Затяжна чипізація: Біометричні паспорти поки не видають

Наприкінці 2012-го року Президент України підписав закон про створення єдиного державного демографічного реєстру та нових біометричних паспортів.

Затяжна чипізація: Біометричні паспорти поки не видають

Передбачалося, що створювати цей реєстр, як і видавати українцям нові пластикові документи, будуть уже з 1 січня 2013-го. Коли і куди йти по новий паспорт та скільки він коштуватиме – чи не найбільше турбує закарпатців, адже наш край межує із чотирма європейськими державами.

Проте наразі поспішати нікуди – всеукраїнські ЗМІ повідомили, що видача біометричних паспортів, ймовірно, розпочнеться навесні цього року, мовляв, тоді усі регіональні відділення будуть повністю укомплектовані необхідним обладнанням для виготовлення документів нового зразка. Чому ж відкладено видачу біометричних паспортів – цікавився в ГУ Державної міграційної служби України в Закарпатській області й «Замок».

Головний спеціаліст по зв’язках із громадськістю та ЗМІ Ольга Поштак пояснила, що відповідно до закону з початку цього року в Україні стартував процес поступового впровадження документів. Але перед тим, як розпочати видачу біометричних паспортів, спершу потрібно здійснити декілька процедур.

Насамперед розробити та ухвалити ряд підзаконних актів, які визначатимуть технічні описи документів, порядок їх оформлення та видачі. Після цього міграційна служба отримає підстави для проведення тендерних процедур, за результатами яких буде визначено підприємство, яке виготовлятиме бланки документів. А ще всі територіальні підрозділи міграційної служби потрібно забезпечити обладнанням, аби мати можливість оформляти (зчитувати відбитки пальців, фотографувати громадян тощо), а згодом і видавати біометричні документи. Лише після врегулювання цих питань міграційна служба встановить вартість і почне видачу.

У Державній міграційній службі наголошують і на важливості своєчасного оснащення прикордонної служби сканерами для перевірки таких паспортів. Останні ж оцінили вартість закупівлі обладнання у 116,062 млн. гривень. Про це 10 січня повідомив перший заступник голови Державної прикордонної служби Павло Шишолін.

Посадовець зазначив, що облаштування кордону зчитувальними пристроями планується у 2 етапи: перший – у 2013-му та другий – у 2014-му роках. У рамках першого на вдосконалення спеціального програмного забезпечення необхідно близько 480 тис. гривень, а на покращення технічної складової – майже 68,74 млн. гривень. Шишолін сказав, що на заходи, пов’язані з закупівлею обладнання для перевірки паспортів, у державному бюджеті поточного року передбачено лише 13,5 млн. гривень. Планують залучити ще й міжнародну технічну допомогу на 5 млн. євро. Найвірогідніше, закон почнуть втілювати у життя не раніше анонсованого другого етапу.

«Поки ж не завершені всі ці підготовчі роботи, – розповідає Ольга Поштак, – люди, яким необхідно замінити або виготовити новий закордонний паспорт, отримають документ «старого» зразка. Навіть після впровадження пластикових паспортів, «старий» буде чинним до зазначеної в ньому кінцевої дати дії. Українці ж зможуть вільно перетинати кордон із такими паспортами, отримувати у них візи тощо. Змінювати їх на нові біометричні – це право, але не обов’язок».

Аналогічною є ситуація й із внутрішніми паспортами: до завершення строку дії документів «старого» зразка їх заміна на біометричні не є обов’язковою. Отримати нові можна буде за бажання, або якщо «старий» паспорт загублено чи людині добровільно захотілося поміняти його. Заміни не потребують і свідоцтва про народження – вони дійсні, аж допоки дитині не виповниться 16 років. Потім же вона отримає документ нового зразка. Перший видаватимуть безкоштовно, а далі щодесять років слід робити нове фото і платити знову. Зважаючи на заяву автора закону, депутата Партії регіонів Василя Грицака, коштуватимуть документи нового зразка для виїзду українців за кордон близько 350 гривень, а внутрішній – 65 гривень.

Нагадаємо, що основною відмінністю нового посвідчення є наявність у ньому електронного чипа, в якому міститься інформація про людину в цифровому форматі, а саме: фотографія, особисті дані, відбитки пальців, райдужна оболонка ока. Таким чином, в одній базі даних має збиратися вся інформація про особу: її сімейне життя, соціальний та економічний статус, наявність власності тощо. 

Анастасія Лесів

03 лютого 2013р.

Теги: біометричний, паспорт

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи