Закарпаття: Результати перших 40 днів нової влади - обіцянки й зірвані сесії

За історію нинішнього скликання сесія Закарпатської обласної ради не зривалася й разу - щонайбільше (та й то, пригадується, лише раз) частину питань вирішували одного пленарного засідання, решту - наступного.

Закарпаття: Результати перших 40 днів нової влади - обіцянки й зірвані сесії

Після зміни ж керівництва ОДА "пшиком" завершується вже друге зібрання депутатів. І якщо першого разу багато хто навіть із самих обранців не зрозумів, що й до чого, то цього вівторка, 27 квітня, усе було більш ніж прозоро. І, на жаль, цинічно.
 
Вперше в сесійній залі не набралося достатньо депутатів – одна реєстрація показала цифру 31, повторна – 35 (потрібна більшість складу ради – 46). Але весь "прикол" у тому, що насправді депутати були, зокрема регіонали, але вони не реєструвалися – просто спостерігали, а що ж воно буде.
 
Причина проста: на розгляд виносилися два слизькі для декого питання. Одне – приведення до присяги 14 нових депутатів від БЮТ, які за рішенням суду вже дістали "благословення" закарпатської ТВК. Та чи не найголовніше – звернення депутатів Закарпатської облради з вимогами до Президента відкликати свій підпис під харківською угодою з Росією, до парламентарів – не ратифікувати її, до колег місцевих депутатів – рішуче стати на захист територіальної цілісності. При цьому – ні слова про імпічмент Президенту, на чому наголошувалося у зверненнях депутатів Львівської й Тернопільської облрад.
 
Зрозуміло, фракції Партії регіонів, чільники якої нині при владі, не на руку засуджувати дії керманича й глави держави. То засвідчили б це голосуванням! Аж ні – побоялися навіть, аби сесія взагалі відбулася. Подейкують, напередодні багатьох, зокрема й з інших фракцій, "обробляли" не без участі людей у формі й головного "оратора" Ужгорода не приходити взагалі. Чого ж злякалися депутати? І що далі? Адже тепер, коли, нарешті, ухвалено держбюджет, треба якомога швидше затверджувати головний кошторис області.

Утім наступного дня, у середу, новий голова ОДА Олександр Ледида вийшов на першу прес-конференцію й сказав, що сесія відбудеться коли не 7, то 11 травня. І, на його переконання, обласний бюджет підтримають усі. Хоча при цьому Олександр Олександрович натякав: "Постало питання: більшість у  нашій облраді поки що не визначилася. Невідомо, чи вона переформатувалися, але якби було так, то мали б бути відповідні заяви".
 
З початку зустрічі з журналістами Ледида захищав харківську угоду та її ратифікацію.  Зокрема, зауважив, що маємо один підводний човен, до якого лише акумулятор коштує 500 млн дол. (!), а тому, мовляв, хай би ЧФ нас захищав. Згодом обмовився, що "була заява про імпічмент Президенту (хоч насправді про це не йшлося. – Авт.) і про виведення Чорноморського флоту, що більшість закарпатців не підтримує". Хоч на уточнювальне запитання, звідки він знає про "більшість закарпатців", відповів, що має на увазі депутатів облради, 66 із яких не прийшли на сесію. Але ж більш ніж очевидно, що йдеться не про так про позицію цих людей, як про їхні владно-бізнесово-посадові інтереси.
 
У спілкуванні з журналістами О. Ледида спом’янув, що досі не було державної програми розвитку туризму на Закарпатті, отож тепер мусить бути ген­план туррозвитку регіону, й обласна влада цим перейматиметься.
 
Пообіцяв збудувати льодовий палац за спонсорські гроші, а 30 спортивних майданчиків і басейни – коштом бюджету: будуть схвалені програми, й залежно від наповнення дохідної частини бюджету вони виконуватимуться (але чи обраховано вже, скільки коштів на це треба і чи на основі проектно-кошторисної документації, не відповів). Стосовно підготовки до Євро ’2012 розповів, що у нас, як у транзитній області, головна увага зосередиться на транспортних артеріях, зокрема треба буде розширювати трасу біля Ракошина й звести два мости.

На запитання про розвиток медицини запевнив, що добудують хірургічний корпус, відродять санавіацію (два гелікоптери проходять обслуговування, атестацію, а кошти на пальне й зарплату 2 пілотів передбачать в обласному бюджеті). Щодо термінового доправлення до лікарень чомусь наголошував саме на туристах, отож не відомо, чи торкнеться це й хворих або ж постраждалих мешканців віддалених районів. Також розповів, що мав зустріч із представниками швейцарської фірми (назва не прозвучала. – Авт.), які планують інвестувати на Закарпаття медобладнання на 30 млн грн, аналоги якого є нині хіба в окремих великих містах України.
 
Щодо кадрових змін, пообіцяв, що начальників обласних управлінь не знімуть, доки не переконаються, що знайшли кра­щих, а попередніх є куди працевлаштувати. Також не вважає Ледида переконливими аргументи обласних депутатів, котрі протестують проти призначення головою Воловецької РДА Василя Ковбаска.
 
Помітно було, що на своїй першій прес-конференції губернатора Олександр Олександрович неабияк хвилювався. Тому часом видавав двозначні "перли". Наприклад, відповідаючи на питання про відновлення дошки пошани у скверику поряд із "білим домом", запевнив, що там однозначно не будуть  портрети голів РДА і заступників голови обласної адміністрації, а людей, які... для Закарпаття щось зробили. Втім, щоб зловити на слові, приводів вистачало, але ж муд­рі люди на помилках вчаться...

Лариса Подоляк

 

Проект звернення, яке налякало депутатів облради
 
Президенту України,
Верховній Раді України
ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Закарпатської обласної ради з приводу Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України
 
29 червня 2010 року український народ відзначатиме знаменну дату – 65-річчя возз’єднання Закарпаття з Україною. Цей факт засвідчує, що воля багатьох поколінь наших співвітчизників збулася – історичні українські землі возз’єднані в єдиній Українській державі.
У Конституції незалежної Ук­раїни сказано чітко, однозначно: "Територія України в межах наявного кордону є цілісною і недоторканною".
Підписання у Харкові Міждержавної угоди про нові терміни розміщення Чорноморського флоту РФ у Севастополі, якою термін перебування продовжується ще на 25 років, сприймається як виклик, серйозна небезпека суверенності й територіальній цілісності нашої держави.
Закарпатці добре пам’я­та­ють уроки історії, знають, якою дорогою ціною дісталося українському народу возз’єднання й чим загрожує теперішньому й майбутньому поколінням розміщення на території нашої держави іноземних військових баз.
Ми переконані, що продов­ження терміну перебування Чорноморського флоту РФ у Криму є стратегічною поразкою незалежної України, яка нині руками Президента розписується у власній безпорадності протистояти іноземній військовій експансії й політичному тиску. І жодні аргументи про економічну складову такого рішення, дешеві енергоносії чи будь-які інші виграші нашого народу від зазначеної угоди не можуть служити виправданням її підписання. Бо незалежність держави, її територіальна цілісність не продається і не купується, а угода внесе конфронтацію у суспільство й може стати небезпечним факторомпротистояння й розколу. Тому, виражаючи волю переважної частини закарпатців, ми, депутати Закарпатської обласної ради V скликання, звертаємося:
– до Президента Украї­ни Віктора Януковича з вимогою відкликати свій  під­­пис під вказаною Угодою;
– до депутатів Верховної Ради України – не допустити  ратифікації рішення щодо продовження перебування Чорноморського фло­ту РФ на території України;
– до депутатів місцевих рад усіх рівнів, громадських і політичних організацій краю – рішуче виступити проти розміщення на нашій території будь-яких іноземних військових баз, стати на захист України, її суверенітету, територіальної цілісності.
Звернення схвалене
на двадцять восьмій сесії 
обласної ради
V скликання
27 квітня 2010 року
 
Депутати Закарпатської
обласної ради
V скликання
Блог газети "Старий Замок Паланок", Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
29 квітня 2010р.

Теги: сесія, ОДА Ледида,

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи