Безпритульні скриньки: В Ужгороді нікому подбати про поштові шафи

Із пожвавленим розвитком сучасних технологій зв’язок помітно змінився. Дедалі частіше люди спілкуються за допомогою програм, які пропонує Інтернет: електронна пошта, чати, скайп тощо. Відтак традиційне паперове листування потроху відходить у минуле. Проте час від часу в абонентських скриньках з’являється кореспонденція, частіше – рахунки за спожиті послуги. Утім далеко не кожен адресат отримує надіслане. Адже не секрет, що нині чимало поштових скриньок геть занедбані. Нормального їх вигляду й функціональності простим фарбуванням не досягти: більшість треба ремонтувати або ж замінювати. Через це занепокоєні мешканці багатоповерхівок питають: хто ж має стежити за ними: пошта чи ЖКГ? Цікавився цим і «Замок».

Безпритульні скриньки: В Ужгороді нікому подбати про поштові шафи

 

Старі й понищені...

Пані Ельвіра, котра мешкає в обласному центрі Закарпаття на вул. 8-го Березня, нарікає, що її скринька вже майже п’ять років слугує для жителів цього мікрорайону... смітником. Каже, коли чоловік ще був живий, то доглядав за ящиком, навіть «посадив» його на замок. Щотижня нетерпляче чекав на нову кореспонденцію. Як його не стало, то вже й доглядати за скринькою нікому. «Ось, подивіться, – суцільний смітник. Що тут скажеш, – зітхає жінка. – Та мені, можна й так сказати,  пощастило з тим, що мешкаю на першому поверсі, а листоноша – моя приятелька. Тому, бува, заносить пресу прямо до хати. А що ж робити всім іншим?».

Сама ж бабця каже: неод­норазово була свідком, як рахунки одних абонентів кладуть у скриньки інших людей. А ті або викидають їх, або, коли сумлінні, передають за адресою. «Із бажанням знайти того, хто має дбати про скриньки, я телефонувала в ЖЕК, де мені сказали, що вони до того нічого не мають. На пошті відповіли те саме», – продовжує пенсіонерка. «Крайнього» вже 5 років шукає.

Без крайніх

Директор КП «ЖРЕР № 8» Юрій Оксьон каже, що ящики комунальникам не належать, у них навіть тариф на ремонт поштових скриньок не передбачений.

По суті, діла до них нема нікому. Є чимало людей, котрі постійно скаржаться на стан шафок, проте міняти їх не збираються, адже скринька для однієї квартири коштує від 40 до 70 грн. Відтак містяни вже двадцять років шукають крайніх. У кооперативних будинках ситуація дещо ліпша: там люди самі збирають гроші і ставлять собі скриньки. До комунальників, каже директор підприємства, вони звертаються по допомогу лише при установці.

У відповіді на інформаційний запит в «Укрпошті» також зазначили, що вони не відповідають за стан абонентських шаф. Мовляв, згідно із законом, їх придбанням, установленням та утриманням повинні перейматися самі власники житлових й адміністративних будинків.

Своє треба берегти

«Сьогодні в місті, де майже 100-відсотково приватизовані помешкання, утримання шафок лягає на самих же власників квартир, – зауважує начальник відділу експлуатації житлового фонду й інженерних мереж ужгородської міськради Олександр Костенчук. – Щоб поліпшити якість своєї послуги, «Укрпошта» вже зверталася до органів виконавчої влади з проханням виділити кошти з бюджету на ремонт поламаних скриньок і встановлення нових. Та охочих сплатити за нові шафки немає...»

Виходить, що їх негласно «переклали» на власників квартир, що, звісно, було найлегше.  А узаконять це в місті, коли набуде чинності програма співфінансування капітальних і поточних ремонтів багатоквартирних будинків. Тоді ж мешканці власним коштом самі визначатимуть потрібні ремонтні роботи для свого будинку й прилеглої території і вимагатимуть від підрядників звіту за витрачені кошти. Коли ця програма почне діяти, переконаний фахівець, тоді й буде бережливе ставлення до майна. А доки знайти крайніх важко, скриньки нікого не обходять.

Анастасія Лесів

29 грудня 2012р.

Теги: пошта

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи