Чистий розум - контрольовані вчинки. Такий девіз молодих людей із ... хрестом на руці

Нині не рідкість стріти на вулиці 13-річних хлопчаків з пляшкою пива чи шмаркатих дівчиськ, що гордо затягуються "слімками". Цим уже нікого не здивуєш.

Чистий розум - контрольовані вчинки. Такий девіз молодих людей із ... хрестом на руці

Молодь масово й свідомо розмішує власну кров з алко¬голем, нікотином, наркотиками й іншими енергетичними речовинами, веде розпусний спосіб життя, за яке раніше привселюдно страчували. Проте ця згубна масовість породила зворотну реакцію – рух стрейтедж, що своїм існуванням висловлює протест проти алкоголю, наркотиків, тютюнопаління й безладних статевих зв’язків.

Стрейтедж (від англ. straight  edge – прямий шлях) – рух, що виник у США в кінці 80-их років у відповідь на популяризацію образу брудного, завжди п’яного панка. Точкою відліку історії цієї субкультури заведено вважати запис пісні гурту "Minor Threat", що мала назву "Straight edge", у якій вперше було виказано прямий протест проти розпусного життя панків. На початку ХХІ століття субкультура стрейтедж (скорочено sXe) знайшла своє відлуння майже в усіх країнах Європи – винятком не є й Україна.

Щоб дізнатися про цю течію не з "вікіпедій", а, так би мовити, з перших вуст, я познайомилась з Дмитром – ужгородським хлопцем, який повністю підтримує субкультуру стрейтеджерів. "Нині sXe став стилем життя, вільного від залежностей, від отрути, від свідомого знищення самого себе", – зауважує співрозмовник.

Ідеологія згаданої субкультури спрямована не так на підтримку певного явища, як на заборону того, що завдає шкоди як фізичному, так і психічному здоров’ю людини. Прихильники цієї течії твердо заявляють своє "Ні" трьом речам – алкоголю, наркотикам (у тому числі й нікотину) і частій зміні сексуальних партнерів. Нерідко вони стають вегетаріанцями, не п’ють кави, оскільки вважають кофеїн енергетичною речовиною.
"Стрейтеджером може стати будь-хто: і той, хто втомився від алкоголю й куріння, і той, хто не зловживав, та однаково проти. Найважче буває в перші два місяці. Тут головне – не зірватися. А вже потім приходить розуміння, що в чистому тілі" і жити легше", – пояснює Дмитро.

Символом стрейтеджу є чорний хрест, який здебільшого малюється чи витатуйовується на тильному боці долоні. Традиція походить з тих часів, коли в США неповнолітнім перед входом до нічного клубу малювали на руці чорним маркером хрест. Це означало, що наливати спиртне їм суворо заборонялось. "Татуювань з такою символікою я не маю, – каже Діма. – Хоч інколи малюю хрест на руці. Тоді починають розпитувати, мовляв, для чого все це. Після пояснень комусь стає смішно, а хтось вдумується в те, що кажу".
Якщо ж брати глобальніше, стрейтедж протестує й проти насилля, фашизму, расизму, хоча в діях та ідеології цієї течії немає місця політиці. Субкультура не належить до агресивних, навпаки, – спрямована на спростування девізу панків: "Живи швидко, помирай молодим".

Якщо не хочеш прожити   відведений тобі час зі швидкістю, що майже не помітна іншим, збагни: з кожної залежності є вихід, а розважатися чи релаксувати можна й без алкоголю чи наркотиків у крові. У цьому й найвище задоволення – не стимулювати емоції штучно, а переживати їх самостійно й по-справжньому.

Катя Брижань

Блог газети "Старий Замок Паланок", Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
29 квітня 2010р.

Теги: субкультура, стрейтеджер, молодь

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи