Заїли! Через спеку після паводків на Закарпатті нема рятунку від комарів

Через сприятливі умови - теплу погоду, якій передували тривалі дощі й заболочення великих площ, всюдисущі калюжі, страх як розплодилися комарі. У деяких населених пунктах, як-от у прикордонному Чопі, комахи обліплюють своїх жертв на відкритих місцевостях навіть удень. Люди масово скуповують антимоскітні засоби, але й вони не всі (та й ненадовго) допомагають.

Заїли! Через спеку після паводків на Закарпатті нема рятунку від комарів

"Ховаюся в тінь, а через секунду  вибігаю на сонце"
 
Оксана Василівна – пенсіонерка. Для неї дача з весни й до осені – мало не друга домівка. "Комарі – невід’ємна складова мого дачного життя, – розповідає, – однак цього року це щось неймовірне! Не дає ради ні довгий рукав, ні засіб проти комах. Ховаюся в тінь від спеки, а через секунду вибігаю на сонце, рятуючись від кровосмоків".

Багато хто через задуху у приміщеннях лаштується на нічний сон на подвір’ї, а мешканці квартир – на балконах. Але хоч натягай москітні сітки, як десь у джунглях, – комарі й над вухом гудуть, і гризуть, де лиш дістати можуть.

Незадоволені й молоді мами, які не можуть спокійно гуляти з дітьми. Малечі не можна застосовувати хімічні засоби для відлякування комах, тож мамам доводиться постійно ганяти небезпечних кровопивців, – скаржиться Наталя, мама дворічного Юрка, – ніби вітряк, постійно махаю над малим руками". Надвечір майже всі мешканці Чопа розмахують руками й періодично "б’ють" себе, родичів і сусідів. 

Ціна питання – 7 тисяч гривень
 
Ентомолог (спеціаліст, що вивчає комах) Ужгородської районної санепідемстанції Юрій Білецький зростання кількості комарів пов’язує не тільки з безпосередньою близькістю водойм, а ще й із затопленням підвалів місцевих будівель. Він повідомив: "У Чопі й сусідніх із ним селах справді чисельність комарів суттєво зросла. Комахи, що дошкуляють місцевому населенню, – не одного, а семи видів. Комарі Aedes розмножуються в тимчасових водоймах,  їхні родичі Culex pipiens – у брудних водах і каналізації. Останні і є найчастішими гостями наших помешкань.

Минулого тижня ми проде¬з¬інфікували 29 підвалів багатоповерхівок. Вони належать до місцевого ЖРЕРУ, приватні ж будинки обслуговуємо після того, як власник подасть заявку і сплатить певну суму.

У Чопі торік був випадок захворювання на малярію. Її завезли нелегальні мігранти. Тоді ми обробили всі підвали, водойми й місця, де розмножуються комарі. Цього року треба обробити знов, та коштів у нас нема, а міська рада ще не виділила. На дезінфекцію довколишніх водойм потрібна не така вже й велика сума – 7 тисяч гривень, – констатує пан Білецький, – а діяти мусимо, адже малярійні комарі – одні з найбільш небезпечних. Вони лише трохи більші за звичайних, тож впізнати їх можна хіба що за характерною ознакою – задня частина їхнього тіла значно піднята догори".

"Cусіди-угорці труять комарів за допомогою авіації: вихідними над Тисою з боку Угорщини літав гвинтокрил, – зазначив Арпад Буркуш, заступник чопського міського голови. – Це добре, що вони можуть дозволити собі такий метод дезінфекції (і в нас комарів поменшає), шкода тільки, що нам це недоступно". Та все ж Арпад Арпадович запевнив, що гроші на першочергові заходи знайдуть. Наприкінці червня відбудеться сесія міськради, де це питання обов’язково розглянуть і спробують вирішити. Щоправда, до того часу комарі вип’ють не один літр крові місцевого населення.  
 
Засоби порятунку: хімічні, нехімічні...
 
Отож допоки місцева влада шукатиме кошти, спробуємо врятуватися від москітів самотужки.

В аптеках Чопа й відповідних відділах магазинів засоби проти комах – найпопулярніший крам тижня. Часто можна спостерігати мало не такі ж ситуації, як восени під час "епідемії свинячого грипу", – продавці розводять руками: "Вибачте, нічого нема, все розхапали".

От і я у двох аптеках не знайшла жодного препарату, в третій (нещодавно був завіз!) – 29 гривень, і ось воно – щастя на годину. (Практика переконала, що дешеві засоби мало- або взагалі неефективні, дієві ж коштують щонайменше 20–30 гривень.) Загалом хімічна промисловість пропонує багато чого на боротьбу з комахами.

Спеціальні спіралі, пластини, фумігатори під час нагрівання виділяють запах, що відлякує і вбиває комарів. Але їх треба розміщувати подалі від людини й не залишати на всю ніч. Також варто простежити, аби пристрій не потрапив до дитячих рук.

Аерозоль від комах – ефективний, але досить токсичний засіб. Тому його рекомендують застосовувати в разі крайньої потреби. Розпилюють, коли в кімнаті немає дітей. Перед процедурою посуд і продукти накривають, аби на них не потрапили отруйні речовини.

Існує також сучасний екологічно чистий засіб – ультра¬звуковий прилад, що випромінює невідчутні для людини, але неприємні для комарів звукові хвилі. Ці прилади нешкідливі для дітей, оскільки не виділяють хімічних речовин.

А найбільш безпечна, ясна річ, захисна сітка, прикріплена до вікон.

Із засобів, що застосовують безпосередньо на тіло людини, поширені різноманітні креми, гелі, лосьйони, спреї. Але треба пам’ятати, що все це – продукти хімії.

... і природні

Шанувальники "народних" засобів стверджують, що  є рада на "кусючок" без шкоди здоров’ю людини. Зокрема, відлякує комарів запах гвоздики, базиліку, анісу й евкаліпту. Тож сміливо можна використовувати будь-яку олію з цих рослин: змастити відкриті ділянки шкіри або ж накрапати на джерело тепла (у багаття, на свічку, в теплу воду, розігріту сковорідку). Запах кедрової олії відлякує не тільки комарів, а й тарганів та мух.

У квартирі можна позбутися кровопивць, розтопивши трохи камфори, 100 грамів якої здатні позбавити від комарів навіть дуже великі приміщення. Крім камфори, допомагають запах валеріани, тютюновий дим, а також дим від ледь просушеної хвої ялівцю, соснових або ялинових шишок.

Можна й самому приготувати лосьйон: 5 грамів гвоздики кип’ятять упродовж 15 хвилин у склянці води; 10 крапель відвару змішують зі  столовою ложкою будь-якого одеколону й протирають відкриті ділянки тіла. Упродовж двох годин до вас не наблизиться жоден комар.

Якщо проживаєте у приватному будинку, то посадіть під його вік¬нами бузину. Також комарі не люб¬лять специфічного запаху листя помідорів.

Давнім народним засобом проти комарів вважають і пиретрум. Його інша назва – перська, далматська або кавказька ромашка, подрібнені сушені суцвіття, стебла і листя якої вражають нервові клітини комах.

Йдучи на вулицю, захопіть із собою відому з радянських часів "Зірочку". Вона відлякує комарів не гірше за спеціальні хімічні речовини. 

Якщо ж ви таки стали жертвою комарів, то з домашніх засобів, що завжди напохваті – звичайні сода й сіль. Розчиніть чайну ложку соди в 1/2 склянки теплої кип’яченої води й змочуйте цим розчином слід від укусу щогодини. Можна протирати болючі місця також розчином оцту. Допомагають нашатирний спирт і блідо-рожевий розчин марганцю.

Народна медицина пропонує використати з цією метою внутрішню поверхню зеленого стебла цибулі, свіжий листок подорожника, невеликий плескач із глини, листя петрушки городньої, примочку зі свіжого соку часнику чи лимона. Крім того, добре знімають біль і свербіж розім’яте свіже листя черемхи або м’яти.

Бувають випадки, особливо у дітей, сильної алергічної реакції – місце укусу набрякає, червоніє, набуває великих розмірів, твердне. За словами лікаря-педіатра, кандидата медичних наук Ольги Русановської, тоді треба застосувати зеленку, дитину "сховати" від комарів і не давати їй розчухувати усус, аби не занести інфекцію. Варто звернутися до лікаря, який призначить антигістамінні (протиалергічні) засоби.

Ольга Павлова

"Старий Замок Паланок", Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
23 червня 2010р.

Теги: комарі, комахи, антимоскітний

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи