Крок уперед, два назад? Готелі не платитимуть податків на прибуток

Готелі не платитимуть податків на прибуток, але для відновлення економіки влада повинна зробити ще чимало.

Крок уперед, два назад? Готелі не платитимуть податків на прибуток

"Ніякого позитивного результату не буде", - це перші слова, якими охарактеризував прийнятий минулого тижня Верховною Радою у першому читанні законопроект про звільнення від податку на прибуток готелів до 2020 року зав. кафедрою туризму УжНУ Федір Шандор.

Уся справа в тому, на думку експерта, що закарпатські готелі уже давно винайшли механізм, як уникати сплати податків - вони здебільшого працюють на єдиному податку. До прикладу, в Ужгороді з 36 готелів тільки 3 є юридичними особами, а решта, оскільки є обмеження щодо кількості ліжко-місць на одного дрібного підприємця, оформили тимчасові місця для проживання, наприклад, кімнати 1-4 на пана А, 5-7 на В і так далі.

Законопроект, який обіцяють остаточно затвердити буквально днями, - одна з "фішок" віце-прем'єра з Євро-2012 Бориса Колесникова. Щойно у березні отримавши посаду, він оголосив про звільнення готельного бізнесу від податку на прибуток, адже Україна все ще розраховує до Чемпіонату світу з футболу звести 306 нових готелів. Пільга передбачена на 10 років, починаючи з 1 січня 2011-го для всіх закладів, які мають 3-5 зірок і зведені до 1 вересня 2012 року. Проте, на думку зав. кафедрою туризму, цим скористаються насамперед великі мережеві готелі у великих містах і, можливо, інвестори, які будуватимуть нові. А закарпатські підприємці, знаючи непередбачуваність влади, вже прилаштувалися і навряд чи ризикуватимуть повестися на пільгу, бо проблем у результаті можуть отримати значно більше, ніж вигоди. 

Голова Регіонального відділення Українського союзу промисловців і підприємців, при якому створена Асоціація готельно-ресторанного бізнесу, Маргарита Мощак у коментарі ЗІА "Простір" теж висловила переконання, що особливої "погоди" для закарпатських підприємців нововведення не зробить, проте це все ж краще, ніж нічого.

Для того, аби бізнес, інвестори, які пам'ятають відміну за одну ніч наприкінці березня 2005-го законів про СЕЗ і ТПР, миттєву ліквідацію, не дивлячись на оплачені кількарічні ліцензії, грального бізнесу, знову повірили, що їх вкотре не кинуть, влада мусить зробити ще чимало. Зокрема, треба негайно, проте і дуже зважено приймати давно обіцяний Податковий кодекс, змінювати недавно прийняті абсурдні норми побудови, у тому числі й готелів та ресторанів, кафе, відміняти численні дозволи і ліцензії, які у нас видаються вже навіть на клеєння шпалер та фарбування стін і вимагають величезних затрат часу та коштів.

Одна з основних проблем, які нині стоять на перешкоді будь-якому бізнесу, - високий рівень хабарництва у започаткуванні і веденні будь-якої справи. Ні для кого не секрет, що навіть іноземні інвестори, які тільки задумуються над можливістю бізнесу в нашій країні, розуміють, що окремим пунктом і зі значним відсотком від загального обсягу капіталовкладень треба передбачати витрати на хабарі. 

За словами Маргарити Миколаївни, бізнес, чуючи від нової влади численні обіцянки, очікував реальних дій. Та поки що реалії зі словами не надто збігаються. Дуже незначні кошти закладені в держбюджеті на повернення ПДВ, величезний дефіцит головної скарбниці й Пенсійного фонду не вселяють ніякого оптимізму. Не відновлено основного інструменту бізнесу, який більш дієвий, ніж численні пільги і "подарунки" від держави -- вигідне кредитування.

І, попри декларації, податківці переходять до ризико-орієнтованої системи контролю. Здавалося б, логічно, треба перевіряти ті підприємства, щодо яких є підозри у зловживаннях. Однак за даними журналу "Бізнес", визначені критерії ризиків такі, що з мільйона підприємств не підпадають під них лише 4 тисячі, отже решта мусять бути перевірені, бо вони, виходить, апріорі є злодіями. 

При цьому минулого четверга ВР авральним порядком прийняла документ, однієї назви якого вже навчилися боятися підприємці: "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України". Зазвичай, за такими "сірими" формулюваннями ховаються кардинальні й далеко не радісні зміни. Ось і цього разу розширили повноваження податківців, зокрема з подовження термінів перевірок. Хоча, як відомо, перевірки й так прирівнюються до землетрусів - під час них підприємство не працює, а співробітники шукають для фіскалів різноманітні папірці й... можливості їх "підмастити". Також податкова міліція уже чекає усіх, кому муляють очі сусідські статки і хочеться "стукнути" на ближнього. 

Заява заступника ДПА Олексія Любченка про те, що малий бізнес не перевірятиметься, нівелюється обмеженням, що це стосується лише фірм, у яких до  300 тисяч гривень обороту. Це, на думку Мощак, призведе лише до тінізації - підприємці ховатимуть реальні показники і далі дробитимуть свій бізнес. 

Тінізації, зростання обсягів контрабандних і фальсифікованих товарів очікують і від прийнятих нещодавно підвищених ставок акцизу на алкоголь, тютюнові вироби, мінералку і пальне. Зрозуміло, що зростання вартості бензину, який уже і так перемахнув за долар, неминуче призведе до зростання цін на всі товари. Крім того, цікаво, під шумок боротьби зі шкідливими для здоров'я алкоголем і цигарками винне лобі проштовхнуло через парламент прирівнювання столових вин до безалкогольних напоїв і тепер їх можна буде продавати хоч біля лікарень, або у дитсадках і школах. 

Інше нововведення - зробити відкритим доступ до бази платників податків - окремим банером на офіційній інтернет-сторінці ДПА, - може призвести до того, що ті підприємства, котрі ще нині не остаточно дихають на ладан, можуть стати здобиччю рейдерських захоплень.

Отож, кажуть експерти, позбавлення готелів сплати податку на прибуток - добра справа, але вона може дати ефект лише у комплексі з численними іншими заходами, реформами і не тільки прийнятими, а й реально діючими законами. Бодай тими, які вже двічі з часу призначення обіцяв у столичному тижневику "Дзеркало тижня" голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський - скасування дозволів і значної частини ліцензування, введення правила "мовчазної згоди", покарання значними штрафами і позбавленням посад чиновників. І найголовніше, аби слова владоможців не розходилися з ділом. 

Лариса Подоляк, ЗІА "Простір" 

09 червня 2010р.

Теги: готелі, податки, контрабанда

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи