Піротехніку не спинити

Трагічний випадок, який стався з депутатом Київської міськради Олександром Пабатом через необережність при запуску феєрверку, знову активізував тему недосконалості законодавства в регулюванні продажу небезпечних «квітів».

Піротехніку не спинити

Нагадаємо, 2 лютого депутат разом з родиною відзначав день народження сина. За свідченнями сусідів Пабата, він завжди любив запускати феєрверки. Того дня теж запалив ракету, а коли та не спрацювала, підійшов подивитися, що трапилося. Тільки-но схилився над піротехнічним снарядом, як він ви­­бухнув. Чоловіку роздробило кістки обличчя, він втратив одне око, а за друге медики виграли непросту боротьбу. Кілька днів були серйозні побоювання за його життя. Згодом ризик минув, постраждалого перевезли на лікування до Німеччини. Попереду – тривала реабілітація та кілька пластичних операцій.

Колеги Пабата по Київраді ініціювали підготовку законопроекту, який би повністю забороняв вільний продаж піротехніки. Мовляв, запускати феєрверки мають лише професіонали, тоді й не буде трагічних випадків. Такі заяви, природно, дуже не сподобалися продавцям небезпечної забавки, які висловилися в дусі: забороните – значить зросте нелегальний продаж несертифікованої низькопробної піротехніки з Китаю, і ситуація лише погіршає.

Між тим, про нещасні випад­ки, пов’язані з феєрверками чи навіть банальними петардами, які вибухають у руках, говориться вже давно. Ось тільки раніше від них не страждали відомі люди, як-от Пабат, тому й уваги аж стільки на гостру проблему не звертали.

На Закарпатті нещасні випадки, пов’язані з неправильним використанням феєрверків, трапляються щороку. Здебільшого – під час святкування новорічних свят, коли салюти влаштовують напідпитку. От і зустрічаючи 2013-й, 29-річний хустянин вистрелив ракетою просто собі в обличчя й опинився в лікарні зі рваною раною та опіками.

2011 року на Іршавщині стався випадок, схожий на нещастя з Пабатом, тільки зі смертельним кінцем. 2009-го забавки з піро­технікою дорого обійшлися 29-річному жителю Берегівщини. Спроба запустити феєрверк коштувала йому трьох зламаних пальців, опіків кисті й передпліччя першого ступеня.

Звісно, статистика не враховує випадків, коли травм удавалося уникати тільки тому, що пощастило. Автор сам був свідком, як неправильно встановлена ракета для феєрверку полетіла не вгору, а в бік публіки, яка чекала на «небесні квіти». Від травм урятувала лише миттєва реакція – встигли розбігтися.

Директор ТОВ «Піро­тех­сер­віс», яке організовує запус­ки феєрверків на святах, Олександр Котик, не вірить, що реалізацію цих засобів реально заборонити. «Думаю, якщо депутати унеможливлять вільний продаж, то це призведе до зростання чорного ринку, – каже він. – Оскільки займаюся запуском феєрверків професійно, погоджуюся, що ліпше цю роботу довірити фахівцям. Скажімо, всі працівники нашої компанії мають сертифікати підривників і відповідальні за те, аби все пройшло як слід. На жаль, люди економлять не там, де варто: піротехніка ж – засіб підвищеного ризику. Не знаю, в якому стані перебував Пабат, коли дивився на ту ракету. Навіть ми до пристрою, що не підірвався, не підходимо щонайменше 15 хвилин. А він навряд чи є спеціалістом у цій сфері. Зрештою, на кожному феєрверку написана інструкція з використання. Якщо її прочитати й дотримуватися, трагічних випадків можна уникнути. Біда в тому, що після перших же 50 грамів наші люди починають «найкраще» розумітися не лише на футболі,  політиці, а й у піротехніці.  

Загалом, до заборони вільного придбання «салютних» пристроїв ставлюся позитивно, але переконаний: цього не буде. Проблема в тому, що нелегальний продаж часто «кришують» ті ж люди, які на словах хочуть заборони. Простий смертний не продаватиме піротехніку на ринках перед кожним Новим роком, якщо не забезпечився захистом», – переконаний Олександр Котик.

Олександр Анатолійович наводить ще одне порівняння: каже, травм чи й поготів смертельних випадків від неправильного користування феєрверками відносно небагато, як порівняти, наприклад, зі смертністю в ДТП. «За статистикою, в Україні щодня гине 26 людей, але ж ніхто не закликає заборонити машини через те, що далеко не всі уміють ними керувати».

Одне слово, найкращий захист – власна свідомість та обережність. А охочих ризикнути здоров’ям, щоб пустити в небо різнобарвні вогні, забезпечать потрібним завжди – незважаючи на будь-яке законодавство.

28 лютого 2013р.

Теги: піротехніка, феєрверк, салют

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи