Право виборів

Сперечаючись про дату місцевих перегонів, політики фактично розписуються у власній безпорадності

Право виборів

У політичному житті України нова тема для дискусій – призначення виборів до місцевих рад та їхніх голів. Нагадаємо, що відбутися вони мали 30 травня, себто нинішньої неділі, однак Верховна Рада 16 лютого скасувала своє ж рішення про їхнє проведення. "За" проголосувало 250 депутатів, переважно представники чинної влади, а також деякі депутати від нинішньої опозиції. Свою ухвалу депутати мотивували відсутністю бюджету, а відповідно – й коштів на організацію виборів.

Відбулося це вже після офіційного оголошення результатів другого туру президентських перегонів і напередодні інавгурації Віктора Януковича. Очевидно, що цим рішенням нова команда, яка здобула перемогу, намагалася відкласти місцеві вибори, аби мати час на побудову своєї владної вертикалі – призначити нових голів ОДА і РДА, "переформатувати" парламент і місцеві ради під себе. Частина опозиції, вочевидь, також не проти була зачекати, мовляв, подивимося, як карта ляже, що робитиме нове керівництво країни. Відтак почали говорити про перенесення виборів на весну наступного року.

І нехай союзники зачекають

Виступаючи у квітні перед депутатами ПАРЄ, Віктор Янукович заявив, що вибори до місцевих органів влади в Україні відбудуться в 2011 році. Однак уже через місяць позиція глави держави кардинально змінилася. У нещодавньому інтерв’ю провідним національним телеканалам Президент заявив, що вважає реальним проведення місцевих виборів восени і виступає за мажоритарну систему. "Я найближчим часом почну консультації з усіма політичними силами, в тому числі з опозиційними, в основу яких покладу вимоги Конституції", – сказав Янукович. Він додав, що, згідно з Конституцією, місцеві вибори мають відбутися цього року, зазначивши, що практично всі політичні сили висловилися за зміну виборчого законодавства.

"Тому нам треба домовлятися, щоб відповідні законопроекти були відпрацьовані, узгоджені й ухвалені у парламенті. Я вважаю, що на рівні селищному треба проводити мажоритарні вибори. Я за таку систему", – заявив Янукович. При цьому він уважає, що у парламенті є можливість ухвалити ці закони найближчим часом.
 
Водночас "регіонали" наважилися зробити підніжку своїм союзникам по коаліції, не приховуючи, що веселкових перспектив ті на місцевих виборах не матимуть. Так, депутат від Партії регіонів Володимир Зубанов сказав в ефірі одного з телеканалів: "Хто проходить і перемагає у мажоритарці? Це люди відомі, на місцях відомі...У комуністів, скажімо так, нині мало людей, які на місцях відомі. І тому в них справді проблема – їх підтримувати не будуть". Крім того, коментуючи позицію спікера Володимира Литвина, який вважає що місцеві вибори мають відбутися 27 березня 2011 року, регіонал заявив: "Він сподівається, що чим більше часу буде до виборів, тим більше шансів матиме. У Литвина досить багато депутатів обрано на місцевому рівні.  20 депутатів – у Верховній Раді і майже 7 тисяч – на місцях. Це величезна сила, тому Литвин дуже обережно висловлюється. Він думає, що завдяки своїй позиції у Верховній Раді підсилить свою партію і тоді набере ще більше голосів на місцевих виборах".

Сам голова Верховної Ради, наполягаючи на місцевих виборах наступного року, аргументує свою позицію потребою уніфікувати терміни повноважень депутатів місцевих рад і міських, селищних і сільських голів. Нагадаємо, Конституцією передбачено, що місцеві ради обираються на 5 років, а міські, селищні й сільські голови – на 4. В. Литвин уважає, що місцеві ради і голів треба обирати на 5 років, але для цього годиться внести зміни до Конституції України.
 
Він також зазначив, що потрібно знайти консенсус стосовно виборчої системи. На його думку, місцеві вибори мають відбуватися на мажоритарній основі, а депутатів до Верховної Ради слід обирати за відкритими партійними списками.

Апелюємо до Конституції
 
Натомість категорично проти місцевих перегонів восени нинішнього року БЮТ. Заступник Голови Верховної Ради, б’ютівець Микола Томенко вважає, що обирання місцевих органів влади восени  є неконституційним, тому що зміни до Основного закону України щодо виборчого законодавства не завершені. Він нагадав, що Верховна Рада почала процес внесення змін до Конституції України, що стосуються виборів у місцеві органи влади, а за чинним законом вибори треба було проводити навесні 2010 року. Та оскільки це рішення було скасовано, далі шлях був таким: почати вносити зміни до Конституції,  щоб вийти на можливу іншу конституційну версію. На думку М. Томенка, ідея виборів восени цього року, найімовірніше, викликана "політичною доцільністю".

А голова опозиційного уряду Сергій Соболєв вважає, що за "піклуванням" В. Януковича про вибори стоїть не прагнення повернутися в конституційне поле, "а бажання організувати вибори в найбільш слушний для Партії регіонів момент, сформувати найзручніші для ПР правила їхнього проведення й підігнати дату голосування під завершення формування власної адміністративної вертикалі, здатної перетворити ці вибори на фарс".

Місцева позиція

Тож позиції провідних політичних сил доволі відверті й зрозумілі. Кожна з них прагне з нинішньої ситуації невизначеності витягти для себе якнайбільше користі. Ми поцікавилися, якої ж думки про час і умови виборів місцеві політики.

Володимир ШКРІБА, керівник секретаріату Закарпатської обласної організації Єдиного Центру:

– Єдиний Центр неодноразово висловлював свою чітку й послідовну позицію: парламент має негайно оголосити дату місцевих виборів. Позбавляти громадян пра¬ва обирати владу – неприпустимо, а скасування виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних і міських голів, що мали відбутися 30 травня, є винятково політичним рішенням. Тому Верховна Рада повинна вже найближчим часом виправити цю помилку, до того ж чергові місцеві вибори мають відбуватися за новим законодавством.
 
Найкращою альтернативою нинішній системі виборів до місцевих рад, коли депутати визначаються партійними списками і тим самим ніби ховаються за спинами політичних лідерів, є запровадження відкритих виборчих списків, що й запропонував Єдиний Центр. Цей законопроект уже давно подано до парламенту, і ніщо не заважає більшості його ухвалити, одночасно довівши, що депутати Верховної Ради дійсно вболівають за місцеву громаду. Бо лише за умови запровадження відкритих списків громадянин обиратиме не тільки партію, а й конкретного політика, якому довіряє, який знає місцеві проблеми, буде підзвітний громаді, відстоюватиме її інтереси й відповідатиме перед людьми за свою діяльність.
 
Міклош КОВАЧ, голова Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ):

– У датах і умовах призначення місцевих виборів, які пропонують столичні політики, є свої плюси і мінуси. Та ми місцева невелика політична сила, тож мусимо пристосовуватися до рішення, яке буде ухвалено в Києві. Безперечним є те, що за будь-яких умов братимемо участь у місцевих виборах, коли вони будуть офіційно оголошені.

Олександр ЛЕДИДА, голова Закарпатської ОДА, керівник Закарпатської обласної організації Партії регіонів:

– Попередньо позиція нашої політичної сили така: місцеві вибори слід провести нинішнього року 31 жовтня. Міські, районні, обласні ради обирати за змішаною системою, тобто половину депутатів за мажоритарною системою, а половину – за партійними списками. Однак наголошу, що це лише попереднє рішення фракції Партії регіонів у Верховній Раді. Моя позиція – слід провести вибори й визначитися з одночасним голосуванням за депутатів та голів місцевих громад. Нині ж склалася ситуація, що депутатів обирають на один термін, а голів – на інший. Якщо така ситуація збережеться, то за 15 років ми дійдемо до того, що матимемо вибори щомісяця. Слід поставити крапку в цьому питанні і не трусити державою, як це відбувалося досі.

Тож бачимо, що думки закарпатських політиків різняться так само, як і столичних. Утім одного таки не заперечує ніхто: місцеві вибори слід провести, і, що важливо, провести за новими правилами. А сперечаючись про дату виборів, політики намагаються створити для себе сприятливі умови для досягнення позитивного результату. Однак багато хто з них чомусь не розуміє, що тим самим фактично розписується у власній безпорадності й укотре майже відверто визнає, що шанс на перемогу покладає не на авторитет серед людей, здобутий щоденною працею, а на штучно створені зовнішні обставини. При цьому недооцінюється думка виборців. У минулому багатьом політичним силам це дорого кош¬тувало...

Відділ політики ЗІА "Простір"

"Старий Замок "Паланок", Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
02 червня 2010р.

Теги: вибори, влада

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи