Мукачівська "мильна опера". Мирослав Дочинець подарував місту бандитську мелодраму

Декілька разів протягом читання цієї книжки хотілося її відкласти і більше до рук не брати. Але цікавість через деякий час врешті-решт пересилювала, поки остання сторінка не була перегорнута. Завершується книжка тим, чим і повинна: зізнанням у любові до Мукачева.

Мукачівська "мильна опера". Мирослав Дочинець подарував місту бандитську мелодраму

"Ні люди (за винятком Лиса і письменника), ні установи, ні події, описані в  романі, не є реальними. Реальним є  тільки Мукачево – місто нашого серця", – такими словами автора завершується роман. Безперечно, "Лис у винограднику" – одна із найцікавіших книжкових подій 2010 року на Закарпатті, тому хочеться поговорити про це докладніше.

Місто-герой

Про якість книжки свідчить те, що її відоме київське видавництво "Ярославів вал" випустило у світ "гарячою", просто "з печі": автор ще дописував свій твір, коли видавці вже заходилися працювати над рукописом. Тож маємо доволі рідкісний випадок для літератора з провінції, коли час написання роману зазначений липнем 2009 – січнем 2010 року, а презентація книжки в Ужгороді відбулася вже у лютому. Так хутко видають тільки дуже маститих письменників.

На  представлення книжки в Закарпатській  обласній універсальній бібліотеці приїхала головний редактор видавництва  "Ярославів вал" Лілія Максименко, яка не скупилася на похвалу Мирославу Дочинцю, називаючи "Лиса у винограднику" дивовижним романом і великою удачею для їхнього видавництва. У це вірилося, бо інакше для чого було його друкувати у такі рекордні строки? Ба, більше – київський видавець захотіла пожити у Мукачеві, аби відчути ауру цього міста, так звабно описану Дочинцем. А це вже свідчить про потрапляння нашого літописця у ціль.

Мирослав  справді написав книжку як освідчення в коханні рідному місту. Власне, він його прописав в українську літературу. Закарпатський колорит тут дихає чи не з кожної сторінки. Однак є одне "але"…

Якщо  змінити назву міста, де відбуваються події, на Ужгород, Берегово чи Хуст, то нічого по суті книжки не зміниться. Єдиним відмінним моментом є Мукачівський православний монастир, який фігурує в романі. Усе решта буде тотально закарпатським – густе домашнє вино за неспішними балачками у вуличних забігайлівках, плющ і виноград, що звисають зі старих, порепаних будинків, вузькі тінисті вулички, спокійні люди. Одне слово, провінція у всій красі. 

Провінція, бо жодного критичного слова на адресу свого міста у Дочинця не знаходиться. Усе тут так мило і потішно. І в цьому "Лис у винограднику"  справді суто "мукачівський" роман. Ужгородці на відміну від мукачівців значно критичніші у ставленні до свого міста. Можливо, тому, що Ужгород більш реалізований у своїх амбіціях як обласний центр, а Мукачеву, яке в краї "не перше місто, але й не друге", доводиться втішатися міфами. 

Тому  ужгородцям не до смаку плекати свій "міф" – наївний і захмарний, вони більше прагнуть битися з реальною правдою життя, ім’я якій – відсутність води у трубах, сміття і безпритульні пси, нищення історичної архітектури. Це все можна побачити і в Мукачеві. Якщо захотіти…

 Але навіть мукачівська преса про це нічогісінько не згадує. Одне слово, суцільне місто-міф. Тепер воно має і свою літературну версію.

Мукачівський Робін Гуд

І найхарактернішою ознакою, що роман  справді "мукачівський", є його головний герой – кримінальний авторитет на прізвисько "Лис". А особливо те, ЯК він зображений – з великою повагою і симпатією. Тільки в цьому місті, яке недарма називали "закарпатською Сицилією", можуть ТАК писати про кримінальників. Тут завжди вважали, що бандити наведуть кращий лад, аніж міліція. Тож мукачівський Дон Карлеоне, "господар" міста – це вже правда життя. У це всі закарпатці вірять одразу і навіки вічні. Але роман Дочинця не про місцевих "донів". Ставати закарпатським Маріо П’юзо – вкрай нерозумно для такого витонченого інтелектуала як Мирослав Дочинець. Занадто добре він знає Мукачево.

Його  кримінальний герой – мукачівець тільки за народженням. Свою біографію  він здобував у зонах і тюрмах усього колишнього Союзу, "відзначався"  в Москві, Грузії, Чечні. Одне слово, людина, з якою не хотілося би навіть проїхатися в купе. Бо такі жартів не розуміють. Для них людське життя занадто мала цінність. Забагато крові на руках, щоб перейматися долею якогось випадкового пересічного.

І раптом ось такий рецидивіст (називаймо  речі своїми іменами), потрапивши випадково в Мукачево, "прозріває". Він стає благородним розбійником, котрий, як у казці, "у багатих забирає, а бідним роздає". Починає боротися з "поганими" бандюками і допомагати простим мукачівцям – вуличному хлопчику Колі, акушерці-пенсіонерці, випадково знайденим родичам, які колись відреклись від нього і залишили помирати в пологовому будинку. Ну справжній тобі Робін Гуд! Навіть на Пинтю та Довбуша не тягне, бо ті таки скінчили своє опришківське життя у муках, заплативши за беззаконня власною кров’ю. Там була дещиця правди життя.

У Дочинця її немає. Саме через оце  "не вірю" й кілька разів хотілося відкласти книжку. Бо "світлість", яку  повинна нести література, автор  направив у мелодраматичну колію, вибравши найлегший для себе шлях. 

Між  притчею і мелодрамою

Хоча, може, автор писав притчу? Наприклад, про блудного сина, який таки повертається до своїх витоків, чи про лисицю й виноград, на що прозоро натякає назва книжки. Так, усі ці моменти Мирослав Дочинець заклав у своєму першому романі. Але, на жаль, колізії він розв’язав як у мексиканських серіалах. Хоча куди тут правду діти: прості закарпатці, як невиправні провінціали, люблять "мильні опери". Не дивно, що "Лисом у винограднику" відразу зацікавилися кіношники. Адже ця книжка наскрізь кінематографічна. Бо вона не тільки майстерно прописана, "зорова", коли ти все бачиш як своїми очима, а ще й за своєю суттю є тим, що хочуть спостерігати на екранах мільйони людей: гарну казку, але буцімто із реального життя.

І ось тут виникає конфлікт прочитань. Адже інтелектуал Мирослав Дочинець, який завжди орієнтувався у смаках на серйозну літературу, не хоче творити "жанрову", яка не претендує на вершинність уже за своїм визначенням. Та, на жаль, на притчевий рівень "Алхіміка" Куельйо "Лис у винограднику" недотягнув. 

Був шанс в автора вирватися з мелодраматичної  колії, коли в головного героя на останніх сторінках стріляють. Але він цей шанс на притчевість ("на крові щастя не збудуєш") щасливо змарнував, тож усе завершується очікуваним хепі-ендом.

Попри те, що Мирослав перенаситив роман  афоризмами, сама книжка якимсь загальним афоризмом, несподіваною філософською сентенцією не стала. До слова, тут крилатими виразами сипле направо і наліво кожен персонаж – чи то зек, чи мент, чи сільська бабця. І де вони такі в Мукачеві беруться? Не місто, а ходячі декламатори народних прислів’їв і приказок. Щоправда, я чомусь такого тут ні разу не зустрів. Але ж це Дочинець творить мукачівський міф, а не я. Однак афоризмами з уст буквально всіх героїв він таки передав куті меду.

І тут згадується ота ремарка в  кінці книжки – що "люди, описані  в романі, не є реальними. За винятком Лиса і письменника" (одного з персонажів). Усе стало зрозуміло, бо Лис і письменник – це і є сам Дочинець. Натяк більш ніж прозорий. А от як бути з "кримінальним авторитетом"? Хто ж це насправді? А дуже просто: у цього "пахана", який випадково потрапив у Мукачево, несподівано вселяється душа автора і він починає діяти і відчувати як Мирослав Дочинець, а не як бандюк із великим списком злочинних діянь за плечима, за котрим невідступно стежить навіть Інтерпол.

Тож, "Лис у винограднику" – роман про самого автора. Просто він тут діє у різних обличчях. А найперше – в образі Лиса, з чого і витікає мелодраматична суть усієї книжки. (До речі, лис – вкрай феноменальна знахідка для визначення характеру самого мукачівського письменника. Бо ж він справді лис із виноградника. "В натурі, братело!").

Заперечення запереченого

Але все вищесказане не свідчить про  те, що роман кепський. Навпаки: "Лис у винограднику" – твір небуденний, яких у сучасній українській літературі вельми бракує. Окремо слід виділити віртуозне володіння словом Мирослава Дочинця. Не мова, а насолода.

Якраз мелодраматична суть "Лиса у винограднику"  робить його успішним для широких  читацьких верств. Література середньої  полиці в Україні слабо розвинена. Андрій Кокотюха підрахував, що за минулий рік видано всього десять-двадцять (!) українських детективів. І це на книжковому ринку, який охоплює 20-30 мільйонів читачів. Мізер! Крапля в морі! Приблизно така сама картина у нас і з іншими популярними у світі жанрами. 

Тож, роман Мирослава Дочинця має всі шанси стати в народі популярним і зробити його ім’я відомим для читачів усієї України. Тим паче, що за книжкою вже готується "радіосеріал" на українському радіо. Мукачівська кримінальна "мильна опера" розпочинає похід у світ…

P.S. Редакція запрошує до участі у дискусії критиків, літературознавців та письменників

Олександр Гаврош, Ужгород
Фото  Олексія Філіпова

"Старий Замок "Паланок", Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
02 червня 2010р.

Теги: Мирослав Дочинець, мелодрама, роман

Коментарі

Настя 2011-07-13 / 21:58:00
"Був шанс в автора вирватися з мелодраматичної колії..." І як добре, що він з неї не вирвався! Українська література - суцільний негатив, суцільний біль - хоч і зрозуміло, чим він зумовлений. Прочитаєш щось нове - ходиш три дні хворий. Скажете - драматичні твори - це застереження. Доведено: наше суспільство вже ні чим і ні від чого не застережеш. Може герої Дочинця й ідеалізовані, але після цієї книги тепло і світло на душі. Щира вдячність АВТОРУ!

кіця 2010-06-04 / 22:36:00
гаврош добре написав-хочеться прочитати

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи