Неспокій митця з-під Невицького замку

Відомий скульптор Михайло Белень створив богиню у. формі зернини, а ще цікавиться тризубом і хрестом

Неспокій митця з-під Невицького замку

Михайло Белень – академічний скульптор, художник, педагог, письменник. Автор 17 пам’ятників, приміром, Олександру Духновичу, Шандору Петефі, Міхаю Мункачі, Теодору Ромжі, Василю Ґренджі-Донському, Федору Фекеті, а також десятків меморіальних дошок – Петру Лодію Федору Корятовичу, Івану Дулішковичу, Андрію Бачинському, Антону Годинці, Григорію Жатковичу, Авґустину Волошину, Адальберту Ерделі, Федору Манайлу.
 
Автор понад 500 медалей видатним діячам світової, української, і насамперед крайової, історії, культури і науки. Звісно, митець і надалі сповнений творчих задумів. Його полонить буквально все – історія, наука, культура. Наразі майстер захопився тризубом і хрестом. 

"Через величний монумент Жінці хотів утілити ідею вічного життя"
 
У скульптора є оригінальний ескіз монумента (уявляє його навіть 50-метровим!) Богині Премудрості Всесвіту. Головним джерелом появи цього художнього й космогонічного образу стали багаторічні дослідження митця з історії світової культури й еволюції людства. "Мене глибоко цікавили печерні наскельні малюнки, язичницькі ритуальні, релігійні, історичні, обрядові й технологічні знаки-символи, молитви. В основі твору – Жінка-Матір-Берегиня стоїть на кургані або, мовити б, на пупі Землі. Крізь тіло Богині проходить символічна колона, в яку вмонтовано трипільський символ двох начал – жінки й чоловіка. До речі, аналогічний знак свого часу вчені віднайшли і в Тибеті", – акцентує Михайло Белень. На вершині колони він бачить язичницький символ у формі ромба, поділеного, зокрема, на чотири частини. У правій і лівій руках Берегині – кулі-символи безсмертної душі й нескінченності Всесвіту. Голова величної фігури нагадує голову інопланетян, щоправда, водночас і зернину. Великі очі й розкритий вертикально рот – це вічний діалог людини з безмежним і загадковим Усесвітом. Загалом монумент зображено ніби у формі зернини, так званого листка життя. Твір говорить і про геніальні архітектурні досягнення впродовж усіх цивілізацій. Зворотний бік постаті доповнений, ще двома символами – язичницьким трикутним хрестом-сварожем і всевидющим оком із єгипетської цивілізації. "Ось так – через Богиню Премудрості – я хотів утілити ідею про вічне життя, узагальнити феномен людини. Видимі поверхні монументу мають бути з нержавійної сталі, а найголовніші символи покриті золотом", – резюмує Михайло Белень.

"Тризуб – це трійця життєтворчих енергій"

Знак тризуба відо¬мий у світі з давніх-да¬вен. Його знають у Європі, Азії, Індії. З тризубом зображувалися божества, приміром, грецький Посейдон, римський Неп¬тун, індійський Шіва. Але про те, що тризуб є одним із найсивіших знаків і нашої землі, можна судити з наскельних малюнків, гончарних виробів, монет, прикрас. За князівської доби тризуб став набувати сучасної графічної форми, щоправда, існувало чимало варіантів малюнка. На певний час – від татаро-монгольської навали до козацьких часів – тризуб зник із активного вжитку, був витіснений хрестом. До речі, на деяких церквах збереглися ще хрести, що формою нагадують тризуби, себто біля підніжжя мають фігуру, схожу на літеру грецького алфавіту омегу. Такий хрест має й Володимирський собор у Києві. Поєднання хреста з тризубом є на маківці Золотих воріт. Це, мовити б, спотворений варіант тризуба. "Знак був і одним із найсивіших українських талісманів. Символізував ту саму трійцю життєтворчих енергій, що й хрест чи шестикутна зірка, тобто Мудрість, Знання і Любов, або Вогонь, Воду і Життя", – пояснює митець. Оскільки саме на землях України тризуб має безперервну багатотисячолітню традицію, він став національним символом – Малим Гербом України, і є головною складовою Великого Герба. Одна з версій, що в знаку криється напис "воля". Це той таємничий код, який мусимо глибоко усвідомити, щоб відчути себе спадкоємцями великого і муд¬рого народу. 

"Зібрав понад 70 варіантів символа над символами – хреста"

Митець сушить голову і над таким символом, як хрест. Зібрав понад 70 його варіантів. "Надзвичайно захоплива робота! І пізнавальна. Згадати б бодай хрест, який називається трипільське сонце. Виник він близько 7 тисяч років до народження Христа. Знак тлумачить не тільки схід і захід головного небесного світила, а й указує на чотири сторони світу. А кола в колах також свідчать, що прадавня людина вже розуміла, що існує нескінченність Всесвіту", – підкреслює Михайло Белень.

Як відомо, з найдавніших часів свастика була знаком удачі в культурах різних народів. Г-подібні кінці хреста означали вітер, дощ, вогонь і блискавку. Приміром, у давньому Китаї – це символ безсмертя й нескінченності, в Японії – довголіття й розквіту духовності. Свастику взагалі не слід плутати з її варіантом – фашистським знаком гітлерівської Німеччини.

Хрест закарбувався у свідомості людства як провідний символ. Щоправда, важко собі уявити, що ще кілька тисяч років до часу пришестя Спасителя і виникнення християнства на території України вже існував цей символ, причому дуже подібний до сучасного. Можливо, у ті прадавні часи він міг бути оберегом, що застосовувався у магічних ритуалах праслов’ян, пов’язаних із відтворенням життя. Саме ромбоподібний символ із крапкою у центральній частині хреста вказує на імовірний зв’язок останнього з культом поклоніння жінці й ушанування матері. "У сиві віки символ хреста міг уособлювати стилізоване зображення жінки-матері. Питання життя і смерті, започаткування й народження нового життя, можливість життя віч¬ного турбували людство споконвіку. У генезі символіка хреста ще задовго до появи християнства несла в собі філософську думку про можливість віч¬ного життя", – висновковує мій тезко з-під Невицького замку.

Михайло Фединишинець, світлина автора

"Старий Замок "Паланок", Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
19 травня 2010р.

Теги: скульптор, Белень, пам'ятник, медаль

Коментарі

митець 2010-06-27 / 18:38:00
хлопці якщо Пан Белень зіпсував своїми творіннями багато ідей в минулому, то можливо всі ми в цьому недопрацювали. Треба зробити якусь обласну громадську раду і всі конкурси якось тримати під контролем.

2010-05-21 / 08:28:00
19.05.2010 12:39

Нездара. Просуває себе ліктями. Про таких не варто писати. Його дружина. до речі. значно цікавіша як митець |||||| І МОЖЕ ЗАТО НИМ ЗАТОПТАНА ?

Урзус 2010-05-19 / 14:20:00
Згоден: Белень - гігантоман і нездара, попри його трудоголізм.

Чого вартий його Духнович ("Оззі Осборн"), не кажучи вже про (НА ЩАСТЯ!!!) нереалізовані проєкти Пам"ятника Соборності чи композиції на Говерлі.

2010-05-19 / 12:39:00
Нездара. Просуває себе ліктями. Про таких не варто писати. Його дружина. до речі. значно цікавіша як митець

Istvan 2010-05-19 / 12:27:00
Не надо забывать, что он является автором и мукачевского Турула.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи