Фактор "Йоббік". Закарпатські угорці очікують від нового парламенту й уряду своєї історичної батьківщини більшої підтримки

Минулої неділі в Угорщині завершилися парламентські вибори, які відбуваються у цій країні у два тури за змішаною системою. В принципі, нічого надзвичайного не трапилося. Якби не одне "але". Третій результат набрала ультранаціоналістична партія з чудернацькою як на слов'янський слух назвою "Йоббік".

Фактор "Йоббік". Закарпатські угорці очікують від нового парламенту й уряду своєї історичної батьківщини більшої підтримки

Повна назва цієї політсили – "Партія за кращу Угорщину" (угорською Jobbik Magyarorszбgйrt Mozgalom). Створена ще 2003 року групою праворадикально налаштованих студентів гуманітарного факультету Будапештського університету і вихідцями з націоналістичної Партії справедливості й життя. Спершу це був громадян¬ський рух не задоволеної політикою уряду молоді. Однак скоро до нього приєдналося чимало відомих у країні політиків, експертів, громадських діячів. Рішення трансформуватися в партію було ухвалено після катастрофічної поразки правих сил на виборах 2002-го року.

У назві партії використовується гра слів: слово "йоббік" в угорській мові має два значення – "кращий" і "правий". Партія визначає себе як радикальна і національно-консервативна, рекламуючи своє гасло "Угорщина належить угорцям". Незалежні спостерігачі класифі¬кують її як ультраправу. Партія активно використовує антициганську, антисемістську і антиіммігрантську риторику.

Активісти "Йоббік" брали участь в антиурядових демон¬страціях у 2006 році. Однак на парламентських виборах цього ж року партія набрала тільки 2 % голосів і в національний парламент не пройшла. Наступного ж, 2007-го, було створено воєнізоване крило партії – "Угорська гвардія", яку, втім, влада заборонила в 2009-му. Та це не завадило "Йоббік" того ж року пройти до Європарламенту, набравши майже 15 % голосів і провести у депутати трьох своїх членів. Нині партію очолює Габор Вона.

Чого очікують закарпатські угорці, які традиційно користуються потужною підтримкою офіційного Будапешта, від результатів парламентських виборів і чи зміниться зовнішня політика Угорщини щодо сусідніх країн, "Замок" поцікавився у голови Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Міклоша Ковача:

– Гадаю, у стратегічному плані великих змін не передбачається, оскільки простір для маневру в Угорщини досить обмежений. Країна перебуває у системі міжнародних організацій, є членом НАТО та ЄС. Переконливу перемогу на виборах здобула партія ФІДЕС, яка формуватиме уряд і визначатиме політику держави. Тому про урядову роль праворадикальної партії "Йоббік" не йдеться, оскільки вона не має потрібного для цього представництва в парламенті. Вплив може бути хіба що зворотнього плану, тобто своїми заявами чи діями викликати негативну реакцію уряду. Перемога ФІДЕС була прогнозованою і стала очевидною ще після першого туру виборів, а другий це лише підтвердив.

Стрімке зростання рейтингу правих можна пояснити лише стрімким падінням рейтингу соціалістів в Угорщині. Упродовж останніх трьох виборчих кампаній в країні сформувалася система з правої і лівої партій. Кожна з них якщо й вигравала, то з невеликим відривом. Нині ситуація змінилася. Соціалісти, які змушені були робити непопулярні кроки, практично знищили свій рейтинг серед виборців. Колишні їхні прихильники віддали свої голоси правим та ультраправим, дехто просто розчарувався і не пішов на вибори.

Специфіка відносин Угорщини й України визначається великою угорською діаспорою, яка живе на Закарпатті. Підтвердження цьому – робота Генерального консульства в Ужгороді й укладення угоди про малий прикордонний рух.
 
Гадаю, стосунки між нашими країнами після нинішніх виборів лише будуть посилюватися, оскільки для правих партій одним із пріоритетів є патріотизм і підтримка закордонних угорців. Тож, від правого уряду Угорщини очікуємо більшої уваги до потреб угорців України.

Петро ПОЛІХА

Блог газети "Старий Замок Паланок", Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
29 квітня 2010р.

Теги: Угорщина, діаспора, Йоббік, ФІДЕС

Коментарі

ІВАН 2010-04-30 / 08:45:00
А чого в одного із цих панів на білборді синьо-жовта краватка? Невже наш?

Tibor 2010-04-29 / 21:18:00
Угорці Закарпаття та всієї України повинні розраховуватись тільки на себе, а не чекати манни небесної від Угорщини. Чим угорець на Україні щільніше стоїть на своїх ногах, тим краще його поважать в Угорщині. В чому хибна політика Ковача, він "манкуртизує" угорців Закарпаття і йому вигідно, щоб вони не володіли ні українською, ні російською, або іншими мовами. Я взагалі категорично проти всяких подачок, матеріальних допомог зі сторони угорського уряду для угорців у всьому світі! Єдине прохання до українців, в першу чергу Галичини (тому що в Києві та на Сході такого не має) не гвалтуйте, і не асимілюйте угорців своєю мовою..., як це робив Вакрчук з Ющем в померанчеві часи. Дивіться який дипломат табачник, Семиноженко і звичайно Янукович, їм пофіг в яку церкву ти ходиш і якою мовою розмовляєш!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи