"Солодка" справа

Пасічникувати - приємно і вигідно, запевняє ужгородський біолог Валерій Ходак

"Солодка" справа

Корисні властивості меду й інших продуктів, які виробляють невтомні смугасті комахи, здавна відомі людям. Навіть укуси бджіл, кажуть, допомагають при деяких недугах. Утім  пасічникувати стає дедалі важче - поля забудовують, дерева вирубують...

Однак це не зупиняє ентузіастів, захоплених цією справою. З одним із них, викладачем біологічного факультету УжНУ Валерієм Ходаком, днями спілкувався "Замок". Примітно, що пасіку науковець тримає в саду свого будинку майже в центрі Ужгорода - поблизу площі Корятовича.

- Валерію Олексійовичу, ви біолог, вивчаєте рослини. Як сталося, що зацікавилися ще й бджільництвом?

- Мій дід по батьковій лінії мав пасіку з 50 вуликів. Гадаю, звідти й моє зацікавлення. Хочу мати таку ж. Нині в мене вже 39 вуликів. А захопився бджільництвом десь у 70-х роках. Спершу мав кілька багатокорпусних вуликів. Згодом від них відмовився і перейшов на так звані "лежаки". Відтоді розводжу бджіл.

- Який вид культивуєте?

- Карпатську бджолу. Нею, до речі, дуже цікавляться росіяни. Цьогоріч до мене теж приїжджали по "пакети" (бджолині сім'ї. - Авт.). Бджолярі продають їх або мед. Цьогоріч була хороша ціна, і купили близько 30 "пакетів". Втім тут є й недолік, бо відтягується період відновлення сім'ї, з якої забирають матку, тож потім не нарощується певна кількість бджіл до основного взятку. А він - у період цвітіння акації, липи, каштана.
 
- Яким чином бджоли відновлюють свої сім'ї?

- Знову виводять матку. Вона в повітрі запліднюється кількома трутнями, повертається й відкладає яйця, з яких виростають бджоли. Це її головна функція. Досвідчені бджолярі тримають матку не більше двох років. Жити вона може й довше, але її продуктивність, яйцекладність знижується.

- Нині маєте майже 40 бджолиних сімей...

- Мав менше, але за зиму підготував кілька вуликів. Трохи це забрало часу: майстрування, фарбування, ремонт. Потому впіймав кілька роїв і зробив відводок.

- Скільки меду збираєте за сезон?

- Торік двічі його качав. Правда, лише з 15 вуликів. Першого разу взяв 105 літрів, другого - 55. Тож за рік вийшло 160. Досвідчені бджолярі кажуть, що це непогано (сміється).

- Подейкують, що деякі пасічники спеціально годують бджіл цукром, аби мати більше меду. Втім назвати його натуральним важко. Чи підгодовуєте ви своїх і як це позначається на якості продукту?

- Тут є два варіанти. У хороших сільських місцинах, де можливий великий узяток, бджіл не закормлюють. Але 99 % пасічників на зиму обов'язково підгодовують своїх комах. Дається мінімум по 10 кг цукру на одну бджолину сім'ю. Закормлюють до 20 серпня або 1 вересня. Це не означає, що  цукор потім опиниться в меді. Бджоли його споживають за зиму і в ранній весняний період, тож коли качається травневий мед, у ньому цього цукру вже немає. Підгодовувати бджіл треба, бо тоді вони навесні мають силу носити мед, а матка - більше відкладати яєць: збільшується сім'я, зростає кількість продукту. Цукор, як то кажуть, прохідний. Його використали - і все. Є господарі, які не підгодовують бджіл, зате качають мед лише раз у році. Другий медозбір бджоли використовують для себе.

- Як визначити натуральність меду?

- Справжній мед зацукрюється. Часто люди помилково вважають навпаки. Підробка завжди буде рідкою. Ось нині маю ще одну баночку торішнього меду, то в неї й ложку встромити не можна, такі утворилися кристали.

- Ваша пасіка унікальна тим, що міститься майже в центрі Ужгорода, поблизу площі Корятовича. Звідки ваші бджоли беруть нектар?

- Один колега, який також три¬має пасіку неподалік, коли дізнався, що я накачав більше меду, ніж він, сказав, що мої бджоли беруть мед на Кальварії (сміється). Якщо ж серйозно, треба сказати, що загалом бджоли літають по взяток до 15 км. Тож і в центр міста можуть принести мед. У нас же до набережної, де цвітуть липи, - менше кілометра. Поблизу також цвітуть, каштани, акації, японська софора. Тому журитися про взяток не потрібно. Хоч цьогоріч гадав, що меду не буде, однак бачу, вже можна качати. Тобто в місті джерело меду - переважно дерева, а в селі - насадження соняшника, ріпаку, злаків, трави. Знаю бджолярів, які мігрують із пасіками: коли відцвітають сади і вивозять комах у гори, де саме починають цвісти рослин. Живуть там певний час, потому повертаються й качають мед. Такий метод, звісно, приносить більше продукту.

- Наскільки дорогим є задоволення утримувати бджіл?

- Найбільше коштує, напевно, цукор для підгодівлі комах. Ще доводиться купувати вощину: 1 кг (12 листів) коштує 70 грн. В один вулик треба 24 листи. Ось і порахуйте. Вулики також недешеві.

- При якій кількості вуликів бджолярство є рентабельним?

- До прикладу, цьогоріч ціна одного пакета в Ужгороді становила 50 у. о. Продаси кілька десятків - маєш заробіток. Ще мед... Окрім того, бджоли - це здоров'я. Навіть коли знімеш кришку вулика і вдихнеш запах прополісу, меду, це свого роду природна інгаляція.

- Укуси бджіл, кажуть, також корисні...

- Я вже звик до них. Цьогоріч чомусь дуже кусають. Днями одночасно 35 укусили в руку. Трохи була припухлість, але швидко минула. Я вже, мабуть, адаптувався. Гадаю, що для суглобів і загального стану організму бджолині укуси допомагають.

- Що можете порадити початківціям - людям, які хотіли б завести удома невеличку пасіку? З чого почати?

- Треба купити бджіл, вулики.  Нині це недешево - близько 800 грн за штуку. Звісно, можна почитати фахову літературу, але практично з неї мало чого навчишся. Треба знайти досвідченого бджоляра, який розкаже й підкаже, що і як слід робити. Ось я, приміром, і досвід уже чималенький маю, та все ж деколи телефоную своєму колезі й раджуся, коли виникають якісь сумніви.

Петро Поліха

"Старий Замок "Паланок", Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
26 травня 2010р.

Теги: пасічник, бджоли, мед

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи