Сергій Ратушняк доводив депутатам, що він не африканський слон

Останні проголосували за те, щоб здати Ужгород у концесію

Сергій Ратушняк доводив депутатам, що він не африканський слон

Засідання сесії Ужгородської міської ради, яке відбулося минулої п’ятниці, 4 червня, було вельми показовим. Не лише словесними "перлами" міського голови Сергія Ратушняка, але й вагою питань, які винесли на розгляд народних обранців міста.

На зібранні з 40 депутатів міський голова Сергій Ратушняк змалював просто катастрофічну картину міських фінансів. Мовляв, аби виконати бюджет, а отже, дати зар¬плати працівникам освіти, медицини, комунальної сфери тощо, до міської скарбниці має щодня надходити понад мільйон гривень. Натомість за 5 місяців нинішнього року реально надійшло значно менше. Тому, за словами мера, невідомо як місто виконає фінансовий кошторис навіть на 70 %. Відтак міська влада з допомогою податківців організувала рейди торговими точками міста, аби перевірити їхню роботу й сплату податків до міської скарбниці. Результат вийшов вражаючий: перевірили 392 суб’єкти господарювання (загалом в Ужгороді їх понад 13 тисяч). 24 виявилися взагалі незареєстрованими, у 53-х не було дозволів на торгівлю. Також знайшли 28 нелегальних відкритих терас. Причому дві з них орендують пакистанці й індуси, які, за словами С. Ратушняка, взагалі не мають ніякого стосунку до нашої країни. "Ми вже дозволяємо об себе витирати індуські й пакистанські соплі", – обурився мер. Дісталося від С. Ратушняка й популярній у місті мережі магазинів "Зіна", власника якої головуючий обізвав пройдисвітом за те, що, мовляв, не сплачує за вивіз сміття, водночас закликаючи ужгородців виходити на суботник і прибирати місто.

Скептично поставився міський голова й до програми будівництва в Ужгороді доступного житла (відповідна програма затверджена на державному рівні).  За словами мера, це житло отримають "бомжі, які їздять на мерседесах". Втім документ таки ухвалили, однак із застереженням, що список отримувачів такого житла буде затверджувати сесія міської ради (читай – С. Ратушняк, який контро¬лює більшість ради, тож і визначатиме тих самих "бомжів", які потребують доступного житла).

Переймалися депутати цього дня й долею освітніх закладів міста. Напередодні у ЗМІ було оприлюднено суперечливу інформацію про чи то злиття, чи закриття або скорочення Падіюну, школи мистецтв і музичної школи ім. П. Чайковського. Представники останньої скерували меру листа з вимогою не вдаватися до таких дій і прийшли на сесію міськради. У відповідь почули від С. Ратушняка, що ці заклади щороку витрачають близько 13 млн грн, натомість місто не може назбирати 6 мільйонів на прибирання території. Тому й вирішили "урізати" школи, аби зекономити хоча б мільйон для побутових потреб. "Кого будемо вішати, різати, бити, щоб вони дали гроші?" – запитав С. Ратушняк викладачів. Найбільше зекономити міський голова збирається на пенсіонерах, які викладають у цих нав¬чальних закладах, мовляв, і пенсію отримують, і зар¬плату чималеньку. Зазначивши, що він "утомився пояснювати, що не африканський слон", мер вибачився перед освітянами, що рішення було ухвалене без їхнього відома й запропонував зібратися представникам цих закладів та подати свої пропозиції щодо економії коштів, але пообіцяв не закривити навчальні установи.

Опісля був достатньо інформативний пасаж голови про новий спортивний майданчик у Боздоському парку. Правда, назва рекреаційної зони міста меру також не подобається, мовляв, звучить немилозвучно. Коли садили парк і назвали його Комсомольським, було краще. Але наразі С. Ратушняк помилував його, відтак повідомив, що вже за кілька тижнів ужгородці цілорічно зможуть кататися на ковзанах і роликах на модерному майданчику зі штучним покриття, а ще знову згадав про сумнозвісний аквапарк та льодовий палац, які, на його думку, таки збудують в Ужгороді.

Найцікавіші питання були попереду. Перше – затвердження типового договору на встановлення індивідуального опалення. З нового опалювального сезону, за словами С. Ратушняка, Ужгород стане справді європейським і першим українським містом, яке повністю відмовиться від центрального опалення. Наразі ті люди, які ще не встановили собі "автономку", можуть, згідно з пропонованими документами, отримати кошти в кредит або взяти обладнання в лізинг. Однак чомусь у проектах документів були зафіксовані лише дві фінансові установи. Депутати вказали меру на порушення антимонопольного законодавства. Той, врешті, погодився й документи таки схвалили.

Друге – затвердження переліку об’єктів права комунальної власності, які можуть надаватися в концесію. Нагадаємо, що "конце́сія – передача природних багатств, підприємств, інших господарських об’єктів, що належать державі чи місцевим органам влади, в тимчасову експлуатацію іншим державам, іноземним фірмам, приватним особам". Пан мер розлого доповів депутатам, що таке рішення відповідає програмі Президента В. Януковича і взагалі вже практикується в Ужгороді. Приклади – паркування, шкільні їдальні і навіть медичні та освітні заклади, які фактично беруть плату за свої послуги, але нічого не платять місту, натомість воно ще їм надає бонуси у вигляді бюджетного фінансування. Тому концесія, за словами мера, дасть змогу не лише заробляти місту, а й зекономить кошти, бо можна буде вивільнити чиновників, які нині управляють міськими підприємствами. 

Отож депутатам мер запропонував затвердити перелік концесійних об’єктів, до якого входять УСІ (!) міські підприємства, окрім БТІ, міської друкарні та... кладовища. Щодо останнього, то С. Ратушняк готовий усякому охочому надати земельну ділянку (понад 9 га) поблизу словацького кордону на влаштування приватного місця вічного спочинку. Заспокоїв мер тим, що комунальні тарифи навіть для коцесіонерів встановлюватиме сесія міської ради й заохотив депутатів пропозицією брати підприємства в концесію: "Віддам за гривню". Рішення ухвалили.

Чи зацікавляться правоохоронні органи такою "законо¬творчістю" ужгородського голови й депутатів міської ради, наразі невідомо. У прокуратурі міста нам повідомили, що ще не отримали офіційних рішень сесії міської ради, тож не можуть нічого коментувати. Відтак ужгородцям залишається тільки сподіватися, що на наступній сесії їх, як користувачів міського майна, також не здадуть у концесію.

Відділ політики ЗІА "Простір"

"Старий Замок "Паланок", Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
16 червня 2010р.

Теги: сесія, депутати, Ратушняк

Коментарі

Закривати їх потрібно!!! 2010-06-17 / 00:07:00
І відносно відносно власника мережі "Зін" Ратушняк, навіть і не здогадується наскільки правий. Цей чолов*яга - не тільки пройдисвіт і відомий у місті шахрай, але й один із найбільших неплатників податків, неплатників зарплат працівникам (яких у нього немає, одні стажери є, аж 24чоловіка), продавців товару сумнівної якості і походження.

Ужгородець 2010-06-16 / 13:28:00
Не бачу в концесії нічого поганого. Місто буде економити, при цьому ціни, наприклад в їдальнях, не збільшатся, бо їх "тимчасові власники" отримують непогані пільги... А зекономлені кошти можна направити на проблемні галузі, використати на благо міста.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи