Грип: істерія чи афера?

«Замок» зібрав кілька поглядів на протигрипову вакцинацію

Грип: істерія чи афера?

 

До прогнозованої нашими медиками «тривірусної» атаки залишилося тижнів зо три. А щоб до приходу грипу в закарпатців устиг виробитися імунітет, ескулапи закликають щепитися якнайшвидше. Однак нині думки розділилися: одні радять чимдуж таки ввести собі вакцину, інші застерігають цього не робити, треті взагалі називають грип найбільшою світовою аферою.

Цього сезону в Закарпатті очікують на три штами грипу: два групи «А» й один – «В». Це зовсім нові й малознайомі для нас віруси «Вікторія» і «Вісконсін», а також «Каліфорнія» – той самий «свинячий» грип, яким ми перехворіли ще у 2009-му. Така «трійця», прогнозують медики, «завітає» до нас уже в листопаді-грудні.

Погляд перший: вакцинуватися

Нині різкого збільшення захворюваності на ГРВІ в Закарпатті немає. «Епідемпоріг не перевищений, ситуація наразі стабільна і під контролем, – запевняє Світлана Оберемко, завідувач епідеміологічним відділом Закарпатської обласної санепідемстанції. – Минулого тижня в області зафіксовано 2511 хворих на гострі респіраторні інфекції. З-поміж недужих майже 68 % – діти. 157 людей госпіталізовано. Прогнози робимо на підставі багаторічних аналізів, тож помітили, що на Закарпатті щороку традиційно в січні-лютому найбільше хворих».

Першу хвилю грипу медики в області прогнозують у грудні, другу – в лютому. «А щоб в організмі після щеплення встигли виробитися антитіла, потрібен час, – зауважує Світлана Володимирівна, – у середньому три тижні. Це дозволить бути імунологічно захищеними упродовж року. Але вірус має властивість видозмінюватися, тому треба вакцинацію повторювати.

Наразі в області є п’ять вакцин. Вони добре відомі та дієві. До реалізації їх допустив комітет з питань імунобіологічних препаратів. На жаль, в Україні майже відсутнє власне виробництво вакцин, тому ціна на них зростає – треба пройти ряд «імпортних» процедур. Певну кількість закупили за кошти обласного бюджету, решту – аптеки, приватні підприємства. Продаватися вакцини будуть за рецептом лікаря. Придбавши їх, одразу поставте в холодне місце. У поліклініках є спеціалізовані медкабінети, де проводять щеплення. Та, знову ж таки, перед тим, як вакцинуватися, порадьтеся з лікарем».

У краї вже щепилося 187 закарпатців із Тячівщини та Ужгородщини. Минулого тижня за власний кошт провакцинували 50 осіб, 103 – за гроші обласного бюджету. Найбільш активні щодо щеплення, додає Світлана Оберемко, – ужгородці і хустяни, трохи відстають – на Мукачівщині й там, де на вакцинацію з бюджету виділяють незначні кошти – у Свалявському, Міжгірському, Великоберезнянському районах.
Насамперед лікарі радять щепитися тим, хто належить до груп ризику (таких в області близько 12 тис. осіб). Це всі, хто перебуває у місцях масових скупчень людей (медики, освітяни, діти, офісні працівники), а також хворі, які найбільше ризикують отримати ускладнення від грипу – ВІЛ-інфіковані, пацієнти з цукровим діабетом, бронхіальною астмою, ураженими нирками, хронічними захворюваннями печінки, легенів, серця тощо.

«При виборі вакцини потрібно уважно переглянути її склад, – каже Віктор Петров, міський лікар-інфекціоніст Ужгорода, – а також епідемічний сезон, для якого вона рекомендована (обов’язково 2012/2013 роки). Серед вакцин, які можна знайти у наших аптеках, порадив би «Інфлувак», «Гриппол», «Вакси грип», «Флюарикс», «Бегрівак», «Агріпол».

Щеплення роблять одноразово і дійсне воно упродовж року. Вводять його у плече. Протипоказів немає. В Ужгороді заплановано 1000 доз для вакцинування. Закупили ін’єкції і для працівників СЕС, приватних фірм, аптек… Середня вартість вакцини – від 80 до 250 гривень. Ціна залежить від виробника: найдорожчий – французький, дешевші – бельгійський та шведський препарати. 

Запам’ятайте: ці вакцини «бояться» високої температури, тож переносити їх треба в холоді. Стовідсоткової гарантії від щеплень ніхто не дає. Та як буде вироблений імунітет, людина легше перенесе недугу».

«Грипозну» ситуацію в обласному центрі медики моніторять уже місяць. Поки вона стабільна – упродовж цього тижня звернулося 25 ужгородців, минулого – 40. 
Щеплень в Ужгороді, зауважує Віктор Петров, зробили поки небагато, адже вакцина пройшла акредитацію і її дозволили реалізовувати в Україні зовсім недавно.

«Дитину можна вакцинувати з 6 місяців. Щепити педіатри радять насамперед тих малюків, які перебувають на диспансерному обліку і часто хворіють, – наголошує Тетяна Удод, завідувач сімейним відділенням Ужгородської міської дитячої поліклініки. – В аптеках є всі затверджені МОЗ види вакцин. Та перед щепленням лікар повинен обов’язково оглянути дитину. Якщо є якісь скарги, то вводити вакцину слід пізніше. На момент щеплення дитина має бути здоровою.

Наразі різкого підйому захворюваності не спостерігаємо. Нині маємо 30-40 викликів додому по Ужгороду. Профілактика проста: тепліше вдягайте дитину, аби в школі чи садочку не змерзла. Не радимо також перегрівати своїх чад. Важливо, аби ніжки були сухими, щоб дитина не пила холодної води, вживала більше вітамінів».
Утім, вакцинація рекомендована, але не обов’язкова, тож більшість закарпатців змушені щепитися за власний кошт. «За розпорядженням голови ОДА, райдержадміністрації й міськ¬виконкоми мають передбачити кошти на протигрипозні вакцини для людей груп ризику, – зауважив Володимир Брич, заступник начальника управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА. – Це працівники медицини, освіти, торгівлі, сфери обслуговування, діти в інтернатах та інші. Усього за кошти обласного бюджету ми закупили 800 доз вакцини, маємо їх отримати до середини листопада».

Погляд другий: не вакцинуватися

«Щепитися проти грипу немає сенсу, – каже Оксана Палфі, лікар-гомеопат, член Асоціації гомеопатів України. – Вакцини виготовляють на основі минулорічних штамів, які вже циркулювали у світі. Проте не враховують, як буде мутувати грип. Цього передбачити медики не можуть. А якщо вірус зовсім новий і не досліджений, щеплення може й не подіяти».

Грип не такий страшний, каже гомеопат, як його нам малюють. «Усі хворіють, головне – не допустити ускладнень, адже через них і помирають. Саме тому варто дотримуватися режиму і стимулювати власні сили організму на боротьбу з хворобою.
Вакцину не підбирають для кожної людини окремо, а гомеопатичні ліки призначають індивідуально, відтак вони ефективні. До того ж, насамперед це безпечно, адже побічні дії вакцин не є досконало вивченими або ж замовчуються. Нині лікарі зберуть докупи найпопулярніші препарати – і призначають хворому. А от чи допоможуть вони, немає жодної гарантії».

Своїм пацієнтам Оксана Палфі рекомендує за перших симптомів захворювання ін’єкцію «Траумелю». «Це не вакцина, а перевірений часом і досвідом препарат, який підвищує імунітет, добре діє на організм людини, безпечний, не містить «хімії», швидко ставить на ноги».

Погляд третій: альтернативний

Тетяна Маркович, позаштатний фахівець із народної та нетрадиційної медицини, лікар-методист Закарпатського обласного центру здоров’я, зауважує: протигрипова вакцинація – питання вкрай дискусійне, і кожен самотужки має визначитися, щепитися йому чи ні. 

«Здоровий сон, правильне харчування, фізичні вправи, позитивні емоції – універсальна формула здоров’я, про яку варто пам’ятати кожному, – каже Тетяна Іванівна. – Насамперед рятує оптимізм. Коли людина пригнічена психологічно – пригнічується й імунітет, а тому протистояти недузі не має сил. Аби не застудитися, треба вживати достатньо вітамінів, особливо С. Корисно пити соки, зокрема морквяний, їсти цитрусові, а також перепелині яйця – на день по 1-2 дітям і до 5-ти – дорослим. Це добре впливає на імунітет, насичує тканини поживними речовинами. Допоможуть препарати з ехінацеєю, але попередньо обов’язково проконсультуйтеся з лікарем. Адже хто має аутоімунні захворювання, тому ехінацеї не можна. Пийте достатньо рідини – вода очищає організм, покращує опір мікробам, виводить токсини.

У жодному разі не треба скуповувати з аптечних полиць усі протизастудні медикаменти – велика кількість ліків, навпаки, знижує імунітет. Краще випийте чаю із шипшини з медом, з’їжте часнику або цибульки, салату з чорної редьки. Важливо відпочивати – спати мінімум 6-8 годин на добу, а декому й усі 9. Гуляйте на свіжому повітрі хоча б годинку-півтори, провітрюйте приміщення. Навіть якщо на вулиці дощ, не сидіть удома – доведено, що саме в таку погоду шкіра добре зволожується. Рухайтеся, робіть фізичні вправи, слухайте класичну музику – вона гармонізує, заряджає позитивними емоціями. Консультуйтеся з фахівцем, уникайте самолікування».

Погляд четвертий: гармонійний

Вакцинуватися від грипу лікар-психотерапевт і гештальт-терапевт Валерія Васьковська не буде. «Я прихильниця психосоматики, тому вважаю, що дуже багато хвороб пов’язані з певним психологічним станом людини. Поганий діагноз можуть спричинити стресові ситуації в житті, психологічний дискомфорт. Якщо людина живе у гармонії зі своїм внутрішнім світом, не тривожиться, отримує задоволення від життя, тоді й фізіологічна опірність організму зростає. А будь-яке штучне втручання в наш організм, як-от введення збудника, може вплинути негативно. До того ж, іноді саме рекомендації медиків спрямовані залякати людей, пригрозити інстинкту здоров’я. Наприклад, цілком здорову людину змушують щепитися, інакше не хочуть взяти на роботу.

Ми всі хочемо контролювати життя. А фармацевтична тактика деколи спрямована на почуття страху, тривоги, того ж контролю… Тож багато хто не може впоратися з таким тиском і проживає грипозний сезон у стресовому очікуванні, коли ж захворіє, або одразу біжить скуповувати все з аптечних полиць. Тоді як головне – це бути в гармонії з собою. Важливо те, як ми проживаємо даний момент. Якщо людина відчуває внутрішній комфорт, то імунітет і здоров’я будуть у нормі».

Погляд п’ятий: бізнес-афера

«Протигрипова вакцинація – та ж реклама, – вважає В’ячеслав Костилєв, президент ГО «Лiга захисту громадянських прав». – Щороку та сама «пісня»: нас залякують, а насправді сезонні щеплення – це, насамперед, бізнес і великі гроші. 

Усі добре пам’ятають «свинячий» грип, який нині знову «повернувся». У Раді Європи його назвали найвизначнішою фармацевтичною аферою ХХІ століття. А хто рекомендує вакцинацію? ВООЗ, яка й провела фальсифікації зі «свинячим» грипом, хоч мала би, насамперед, захистити людей. Першою це усвідомила сусідня Польща – тут навіть ніхто у пов’язці не ходив, бо тутешнє міністерство здоров’я визнало це блефом.

Є ще один аспект, який, чомусь, замовчують. Вакцина малоефективна, більше того – небезпечна, бо може спровокувати рецидиви захворювань, які вже має людина. Після вакцинації  навіть проявляється позитивний аналіз на ВІЛ! А як бути тому, хто дізнався про такий діагноз після рекомендованого лікарями щеплення?..»
Щороку, підкреслює фахівець, у нас «грипозна паніка» – кричать про новий грип, але не кажуть, що він має здатність мутувати. «Мутації грипу передбачити вкрай складно. Це як лотерея. І страшне обдурювання. Адже вакцини використовують зі штамами минулих років. У нас вводять консерванти та мікроби, які лише знижують імунітет. 

До того ж, вакцинація не безкоштовна. Навіть якщо комусь і перепаде безплатне щеплення, гроші ми повернемо через податки. На протигрипових вакцинах фармацевтичнi компанiї заробляють мільйони, «відкати» йдуть усім задіяним. Єдине, що тут допоможе – правильне висвітлення і детальне вивчення інформації про препарат».

Надія Вишневська

06 листопада 2012р.

Теги: грип, погляд

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи