«Золоті» собаки закарпатського кінолога перемагали на міжнародних виставках понад 150 разів

Вихованці кінолога Домінікана Шалати з Ужгородщини перемагали на міжнародних виставках понад 150 разів

«Золоті» собаки закарпатського кінолога перемагали на міжнародних виставках понад 150 разів

Поряд зі «звичайними» професіями, які опановує більшість людей, є й чимало таких, що не кожен їх і роботою назве, вважаючи, що це радше якась розвага чи хобі. Частка правди в цьому є, адже представники рідкісних професій, як правило, просто поринають в улюблене захоплення, яке згодом переростає в головну справу життя. 

Так склалося і в жителя Геївців, що на Ужгородщині, Домінікана Шалати. Домінікан Степанович – суддя на міжнародних вистав­ках собак. В Інтернеті на спеціалізованих сайтах є чимало відгуків про його роботу арбітра. Зокрема, власники чотирилапих відзначають, що Домінікан Шалата суворий в оцінці тварин, але разом із тим кваліфікований «анатоміст» і досвідчений експерт. Трапляються, звісно, й негативні відгуки, але їх зовсім мало. Можливо, від ображених власників собак, яких, на їхню думку, Домінікан Степанович недостатньо високо оцінив. Втім, суддівством діяльність пана Шалати не обмежується – він вже багато років займається вихованням, дресируванням псів різноманітних порід.

За словами пана Домінікана, любов до собак у нього – з раннього дитинства. «У нас дома вони були зав­жди – це невід’ємна частина мого життя. Хоча коли був малим, собаківництво в країні не було розвинене, – згадує. – 1973 року я придбав німецького дога з родоводом на прізвисько Веста. Цей пес уразив відданістю, працездатністю й дуже доброю нервовою системою».З 1980 року Домінікан Степанович при ДОСААФ почав займатися німецькими вівчарками. Перші роки присвятив дресируванню, екстер’єр зацікавив його трохи пізніше. Його вихованець – молодий кобель з дещо екзотичним ім’ям Берегсаз Ільдрім – став кращим на спецвиставці в Дніпропетровську, де було представлено близько 800 собак однієї породи». «Перемога мене ще більше надихнула, – продовжує. – Це був якраз перехідний час із вівчарок НДР-івського типу на сьогоднішній. Я намагався зробити свій внесок у розвиток німецької вівчарки в Україні.

Завдяки географічному розміщенню собаківники Ужгорода дуже допомогли популяризувати породу. Ми неодноразово організовували семінари, конференції з обміну досвідом, запрошуючи суддів і заводчиків з інших країн. Собаки мого розплідника «Домінго Кеннел» були переможцями і призерами багатьох виставок.З 1990 року Домінікан Степанович разом із дружиною узявся працювати з пуделями. Їхні собаки перемагали на понад 150 міжнародних виставках і були багаторазовими лідерами «Бест ін Шоу».А з 1984 року наш земляк  – суддя з екстер’єру. «Оцінював у багатьох республіках колишнього СРСР – в Естонії, Латвії, Білорусії, а також у Польщі, Болгарії, Румунії, Угорщини, Чехії, Росії. 2012-го мені випала велика честь і відповідальність – судити на чемпіонаті Європи в Румунії, в Бухаресті».За словами Домінікана Шалати, у підвищенні іміджу кінології України він зовсім не самотній. «Сьогодні в нашій державі рівень собаківництва дуже високий, про що свідчать численні перемоги наших представників на чемпіонатах світу і Європи. Можу впевнено сказати, що наша країна – серед світових лідерів. Крім того, в системі Кінологічного союзу Ук­раїни регулярними є як національні, так і міжнародні виставки собак, що дає нам можливість показати результати своєї праці».

Юрій Лівак

15 січня 2013р.

Теги: собака, кінолог, Домінікан Шалата

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи