Місяць мокрень

Сильні опади спричинили підтоплення будинків та сільгоспугідь області, пошкодили врожай

Місяць мокрень

Закарпаття знову "пливе". Сильні опади за тиждень наробили чимало біди. Станом на 19 травня в області  підтоплено майже 350 дворогосподарств та понад 1850 гектарів сільськогосподарських угідь.

"Мокрі" факти
 
Найбільше постраждали Берегівський, Виноградівський, Мукачівський, Ужгородський та Іршавський райони. На щастя, як повідомили в Закарпатському обласному центрі з гідрометеорології, на більшості водойм уже відбувається зниження рівнів води. Досить небезпечна ситуація зберігається на річках Тиса і Латориця в районі міста Чоп. Там рівень води підвищується.

Невесело і в інших районах області: у Перечині підтоплено місцевий водозабір; у школі села Червоне злива стала причиною руйнування даху: стеля в учительській кімнаті, впавши, пошкодила документацію. У Хустському районі в результаті різкого підняття води в місцевому потічку села Сокирниця у водяній пастці опинилися троє чабанів з отарою овець. Рятували їх місцеві МНСники.

На автомобільній дорозі Ужгород-Демичі 17 травня стався перелив висотою 20 сантиметрів. Рух транспорту було припинено. Наступного дня поблизу села Зняцево вода розлилася на полотно автодороги Київ-Чоп висотою 4-5 см, довжиною 20-30 м. Рух не припиняли, а тільки обмежили швидкісний режим. За кілька годин перелив ліквідували.

Загалом, упродовж вихідних у Закарпатті випало 80 відсотків місячної норми опадів. У районах продовжують працювати комісії з питань визначення збитків, завданих швидким зливовим паводком.

Василина Блох, заступник начальника Закарпатського гідрометцентру, повідомляє, що погода буде такою "мокрою" та нестабільною до кінця травня. Дощитиме увесь час із невеличкими перервами (максимум на одну добу). Температура повітря може підвищитися десь 25-го травня до 25-30 градусів тепла, але більшість днів вона триматиметься на позначці 15 із плюсом. Отже, не дуже втішний прогноз. Людям, здебільшого селянам, необхідно запастися терпінням, можливо, засобами для порятунку майна, адже цілком можливі нові підтоплення.
 
У першу чергу страждають  селяни

Із  приходом весни мешканка села Холмок Ужгородського району Тетяна працювала на городі, мріючи, як годуватиме своїх маленьких дітей ягодами та овочами, вирощеними власноруч. "Я навмисне не використовувала жодних добрив чи хімікатів, аби діткам все було екологічно чисте, без хімії, якої в нашому житті й так забагато. А тепер, навіть якщо у суцільному болоті щось "виживе", доведеться все знищити: на город потрапила вода з фекаліями". Виявляється, сильні опади призвели до формування інтенсивних місцевих стоків, а ґрунтові води потрапили в каналізаційну систему і разом з її вмістом - на городи. Жінка скаржиться, що постраждав і будинок: усю ніч довелося відкачувати воду з підвалу. Затопило не тільки городи селян, а й довколишні поля. "Мій чоловік учора пройшовся селом і розповів, що поля перетворилися на озера. Що ж буде з врожаєм?" - переймається холмівчанка.

Потопає город і в пенсіонерки Етели Орос із Олешника Виноградівського району. "Ну подивіться, - каже вона, - і капуста, і цибуля, і морква - все плаває". Через дощі починає гнити полуниця, яка без сонячного проміння ніяк не може достигнути і набратися смаку. "Минулого року в цей час я її вже кошариками збирала, а тепер то тут одна, то там з'явиться - тільки й вистачає, щоб онука порадувати". Та якщо пані Етела вирощує полуницю для власного споживання, то її сусіди, як і багато мешканців села,  - на продаж. Люди мають по 10-15 (а то й більше) соток землі під полуницею, реалізація якої - один із небагатьох джерел заробітку. Тож вони чекають стабілізації погоди і сподіваються, що до збитків не дійде.
 
 "Причина масових затоплень сільгоспугідь не тільки у кількості опадів, - наголошує помічник начальника головного управління в Закарпатській області Федір Філіп, - насамперед виною цьому є самі люди: потічки засмічені, придорожні канави та кювети, призначені для відводу води, захаращені. Вода шукає собі вихід. Результат цього ми з вами зараз і спостерігаємо".
 
Жителі  міст відчули дощ... на базарі

Те, що врожай дається селянам через дощі важко, відчувають і мешканці міст. На базарах  ціни на городину не падають. Сьогодні ужгородська господиня, йдучи за продуктами, повинна взяти щонайменше сотню гривень. На "зеленому" ринку, наприклад, за кілограм молодої картоплі просять 15 грн., капусти - 3,5 грн., полуниці - 40-45 грн., черешень - 15 грн. За пучечок моркви доведеться заплатити 5 грн., а за петрушку із кропом - по 2 грн.

Андрій  Ярмак, керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти", вважає, що можливе подорожчання цих продуктів. "Враховуючи підтоплення саме тих регіонів, де вирощується багато ранніх овочів, можна очікувати, що в регіоні ціни будуть вищі, ніж зазвичай. Однак ми зараз не маємо представника в області, щоб швидко оцінити, наскільки постраждали саме згадані культури", - зазначив він.

Медики стверджують, що наразі епідситуація в  краї стабільна. Однак, через те, що вода потрапила у колодязі, головний державний санітарний лікар області Віра Чиж звернулася до керівництва районів із проханням проводити своєчасну дезинфекцію та санітарні роботи, аби запобігти інфекційним захворюванням. Також, за її словами, необхідно підвозити воду у затоплені населені пункти, забезпечити контроль за її якістю.
 
До речі, було б непогано перевіряти овочі й зелень, що останніми днями з'являються  на базарних прилавках. Хтозна, чи вони не з таких городів, на котрі потрапила вода зі вмістом сільської "каналізації"?

Ольга Павлова
 

"Старий Замок "Паланок", Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
26 травня 2010р.

Теги: підтоплення, опади

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи