовано таку гідну трасу (із закритим парком для стоянки й підготовки мотоциклів), що могла б приймати й першість Європи!

– Як сталося, що на Закарпа¬т¬ті, на відміну від інших західних областей, мотоцикли – один із найулюбленіших видів спорту?

– Не сказав би, що в Західній Україні мотокрос такий уже й непопулярний: потужні клуби, особливо мотоциклів із повітряним охолодженням, є у Рівному, Луцьку, Львові, Чернівцях... Але на Закарпатті справді цей вид на особливому рахунку ще з післявоєнних часів. До мотоцикла завжди було специфічне ставлення і не лише як до засобу пересування, а й у спортивному сенсі. Вже у 50-х роках минулого століття в краї почали виховуватися майстри спорту, а згодом – чемпіони республіки й Союзу: Андрій Фарагун, Рудольф Гіч, Іван Марека (28 разовий чемпіон України й чемпіон СРСР), Марія Газуда (33-разова переможниця в Україні й 4-разова призерка у чемпіонатах СРСР) тощо. Тому традиції не гаснуть і донині. І хоча технічні види спорту є неолімпійськими, відповідно на них не таке велике фінансування, але за останні роки Всеукраїнська федерація на чолі з Вадимом Копеловим виконує велику роботу, зокрема з пошуку коштів. І результати маємо навіть на міжнародній арені. Чого варті хоча б минулорічні перемоги команди з Рівного на чемпіонаті Європи чи національної збірної на Кубку націй.

Ростислав Рогожа

"Старий Замок Паланок", Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
01 липня 2010р.

Теги: мотокрос, змагання, мотоциклетники, кубок

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи