Переродження СЕС

Вже до кінця року на Закарпатті скоротять 7 відділів і 248 санепідеміологів

Переродження СЕС

Про реформування системи санітарно-епідеміологічної служби в Україні представники уряду почали говорити ще навесні цього року. Мовляв, СЕС повинні гарантувати епідеміологічну безпеку в країні, а не контролювати якість харчових продуктів, бо це має робити виробник.

Замість санстанцій будуть лабораторні центри

Зміни в санітарно-епідеміо­логічній службі настануть уже з нового 2013 року. Як вони позначаться на роботі підприємств та житті людей, розповів «Замку» головний лікар обласної сан­епідстанції Володимир Маркович. 

– Володимире Петровичу, звідки взагалі ідея реформування системи санепідеміологічної служби?

– На рівні уряду було вирі­шено, що в Україні потрібно більше звертати увагу саме на профілактику захворюваності населення. Для цього треба контролювати всі можливі ризики для здоров’я, що й стане голов­ним завданням нового органу центральної виконавчої влади – Державної санітарно-епідеміологічної служби.

 – Чим ця нова служба відрізнятиметься від нинішньої?

– Досі санітарно-епідеміо­логічна служба працювала в системі охорони здоров’я. 

Однак, коли захотіли підняти рівень профілактичної медицини, було вирішено вивести СЕС із загальної системи охорони здоров’я. Служба перейде від контролю об’­єк­тів до аналізу навколишнього сере­до­вища. Тобто визначатиме, що шкодить здоров’ю населення, і матиме більше повноважень для того, аби ці фактори усувати.
Крім того, працівники нової СЕС матимуть статус державних службовців, чого не було раніше. Вони зможуть притягати до відповідальності, накладати штрафи, виносити постанови про припи­нення дії шкідливих факторів, в тому числі через суди й правоохоронні органи. Тобто робота СЕС буде виведена на абсолютно інший щабель, що, на мій погляд, посилює вплив служби.

 – На якій стадії нині процес реформи?

– До 29 грудня маємо ліквідувати теперішню мережу са­нітарно-епідеміологічних і дезінфекційних станцій. Замість них в областях з’являться головні управління санепідслужби й обласні лабораторні центри. На Закарпатті вже майже утворене головуправління й зареєстровано обласний лабораторний центр. Сьогодні завершують роботу ліквідаційні комісії, йде підготовка до вивільнення працівників. Однак це не означає, що всі нинішні співробітники служби залишаться без праці. Паралельно готуємося до створення нових робочих місць, аби перевести людей з однієї структури до іншої.

– Але буде й скорочення?

– Постараємося максимально зберегти число робочих місць, але скорочень, на жаль, не уникнути. Загалом працівників у системі СЕС має поменшати на 45 %. Якщо нині в Україні близько 52 тисячі ставок, то з нового року залишиться 29 996. На Закарпатті було 1007 ставок, а до 29 грудня маємо скоротити 248 із них. Однак більшість кваліфікованих спеціалістів залишиться працювати в службі далі.

 
Корупції  має поменшати

– А чи будуть зміни у структурі служби?

– Реформування, без сумніву, зачіпає й структуру, зокрема – відбудеться кілька укрупнень. Наприклад, Великоберезнянську СЕС об’єднають із Перечинською, тож скоро в Перечині працюватиме міжрайонний відділ. Сполучать також відділи Ужгорода й району, Мукачева і району, всього один об’єднаний відділ буде на Свалявщину, Воловеччину і Міжгірщину. У реформуванні структури ми виходили з того, щоб один відділ працював на територію, де проживає приблизно 100 тисяч населення. Всього буде створено 10 відділів замість 17-ти, які працюють нині.

– Перевірки триватимуть і далі?

– Так, будуть, але принцип нагляду зміниться. Всі установи, організації й підприємства поділять на 3 категорії впливу на стан здоров’я населення: об’єкти з високим ступенем ризику, середнім і незначним. Першу групу, а це школи, лікарні, магазини, підприємства, які працюють зі шкідливими речовинами, провадять викиди в зовнішнє середовище тощо, перевірятимемо раз на рік. 

– Це не замало?

– Життя покаже. Нині в Україні спостерігається намагання зменшити наглядовий тиск на під­приємців. Разом із тим до порушників будуть застосовуватися серйозніші заходи. Об’єкт перевірятимуть раз на рік за умови, що   спеціалісти управління встановлять відповідність роботи нормі. І це правильно, бо, якщо підприємець чи установа працює добре, для чого їх постійно турбувати? Як­що ж на об’єкті виявлять захво­рюваність, шкідливий вплив, якщо на роботу підприємства будуть скарги, звернення різних органів, то, звичайно, влаштовуватимемо позачергові перевірки.
 До речі, всі такі «візити» наших фахівців відбуватимуться за графіком. З нового року складемо план і почнемо інформувати підприємців, керівників установ та організацій про терміни перевірок.

 – Ви казали, що вплив нової служби буде сильнішим, ніж до реформи. Чи не означатиме це, що працівники СЕС стануть корумпованішими, адже протягом цього року ми чули про кілька гучних «хабарних» скандалів у СЕС?

– Гадаю, все буде якраз навпаки. Я вже казав, що нині працівники нової структури матимуть статуси державних службовців. Це значить, що скоро на них поширюватиметься маса законодавчих актів, які визначають відповідальність за отримання хабара. Це мусить зменшити прояви корупції, які, на превеликий жаль, іноді трапляються і в нашій службі.

– Яка епідеміологічна ситуація загалом в області?

– Вона в нормі – і це вважаю найкращим показником нашої роботи. На відміну від інших регіонів, де час від часу фіксуються масові отруєння, спалахи хвороб та інші негаразди, на Закарпатті  стабільна ситуація. Між тим наш регіон дуже складний, бо тут чотири кордони, величезні міграційні потоки, багато туристів з усіх регіонів країни і з-за кордону. Через область ідуть і нелегальні мігранти, які можуть завезти екзотичні захворювання. Для виявлення таких недуг маємо устатковану нову лабораторію з найсучаснішим обладнанням, – усе під контролем.

 

19 грудня 2012р.

Теги: СЕС, санітарний, епідеміологічний, санстанція

Коментарі

875 2012-12-21 / 14:41:58
Дай бог кожній родині у вільній Україні отримати таку освіту, як у "ПАНа МАРКОВИЧа та його РОДИЧІВ"!

ГНІВ НАРОДУ 2012-12-20 / 17:34:30
ДОБРЕ ЩО ПАН МАРКОВИЧ СВОЇХ РОДИЧІВ, БЕЗ ОСВІТИ, І ПЕНСІОНЕРІВ-АЛКОГОЛІКІВ ПРИМУСОВО ВЛАШТОВУЄ В МІЖГІРСЬКУ СЕС!!!! ПОЗОР!!!!!!!!!!!!!

ЗНИЩЕННЯ 2012-12-20 / 17:30:55
ДОБРЕ ЩО Є 2 МЛН. НА ДЕНЬ для ЯНУКОВИЧА. А ЄДИНУ СЛУЖБУ ЯКА СТРИМУВАЛА ШКІДЛИВИЙ ВПЛИВ НА ЗДОРОВЯ ЛЮДЕЙ ЗНИЩУЮТЬ!!!!!!!!!!!!!!!!

Вася 2012-12-20 / 15:50:06
Найбільшу шкоду завдають людям продукти харчування вітчизняного виробника,а не екологія.На багато продуктів відсутні держстандарти,а є тех.умови,які виговляються виробниками і за взятки подаються на затвердження.А після нововведень виробники будуть самі себе контролювати.І до того їли г**но,а тепер буде ще краще.

Копча 2012-12-19 / 23:50:45
Головне щоб розміри хабарів не зросли

Таня 2012-12-19 / 23:20:29
Як все просто а 278 сімей залишаться без зарплати і ніхо навіть за це не згадує.

спостерігач 2012-12-19 / 21:01:00
а чим тоді буде займатись екоінспекція. на біса дві структури роблять одну і ту ж роботу- контролюють викиди в атмосферу, скиди стічних вод, забрудненність території?(Служба перейде від контролю об’­єк­тів до аналізу навколишнього сере­до­вища

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи