Бюджетно-водні розклади

Ужгородське керівництво ухвалило бюджет і... розпочало війну проти голови обласної ради та начальника обласного управління охорони навколишнього природного середовища

Бюджетно-водні розклади

Дотаційний кошторис

Минулої п’ятниці, 14 травня, в Ужгородській мерії було гаряче. Депутати міської ради зібралися на чергове засідання. Головними питаннями було ухвалення бюджету міста й програми соціально-економічного розвитку на цей рік.

Як і очікувалося, документ затвердили у "кращих" традиціях нинішнього керівництва обласного центру, та й нової столичної влади також. Себто без обговорення, внесення змін і врахування пропозицій. Обсяг доходів загального і спеціального фондів бюджету Ужгорода в 2010 році становитиме 310, 328 млн грн. Вперше очікується перевищення видаткової частини над дохідною. Однак не за рахунок поліпшення роботи промисловості, установ чи торгівлі, а коштом Держбюджету. Для вирівнювання міського кошторису з державної скарбниці Ужгород очікує дотацію у розмірі 12, 375 млн грн.

На заробітну плату та енергоносії передбачено 191,596 млн грн. На утримання 5 установ охорони здоров’я, що фінансуються з бюджету міста, у загальному фонді – 64, 250 млн грн. Закладам освіти має перепасти 108,712 млн грн, що на 2,99 млн грн більше за контрольний показник Мінфіну. На соціальний захист населення (крім субвенції з Державного бюджету) в бюджеті міста по загальному фонду заплановано 2,37 млн грн.

Процес ухвалення головного фінансового документа Ужгорода "Замку" прокоментував депутат міської ради, член бюджетної комісії Ігор БАРАН:

– Головні питання порядку денного сесії взаємопов’язані. Бюджет міста ухвалено на основі фінансових показників, які дає Мінфін. Цікаво інше: приріст доходів бюджету заплановано на рівні 18 % загального фонду і понад 20 % – спеціального. Гадаю, такі показники є нереальними, бо нема джерел надходження запланованих коштів. Бачимо, що останніми місяцями жорсткіше стали працювати податківці, і до бюджету надходить більше коштів від суб’єктів підприємницької діяльності. Це загалом добре, бо коли людина працює в місті і не бажає нічого платити в бюджет, це неправильно. Живучи в місті, користуючись дорогами, комунікаціями, соціальними закладами, натомість нічого не вкладати у їх розвиток – неморально і незаконно. З іншого боку, якщо влада закликає підприємців більше асигнувати в розвиток міста, легалізувати прибутки, то й сама має показати приклад. Нині в Ужгороді роздається близько ста майданчиків на зведення так званих малих архітектурних форм. Бачимо, що на пл. Петефі ставлять дерев’яні будки. Вони ж не для собак, а для торгівлі. Як розподіляються місця під ці споруди – невідомо. Що заважає міській владі організувати конкурс на оренду цих майданчиків? Гадаю, це дало б істотне поповнення бюджету.

 Були й інші рішення, ухвалені на сесії, зокрема, кілька звернень. Я підтримав одне – визнання геноциду вірменського народу. Це була жахлива сторінка історії цього етносу. Вважаю, що його варто підтримати. Були й інші, зовсім незрозумілі звернення, зокрема до Гепрокурора порушити кримінальні справи проти голови обласної ради та начальника обласного управління охорони навколишнього природного середовища. Мені здається, що міська влада цим намагається "вкусити"  опонентів – відомих і впливових у нашому краї політиків. На мою думку, результат від цього звернення буде ніякий. Це просто балаканина.

"Вороги народу"

Тож цього ж сесійного засідання Ужгородської міської ради депутати ухвалили звернення до Генерального прокурора України О. Медведька, в якому висловили недовіру начальникові обласного управління охорони навколишнього середовища Андрію Погорєлову й голові Закарпатської облради Михайлу Кічковському.

Депутати просять Генпроку¬рора порушити проти них кримінальну справу "за штучне блокування інвестиційного проекту "Водний світ" вартістю 30 млн євро та ігнорування ними міського референдуму щодо будівниц¬тва аквапарку в Ужгороді".

Нагадаємо, що ще 17 квітня 2007 року Ужгородська міська рада й німецько-словенське товариство "SAFF" підписали протокол намірів про будівництво сучасного водного комплексу на 25 га території Боздоського парку.

Міська рада повідомила, що німецька фірма має намір подати через німецьке МЗС ноту протесту до українського відомства закордонних справ через невиконання українською стороною умов угоди. За словами представника мерії, справу гальмує обласне управління охорони навколишнього середовища та обласна рада, яка постановила розширити межі парку і, відповідно, унеможливила зведення аквапарку.

7 грудня 2008 року в Ужгороді відбувся місцевий референдум з питання будівництва аквапарку "Водний світ", 95,7 % учасників якого проголосували за виділення на це земельної ділянки   німецько-словенській компанії.

Пояснити ситуацію ми попросили начальника держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Андрія ПОГОРЄЛОВА:

– Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Закарпатті завжди відстоює позицію законності.  А питання розширення природно-заповідного фонду області – це позитивний крок, який ми досягли за останній час. І робиться це винятково для людей, ми створюємо недоторканий резерв для наших нащадків, можна сказати, зелені легені в період технологічного розвитку. Відсоток заповідності в області нині становить 13,4 відсотка загальної площі, протягом п’яти наступних років заплановано довести цей показник до  загальноєвропейського рівня і збільшити до 15 відсотків.

Щодо реалізації комерційних проектів на таких територіях і не тільки в Ужгороді, рішення може бути ухвалене лише за умови дотримання природоохоронного законодавства. Держуправління розгляне матеріали проектів, у тому числі й будівництва "Аквапарку", якщо він реально існує і є таким, що може бути представленим на екологічну експертизу. До цього ж часу відповідні проектні матеріали до держуправління не надходили. Тому, на мій погляд, це виглядає як перекладання проблеми з хворої голови на здорову.

Довідка: Наприкінці 2007 року Державна екологічна інспекція в Закарпатській області  перевірила парк "Боздоський" і встановила, що внаслідок дій керманичів міста на території парку створено 2 сміттєзвалища, чим заподіяно шкоди та забруднено навколишнє природне середовище на суму понад 11 млн грн. Окрім того, вже цього року встановлено, що без дозвільних документів в парку розміщено об’єкти комерційної діяльності, а саме безліч кафе, ресторанів та мотодром.

Відділ політики

"Старий Замок "Паланок", Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
26 травня 2010р.

Теги: бюджет, Ратушняк, аквапарк

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи