Благословення з Ловачки

У бюджет Мукачева на 2013 рік планують закласти будівництво оглядового майданчика зі скульптурою Ісуса Христа.

Благословення з Ловачки

Гору Ловачку, на переконання краєзнавців, так назвали угорці, котрим цей видовжений пагорб нагадував  за обрисами маленьке лоша. Її бачить кожен, хто проїжджає повз Мукачево. Саме тому верхівку обрали для створення нової туристичної атракції Мукачівщини. 

У відділі регіонального  розвитку, містобудування та архітектури  Мукачівської РДА розповіли: плани  стосовно облаштування Ловачки виношувалися ще у 60-х роках минулого століття. Надто вже вона, мовляв, магічна, навіть давнє кельтське поселення там знаходили. Колись, кажуть, проектний інститут “Діпромісто” пропонував зробити на ній фунікулер, аби піднімав б туристів на оглядовий майданчик, з якого відкривався б чудовий вид на Мукачево.

Пізніше до Мукачівської РДА звернувся  настоятель монастиря Всіх Скорбящих  і просив виділити ділянку на верхів’ї цієї гори для будівництва православного  храму. Оскільки церкви на Закарпатті справді заведено будувати на узвишшях, та й виглядала би ця церква, на думку спеціалістів РДА, гармонійно, кілька років тому вершечок Ловачки зарезервували під будівництво храму. Однак продовження ця ідея чомусь не отримала, в управлінні архітектури Мукачівської РДА навіть не було проекту запланованого будівництва.

Продовжити ідею з  духовним “посилом” цієї гори запропонував цього року почесний громадянин Мукачева Віктор Балога. Як розповів “Замку”  мер міста над Латорицею Золтан Ленд’єл, облаштування Ловачки буде спільним проектом Мукачева та району. На ній, за допомоги меценатів, хочуть зробити оглядовий майданчик з перилами, на якому також встановлять 7-метрову скульптуру Ісуса Христа. До вершини гори вестимуть сходи. Десь на півшляху до вершечка перенесуть хрест з розп’яттям, який височіє над Ловачкою нині. 

Оновлена Ловачка має стати  туристичною атракцією і навіть місцем для паломництва. Статую Ісуса  Христа в цьому проекті довірили виготовити відомому закарпатському скульптору Івану Бровді. Знаний митець розповів, що нині працює над ескізами 7-метрової бронзової скульптури і вже готовий представити два варіанти свого бачення Ісуса Христа. “Це в жодному разі не буде копія Ісуса, який височіє над Ріо-де-Жанейро”, — розповів Іван Бровді “Замку”. — Наш Ісус буде ніби благословляти всіх навкруги: тих, хто живе у Мукачеві, і тих, хто проїжджатиме повз нього”.

Скульптор також зізнався, що загальна висота усієї композиція буде близько 17 метрів — тоді її буде добре видно  з усіх боків. Статую розмістять на 10-метровому постаменті, однак з цим можуть виникнути чималі труднощі, адже потрібно буде якось вивезти цю гігантську “підставку” на верхівку Ловачки. За попередніми планами на час будівництва оглядового майданчика, по хребту гори зроблять тимчасову дорогу, по якій зможе заїхати важка техніка.

За словами міського голови Мукачева Золтана Ленд’єла, вже до кінця  цього року спеціалісти розроблять кошторис проекту. Вартість робіт закладуть  у бюджет Мукачева на наступний рік  і вже навесні можна буде приступити до будівельних робіт. 

Тетяна Літераті

 

11 грудня 2012р.

Теги: Ловачка, гора, Мукачево

Коментарі

В. Піпаш 2012-12-11 / 17:47:55
Ініціаторам необхідно знати -
Для того щоб не зруйнувати у процесі робіт важливу археологічну памятку - кельтський (гальський) оподіум (протомісто), що знаходится на г. Галіш-Ловачка, необхідно вкласти у кошторис та провести археологічні розкопки. Цього, до речі, вимагає законодавствою

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи