Усі клопоти – нотаріусу

Проте справлятися з новими повноваженнями хочуть не всі

Усі клопоти – нотаріусу

 

З 1 січня цього року в країні відбулися суттєві зміни і в системі державної реєстрації нерухомості. Основні серед них: БТІ позбавили певних повноважень, натомість додали їх нотаріусам. Відтак, зазначають фахівці, із цими змінами зареєструвати майно простіше та дешевше, ніж було дотепер. 

До впровадження змін кожен хто хотів про­дати свою кварти­ру, мав іти в БТІ, замо­вити технічну експертизу та чекати її. Потім треба було отримати витяг із реєстру, з яким йти до но­таріуса, там укладати відповідні угоди, з якими знову йти в БТІ, щоб зареєструвати право власності. А з нового року потрібно вже навідуватись лише до нотаріуса. Не здійснюють у БТІ й видачу витягів із реєстру прав тощо.

Тепер бюро проводить тільки технічну експертизу нерухомого майна. Причому з січня 2013 року ця процедура не є обов’язковою, а лише за бажанням покупця. Тобто, якщо покупець не має претензій до квартири і впевнений, що вона відповідає технічній документації, обидві сторони йдуть лише до нотаріусів, які з нового року реєструють права на нерухомість за принципом «єдиного вікна». Невдовзі вони ж проводитимуть й операції із земельними ділянками.

Нині фахівці кажуть, що великого ажіотажу навколо цього питання як в Ужгороді, так і в Мукачеві немає, як і черг у відповідних структурах, оскільки й правочини щодо нерухомості здійснюються не щодня. Увесь галас створили у столиці. Як на Закарпатті – розпитував «Замок».

Полегшення через обтяження

Тепер усі нотаріуси – державні й приватні – виконують функції державних реєстраторів. Мукачівський приватний нотаріус Жанна Медвідь пояснює, що насправді процедура з оформлення стала більш спрощеною власне для самих людей, адже тепер їм не потрібно «оббивати» пороги сотень інстанцій, безкінечно тягаючи туди-сюди правовстановлюючі та інші документи для подальшої реєстрації права власності на нерухоме майно. Все відбувається одночасно і в одному місці. Це означає, що особа, яка бажає укласти договір відчуження (купівлі-продажу, дарування тощо) нерухомого майна, звертається одразу до нотаріуса, який посвідчує договір та здійснює всі необхідні реєстраційні дії.

А нотаріус з Ужгорода Катерина Йосипчук каже, що з такими нововведеннями у них додалося чимало технічних, «не нотаріальних» клопотів. Це ж бо нова робота, щодо якої ще не напрацьовано досконалого механізму. Якщо реєструється право власності на квартиру в новобудові, то ця процедура займає небагато часу, бо вона «чиста».

Складніше працювати на «вторинці», адже реєстрація угоди відчуження відбирає чимало часу, а встигнути зробити все потрібно за один день, тобто з ранку до шостої вечора. А це, крім того, що й раніше робили нотаріуси, ще й реєстраційна робота, яка займає щонайменше 3-4 години, перевірка нерухомості на наявність заборон чи обтяжень тощо. Паралельно з цим клієнт повинен миттєво сплачувати за квитанції, без яких нотаріуси не можуть здійснювати інших реєстраційних дій.

До слова, держмито у розмірі 119 гривень – не єдина плата під час оформлення операцій з нерухомістю. Є ще плата за отримання інформації з Державного реєстру прав із видачею Витягу про це, яку встановили у розмірі 120 гривень тощо.

Хованки від відповідальності

Насправді ця процедура дуже відповідальна, бо існує ймовірність пропустити якісь важливі моменти. Тому під час роботи, що займає чимало часу, можуть виникнути додаткові ризики. За відсутності розширених інструкцій від Міністерства юстиції велика частина нотаріусів просто відмовляється оформляти операції з нерухомістю. Відтак поки не виробиться певний алгоритм дій (а це щонайменше півроку), чимало з них «відсиджуються» на лікарняних та у відпустках. «Ми ж із колегами намагаємося на власному досвіді засвоювати нові повноваження, а також додатково пройти платне навчання в інформаційному центрі», – резюмує Катерина Петрівна.

Разом із витратами нотаріусів за власне навчання, невдовзі їх чекає підняття суми за страхування своєї професійної діяльності майже у десять разів – за попередніми даними це близько 10 тисяч гривень за рік. Через ці додаткові витрати, ймовірніше за все, вони будуть змушені у 2-3 рази піднімати ціни за реєстрацію права власності. Проте місцеві нотаріуси наразі обговорюють єдину суму за послугу – півтори тисячі гривень. Проте як буде насправді – час покаже. 

Анастасія Лесів

02 лютого 2013р.

Теги: нерухомість, реєстрація, нотаріус

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи