Чи знайде вас лист?

Через розбиті й занедбані скриньки послугами пошти можуть користуватися не всі

фото автора
фото автора

Уявімо ситуацію: давній друг, з котрим чомусь втрачено зв’язок, випадково знайшов вашу поштову адресу і надіслав листа... Але ви його не отримали. Бо поштова тумба біля вашого дому давно поржавіла, з неї зірвано дверцята, тож кореспонденція або промокне під час дощу, або ж її вкраде перший-ліпший збирач макулатури чи просто вандал...

Листування закарпатцям непотрібне?..

Хоча нині є чимало ефективніших способів зв’язку – від телефону до можливостей Інтернет-мережі, – традиційна пошта однаково залишається містком, кот¬рим до нас надходять листи, грошові перекази, передплачуванні друковані ЗМІ, а також квитанції за компослуги, повістки тощо. І якщо наша поштова скринька виглядає так, як на фото, виходить, слати нам будь-яку кореспонденцію – однаково, що відправляти її в нікуди. Лист у гіршому разі просто загубиться, у ліпшому – його повернуть відправнику.

За словами експертів, руйнування поштових абонскриньок багатоповерхівок розпочалося у 90-х роках минулого століття. Тоді через економічну кризу для співвітчизників майже зникло поняття "передплата": більшість газет і журналів просто закрилася, а на ті, що вижили, далеко не кожен мав гроші. Заклопотані заробітками люди писали й одне одному все менше й менше... Абонентські скриньки для власників стали просто зай¬вим брухтом у дворі чи під’їзді.

Чи потрібні вони нині? Аби відповісти на це, варто пройтися повз найближчі багатоповерхівки. В одних домах скриньки цілком нормальні, в інших – гірші, подекуди ж – повністю занедбані. Останніх у закарпатських містах і містечках багато. Зокрема, поштові шафи у жалюгідному стані можна побачити й біля будинків № 28 та № 32 в Ужгороді на проспекті Свободи. Хто ж таки відповідає за їх технічний стан?– зацікавився ваш кореспондент.

Щоб з’ясувати це, навідався до житлового відділу КШЕП – міської комунальної організації, яка обслуговує багатоповерхівки під згаданими номерами (тобто – виконує функції ЖРЕРу). Начальник організації Василь Роман запевнив, що скриньки на поштову кореспонденцію не на їхньому балансі; коштів на їх обслуговування до квартплати не включено. Ба більше, додав Василь Іванович, – за останні роки жоден із жителів багатоповерхівок, які обслуговує організація, не звернувся зі скаргою на занедбаність своєї скриньки. Комунальники припускають, що, мабуть, для більшості мешканців цих будинків стан поштових тумб і не є проблемою... Разом з тим, зазначив Василь Роман, у мікрорайоні, котрий обслуговує керований ним житловий відділ КШЕПу, комунальники лагодять скриньки у будинках, де проводять загальний ремонт. Останнього разу їх оновлювали на вулиці Марії Заньковецької у багатоповерхівках під номерами 3 та 7. Василь Іванович зазначив, що поштові шафи в Ужгороді потерпають насамперед від вандалізму: декому нема куди діти силу.

Повертаючись до будинків на проспекті Свободи, 28 і 32, можемо припустити, що їх мешканці на жахливий стан своїх скриньок не скаржаться і тому, що мають борги перед комунальниками: перші – 13 тисяч гривень, другі – 12...

Як "зникають" поштові скриньки

Директор Закарпатської дирекції УДППЗ "Укрпошта" Микола Ростов розповів, що абонентські поштові скриньки багатоповерхівок належать або безпосередньо жителям, або організаціям, що обслуговують будинок. Отже, ті й відповідають за них.

Пояснення того, що скриньки для кореспонденції часто документально не закріплені за ЖРЕРами (чи організаціями, які виконують їх функції), просте. Виявляється, коли новозбудовані багатоповерхівки здавали в експлуатацію,  вартість поштових шаф та їх обслуговування були настільки низькими, що їх не включили до квартплатного тарифу. А тому ЖРЕР і не оформив їх на свій баланс. Коли з часом технічний стан  скриньок погіршився, вони виявилися "нічиїми".

"Але ми не можемо стояти осторонь цієї проблеми, – зазначає Микола Ростов. – Адже занед¬баний стан абонентських скриньок бумерангом б’є по "Укрпошті" і, до речі, по газетах і журналах: якщо людина не матиме нормальної скриньки, вона не стане їх передплачувати". За словами Миколи Васильовича, працівники "Укрпошти", згідно із затвердженими тарифами, приймають від людей індивідуальні замовлення на ремонт їхніх скриньок. Наприклад, встановлення   нового замка коштує приблизно 10 гривень. До речі, останнім часом до місцевих поштамтів зверталися жителі цілих під’їздів, котрі самі зібрали гроші на ремонт своїх шаф для кореспонденції.

Свого часу, каже Микола Ростов, Закарпатська дирекція "Укрпошти" працювала над поліпшенням стану скриньок для листів спільно з обласною владою. Так, 2006 року голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші доручив головам райдержадміністрацій подбати, аби, формуючи районні бюджети на 2007, а потім – і на 2008 роки, заклали й витрати на ремонт поштових шаф для багатоповерхівок. Торік такі ремонти в районах припинили через економічну кризу.

Що ж робить листоноша, коли приносить кореспонденцію за вказаною адресою, а абонентської скриньки адресата просто немає?.. Микола Васильович запевнив, що в нашій області поштарів у таких випадках зобов’язують занести лист до квартири, а коли нікого немає вдома – залишити записку. Якщо протягом місяця на пошту ніхто не прийде, лист повернуть відправнику.

Тож, як бачимо, жителі багатоповерхівок, коли хочуть бачити свої поштові абонскриньки у нормальному стані, мають подбати про це самі. Цю істину, зазначають експерти, давно зрозуміли мешканці сіл, а також міських будинків приватного сектора. Там господарі, якщо хочуть бути на поштовому зв’язку, завжди самі купували собі скриньки і встановлювали на паркані чи воротах.

Ярослав Гулан, "Старий Замок "Паланок"

26 квітня 2010р.

Теги: поштова скринька, лист, Укрпошта

Коментарі

В.С. 2010-04-27 / 14:11:00
Дуже цікаво! Я навіть не замислювалася над цим, хоча пошту перевіряю майже щодня. :(

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи