Кінець закарпатського фристайлу?

Кравчук та Аблаєв, найвірогідніше, вимушено завершать кар'єру до кінця літа

Кінець закарпатського фристайлу?

На Зимову олімпіаду до Ванкувера наш край делегував 5 спортсменів. Виступили, хто як міг. Але хороші результати показали ті, на кого сподівався менше: Анна-Марі Чундак у сновборді подолала кваліфікацію й увійшла до 16 кращих. Стосовно ж тих, на кого покладалися ледь не медальні надії, – фристайлістів Станіслава Кравчука та Енвера Аблаєва, то вони навіть до фінальної групи з 12 спортсменів пробитися не змогли, не кажучи вже про нагороди.
 
Олімпіада минула, фристайлістів покритикували, але нині ширяться чутки, що Кравчука й Аблаєва "відішлють на пенсію" вже цього літа. Ситуація не нова. Вболівальники зимових видів спорту пригадують, як Стаса й Енвера забракували ще задовго до Ігор-2006. Але згодом, зрозумівши, що кращих кандидатів немає, – повернули до збірної. Втім було пізно: підготовка протягом олімпійської чотирирічки була змазана, й результат не вдовольнив чиновницькі амбіції. Що буде нині й чи це вже остаточне рішення, – на ці й інші болісні питання відповідав Станіслав Кравчук.

– Функціонери одразу висловили невдоволення результатами виступів на Олімпіаді, чи це лише нещодавно озвучено різко критичний погляд?

– Одразу після Ванкувера не до того було. Звичайно, що і спортсмени, і тренери, і функціонери мали від чого розчаруватися. Втім на це були об’єктивні й дуже вагомі причини.

– Які саме?

– Наприклад, у моєму випадку – травма. Спершу, за кілька місяців до Ігор, я зазнав пошкодження, але знав, що на мене сподіваються й активно відновлювався, аби підійти до Олімпіади в пристойних кондиціях. Прикро, що за 2 тижні до Ванкувера зазнав ще одної травми – розірвав сухожилля. Тож на Іграх виступав "на одній нозі" і про медальний  результат і мови не могло бути.

– Не боялися, що, виступаючи з травмою, можете ще й погіршити свій стан?

– Та я й погіршив! Мав пошкоджені бокові зв’язки, а після виступів додалися розриви хрестоподібних і меніска! Знав, на що йду, ніхто мене під дулом пістолета не змушував стрибати на Олімпіаді. Але не хотілося зовсім підводити тих людей, які багато вклали в нашу підготовку.

– Тобто виходить, що функціонери, побачивши, як вас обсіли травми, просто відвернулися?

– Ні, не зовсім. Мені сказали, що прооперують хронічну травму ахіллового сухожилля й одразу ж після Ігор виконали обіцянку. Але дали зрозуміти, що бути в збірній мені залишилося лічені дні. Мовляв, нам із Аблаєвим варто поступитися молодим.

– Це офіційна позиція? Хто виступив ініціатором? Федерація? Міністерство?

– Категоричні заяви чув лише з вуст віце-президента федерації фристайлу України. У решті випадків звучить думка, що все залежить від мене: коли відновлюся й доведу свою значущість, можливо, й матиму ще майбутнє у збірній.

– Тобто ви ще хочете залишитись спортсменом?

– Бажання є, і сил, вважаю, не забракне вкотре довести це всім. Втім на коліна ні перед ким ставати не буду: якщо попросять піти – піду. Зрештою, мій досвід може знадобитися і в інших країнах.

– Не боїтеся, що назвуть перебіжчиком, як це сталося з тренером національної збірної з фристайлу Мазуром?

– Щодо мене, то кажу лише гіпотетично. А Мазура не осуджую – він пішов на значно кращі умови й гарантії стабільності. Нині ж у Росії йде підготовка до Сочинської олімпіади, і наш тренер у фристайлі там не на останніх ролях.

– Кажуть, після Мазура в Україні просто прірва з тренерами – на якісний міжнародний рівень спортсменів нікому виводити...

– Не зовсім погоджуюся. Просто не треба розкидатися кадрами. Мого нинішнього особистого наставника – рівненчанку Досову, котра нічим не поступається в тренерській майстерності Мазуру (хто б там що не казав), – зняли з посади головного тренера після Олімпіади: мовляв, не виправдала сподівань. Але чи дадуть кращі результати ті, хто прийде на її місце, – невідомо. Гірше те, що і спортсменів молодих-перспективних негусто.

– Тобто вважаєте, що вас зарано списують і в українському фристайлі настануть чорні часи?

– Зрозумійте, є багато показників, які доводять, що перспектива лише далека. Минулого року кращого за Аблаєва не було: він виграв чемпіонат України, етап Кубка Європи, а федерація після Олімпіади не продовжила з ним контракту. У мене ж угода дійсна до кінця вересня цього року, і не факт, що її продовжать. Натомість коли підемо ми, "найперспективнішим" залишиться Авраменко: хлопець уже другу поспіль олімпіаду посідає останнє місце серед усіх фристайлістів – що й казати, хороша перспектива. Ішутко ж через травми й зовсім завершив кар’єру і навряд чи його переконають повернутися до спорту. Тож уважаю, що мине років 4–5, перш ніж знайдуться люди з України, які зможуть бодай потрапляти до фінальної 12-ки на етапах Кубка Світу, не кажучи вже про медалі  чи успішні виступи на олімпіадах.

– А сам спортсмен без федерації виступати не може?

– У збірній не може однозначно. Особняком – лише в тому разі, якщо федерація надішле виклик на конкретне змагання. Так тепер із Аблаєвим – йому ще присилають запрошення: видно, для звітності Енвер їм ще потрібен. Але виклики-викликами, а фінансування вже доводиться шукати самому (Міністерство забезпечує лише членів збірної): область, до якої прикріплений спортсмен, намагається допомогти, чим може, але це непосильний тягар, та й не має так воно бути...

– Що потрібно, аби виховати спортсмена міжнародного рівня у фристайлі?

– Та треба цілу купу факторів! Фінансування, солідну базу, тренерський штаб. Саме штаб, адже, приміром, у нас ніколи в збірній не було психолога (лише закарпатський центр олімпійської підготовки практикував залучення такого спеціаліста до тренувального процесу зимовиків. – Авт.). Це дикість: решта команд (неважливо якого рівня) розуміють значущість психологічної підготовки. І возять з собою професіонала не 2–3 тижні перед олімпіадою й ще 2–3 тижні на іграх, а цілий сезон: щоб спеціаліст-психолог зрозумів спортсмена і зрештою зміг його відповідно настроїти на головну подію чотириріччя.  

Ростислав Рогожа

Голова управління молоді і спорту ОДА Ярослав СВИДА пояснює причину такого ставлення до спортсменів, які ще кілька місяців тому були чи не головною надією України на медалі зимової олімпіади: "У Національному олімпійському комітеті, Міністерстві та Федерації фристайлу, природно, дуже розчаровані виступом наших спортсменів, зокрема Кравчука та Аблаєва. Річ у тім, що чи не вперше на їхню підготовку було кинуто великі сили й першочергові пріоритети писалися саме під них. Протягом усього циклу фристайлісти отримували все потрібне та їздили на більшість престижних змагань. Втім до Олімпіади Кравчук таки не зміг залікувати травму, а за кілька тижнів до стартів зазнав нової. Причини неуспіху Аблаєва пояснити важче, адже він показував протягом року непогані результати і вигравав етап Кубка Європи. Щодо Кравчука, то це вже віковий спортсмен, понівечений травмами. Честь йому і хвала, що вийшов захищати гідність держави на Олімпіаді ’2010, упевнений, що він відновиться після серйозного ушкодження. Але чи вийде на той рівень, який від нього вимагають, – інша річ. Тож можливо слушно кажуть у федерації, що варто дати дорогу молодим. І вони таки є! Зростає популярність і підвиду фристайлу – могулу. Досвід Кравчука і Аблаєва нам дуже б знадобився на функціонерській або тренерській роботі. Вони знають цей вид спорту, людей у ньому, особливості етапів Кубка світу, навіть кращі варіанти розміщення для проживання. Тож у разі якщо федерація не продовжить контракту з Кравчуком, шукатимемо можливості запропонувати йому гідні умови. Бо ж кваліфікованих тренерів на Закарпатті (та й в Україні зрештою) не залишилося. І спортсмени є, але виводити на найвищий рівень їх нікому".

"Старий Замок Паланок", Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
23 червня 2010р.

Теги: фристайл, Кравчук, Аблаєв

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи