Наркотики в Ужгороді: де і за скільки

В обласному центрі Закарпаття можна знайти будь-які наркотики – цього не приховують ні правоохоронці, ні самі споживачі.

Наркотики в Ужгороді: де і за скільки

«Найбільший попит нині на марихуану і так звані «клубні» наркотики, – розповів «Замку» 27-річний ужгородець Сергій. – Однак великої популярності набуває й куріння не заборонених у нашій країні трав: шавлії провидців, гавайської троянди та інших». Сергій зізнається: «травку» в Ужгороді покурюють не лише молоді люди. Бачив і дорослих чоловіків, серед яких, каже, найбільше колишніх «афганців» – тих, хто пристрастився  до зілля ще під час служби.

 «Загалом дістати наркотики в Ужгороді досить легко. На кожній вечірці обов’язково буде дилер, у якого можна купити все, що хочеш. Аби пострибати під музику, купують амфетамінові стимулятори у вигляді порошку. Ці психотропи називають ще «швидкими». Від них людина стає збудженою, впадає в стан ейфорії, всіх любить, відчуває великий приплив сил. Залежно від якості порошку, такий стан триває від 5 до 7 годин. Деякі похідні амфетамінових препаратів «тримають» близько 20 годин. За цей час людина може не спати, не їсти, не відчуває втоми. Однак після того почувається витисненою, не може відіспатися, страждає через депресію, хоче знову відчути себе такою ж енергійною, як під дією наркотику. Саме тому вирішує спробувати знову і врешті набуває залежності», – розповідає Сергій.

Зовсім для іншого, як розповідає хлопець, купують таблетки на героїновій основі. «Такі препарати, як правило, роблять десь у маленьких підпільних лабораторіях. Чув, що є вони і в Ужгороді, і в Мукачеві, і в Хусті. Відкривають їх колишні студенти-медики чи хіміки, які знаються на тому, як можна зробити наркотичний препарат у «кустарних» умовах. Таблетки купують для того, щоб розслабитися десь на кухні. Вони людину просто «розмазують», тобто під їх дією важко рухатися, говорити, навіть думати. Знайомі розповідали, що на Закарпатті ці препарати роблять дуже поганої якості, після них вони кілька діб страждали від ознак сильного отруєння. Ті «колеса», що привозять із-за кордону, кращої якості, але їх мало. Так само іноземного походження препарати MDMA, або «екстезі», але й вони останнім часом трапляються рідко – може, тому, що їх витісняють дешевші і доступніші амфетамінові порошки».

Це припущення «Замку» підтверджують і в міліції. В. о начальника відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків міського управління УМВС України Роман Тягур каже: найбільше нині проблем справді з амфетаміновими психостимуляторами й марихуаною. «Ужгород – місто студентське, а молоді завжди цікаво спробувати щось нове. Між тим на чорному ринку продають амфетамінові порошки дуже низької якості. В них додають бензин, марганцівку, яка взагалі не виводиться з організму, соляну кислоту, яка нищить мозок. Нюхати такі препарати дуже небезпечно для здоров’я», – зауважує правоохоронець. Також радить батькам звернути увагу на своїх чад-студентів, придивитися, чи немає в них різких перепадів настрою, чи бувають вони неприродно збуджені, а через день – такі, наче з них висмоктали всі сили. 

У міліції розповіли, що всі райони обласного центру щодо розповсюдження наркотиків є проблемними. Вирощуванням конопель часто промишляють жителі Радванки. Вони, мовляв, знаходять зарослі береги річки, де ніхто не ходить, і перекопують ділянки під плантації. «Роми у нас дуже хитрі. Навіть якщо ми знаходимо таку плантацію, довести, хто саме саджав коноплю, не можемо. Звісно, їхнє зілля на чорному ринку є дешевшим, бо дурман від такої «дички» слабший. Ту «траву», яку завозять з-за кордону, продають дорожче, але мало хто знає, що дурман від неї сильніший тому, що в неї теж підливають небезпечну хімію, – розповів Роман Тягур.

Правоохоронець зізнався, що наркомани, хоч як їх обмежуй, знаходять різні шпаринки й можливості. Скільки б МОЗ не забороняв ліків, однаково знайдуться такі умільці, які зварять препарат з того, що доступно у вільному продажу. Хоч обмеження, кажуть, справді привели до зменшення кількості наркоманів, які колють собі психотропи. «Нині в Ужгороді близько 70 таких наркоманів, приблизно 20 із них змушені були звернутися по лікарську допомогу, бо, якщо не дістають дозу, їх страшно «ламає»: піднімається до 40 градусів температура, відмовляють нирки. Це жахливе видовище. Але нині бачимо більшу загрозу в інших, поки цілком законних препаратах. Це так звані суміші для куріння, які стають все більш модними серед молоді. Найнебезпечніші з них ті, які містять гавайську троянду й Сальвію Дівінорум (шавлію провидців). Це не та шавлія, яку продають в аптеках, а та, з допомогою якої шамани у Мексиці впадали у транс. Кажуть, вона здатна викликати дуже сильні галюцинації, тому навіть в інтернет-магазинах її радять курити лише в присутності тверезого спостерігача. Поки що на такі трави не звертають увагу, але з часом вони можуть стати справжньою проблемою для нашого суспільства».

Тетяна Літераті

 

20 вересня 2013р.

Теги: наркотик, марихуана, амфетамін, героїн

Коментарі

вася 2013-09-23 / 02:06:41
в тячеве

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи