На фермі Василя Фенинця з Сускова бігають страуси й хрюкають морські свинки

Одна з найоригінальніших візиток села Сускова Свалявського району – чи то зоопарк, чи то ферма на території готельного комплексу «У ґазди», власником якого є 57-річний Василь Фенинець.

На фермі Василя Фенинця з Сускова бігають страуси й хрюкають морські свинки

Тут запросто за «дякую» можна подивитися на страусів, морських свинок, диких кабанів, гордих павичів, різнокольорових голубів, мисливських псів, молодих орлів, розумних сов, рухливих фазанів, милих косуль, упертих віслюків, а також звичайних свиней, корів і биків.

В окремій залі готелю – музей чучел усіляких тварин. Неподалік, у п’яти кроках – ставок, де милують око качки мандаринки, каролінки й де плавають ліниві коропи, «водоростяні» товстолобики, зубасті щуки, білі амури, шіковні головні.

– Захоплення тваринами виникло поступово, ніби само собою. Починалося все з в’єтнамських чорних свиней – мангалиць,  – наголошує Василь Юрійович. – У других м’ясо – бомба (тобто дуже смачне. – М. Ф.) Далі з’явилися морські свинки. Уже їх стільки, що ледь не щотижня дарую відвідувачам. Приміром, кілька днів тому двоє дівчат із Бердичева повезли двох додому. Такі щасливі були!

Перших віслюків мені привезли з Вінниці. Колись мав дев’ятьох. Роздав, продав, зробив бартер. Залишив собі двох. До речі, два осли в ракошинському монастирі – це з мого господарства. Голубів усіляких тримав десь поверх двохсот. З різних причин тішуся нині лише близько тридцятьма. Радію, що маю двох орлів, за якими свого часу довелося ретельно доглядати, аби не здохли.

 

Звідки сови? Кілька років тому в селі Драчині буря повалила дерева. Мене попросили допомогти ліквідувати наслідки стихії. Про всяк випадок ми з хлопцями зрізали одну стару тополю. Після її падіння знайшли трьох совенят. Одне крило зламало, друге ногу, третє народилося в сорочці (сміється). Але врешті я всіх вилікував, урятував. Через два тижні сова знайшла своїх дітей і щоночі прилітала їх годувати через клітку. Це така зворушлива картина була! Відпочиваючі не лягали спати, ховалися й годинами чекали, аби це побачити, сфотографувати…

Якось до мене приїхав знайомий з Білої Церкви, що на Київщині, – власник страусиної ферми. Розповів, що ці птахи мають дієтичне м’ясо, яке не містить холестерину, мовляв, невибагливі, тобто переконав завести. Між нами відбувся бартер: я йому – вікна й двері, він мені – страусів. Відтоді клієнти чи на новорічні святки, чи на дні народження можуть урізноманітнити своє меню. Забаганка дорога, але за ваші гроші –  яку хоч привереду. Завважте: загалом це хобі – збиткова справа.

 Другий наш маршрут – зала, в якій опудала тварин створюють своєрідний лісовий настрій.

 – У кожного чучела своя історія. Оце – ослиця Катя. Колись на пилорамі зламала ногу. Я викликав ветеринарів – порадили позбутися. Так опинилася тут, – продовжує Василь Фенинець. – Тримав я і лисиць, але врешті відмовився, бо дуже смердять. Ось так дві прикрасили музей. А чотири черепахи біду мені в ставку робили – нищили рибу.  Одній таким чином довелося продовжити «життя». Кабан Вася постійно ревнував, бісився від того, що працівниця, бувало, не йому першому насипала їсти. Тепер спокійний, ні на що не реагує (сміється). Білка, косуля, фазани, павичі – щось подарували, щось купив. Експозиція й надалі поповнюватиметься новими «персонажами»… Може, не до теми, але надзвичайно мені подобається подарунок, який мені змайстрували до 50-річчя ужгородські друзі Валерій і Сергій, – русинський трон...

Михайло Фединишинець, фото автора

 

26 серпня 2013р.

Теги: ферма, страус, кабан, павич, сови, орли

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи