«Доступне житло» закривають. Однак наразі лише частину проекту, яка Закарпаття не стосувалася

Ще навесні «Замок» писав про введення в дію бюджетної програми «Доступне житло», яка, декларувалося, допомогла б тисячам молодих сімей придбати власне житло. І от днями з’явилися чутки, що проект, який ще навіть не встиг набрати обертів, закривають.

«Доступне житло» закривають. Однак наразі лише частину проекту, яка Закарпаття не стосувалася

 

Офіційно у владних структурах про цю інформацію воліють не говорити. Та воно й зрозуміло, адже таким непопулярним кроком керманичі держави можуть суттєво попсувати своїй партії передвиборчу казку про «покращення вже сьогодні».

Із коментарем виступив лише віце-прем’єр, міністр інфраструктури Борис Колесніков, котрий повідомив: програму, мовляв, не закривають, а «всього-навсього» повністю змінюють фінансову схему. Крім того, виявилося, що мова йде не про всю бюджетну програму «Доступне житло», а тільки ту її частину, яка передбачала будівництво так званих «президентських кварталів» – 16-ти типових дев’ятиповерхових монолітних будинків на 70 квартир кожен. Такі квартали за пілотним проектом мали з’явитися спершу у великих містах: Києві, Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Донецьку, Запоріжжі, Львові та Сімферополі. До Закарпаття ця частина проекту, вочевидь, добиралася б довго, та й, певно, була б у нас повністю провальною, адже помешкання «президентських кварталів», за словами Колеснікова, за новою лізинговою схемою коштуватимуть орієнтовно 6 тис. грн. за квадратний метр, тоді як, до прикладу, в Ужгороді квартири і навіть будинки можна спокійно купити дешевше – від 4 тис. грн. за квадратний метр площі.

Отже, виходить, поки що молодим родинам, котрі вже взяли участь у проекті купівлі квартир у кредит під 3% річних, хвилюватися нема чого. Це підтвердили і в Закарпатському регіональному управлінні Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву». Там розповіли: нині кредити за програмою «Доступне житло» оформили 29 закарпатських родин, але заявок від бажаючих є значно більше.

Як розповів «Замку» директор обласної дирекції одного з банків, який займається кредитуванням молоді за програмою «Доступне житло», нині робоча група проекту розглядає зміни до нього (наприклад, чи варто кредитувати приватних підприємців), однак сам проект працює на повну потужність – так, що в Ужгороді вже не залишилося вільного первинного житла, яке би можна було запропонувати клієнтам. Тобто, якщо забудовники не візьмуться терміново зводити в обласному центрі нові багатоповерхівки, програма зупиниться і скористатися нею молоді сім’ї просто не зможуть.  

Між тим, варто знати, що програма «Доступне житло» має багато підводних каменів. Для того, аби взяти у ній участь, потрібно мати офіційний щомісячний дохід не менше як 4600 грн. (але не більше 33 тисяч) на трьох членів родини та бути спроможним заплатити перший внесок у розмірі 25 % вартості житла (нині профільне міністерство розглядає можливість зменшити перший внесок до 10 %, оскільки попередня сума для багатьох бажаючих взяти участь у програмі є просто непідйомною). За її умовами, один із членів родини, обравши собі бажану квартиру у визначеного забудовника, укладає тристоронню угоду: з банком – на отримання кредиту під 16 % та Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву, яке отримує від держави кошти на відшкодування 13 % від загальної суми позики. Тобто в ідеалі молода родина мала би сплачувати за кредит лише 3 % і через 15 років отримати власну квартиру.

У цій схемі є певний ризик, що держава через кілька років припинить фінансування програми, відтак її учасникам доведеться або повертати квартиру позичальнику, або самим сплачувати повну її вартість. Поки що, запевняють в одному з банків, який бере участь у програмі, держава виконує взяті на себе зобов’язання, тобто компенсує свої 13 % кредитної ставки.  Цьогоріч на її реалізацію вже виділили мільярд гривень, а з наступного програму, мовляв, планують зробити захищеною статтею держбюджету, що дає певні гарантії на її довготривалість.

На це дуже сподівається учасник проекту з Ужгорода Ростислав, котрий одним із перших оформив 3-відсоткову іпотеку. «В умовах договору справді значиться, що держава компенсовуватиме більшу частину кредиту лише за умови, якщо в держбюджеті будуть передбачені на це кошти, – розповідає чоловік. – Це великий ризик, хоча при оформленні кредиту і намагаються заспокоїти тим, що, мовляв, навіть якщо програму через кілька років згортатимуть, то позики учасників виплатять все одно. Нас же по всій Україні небагато, тому це не має бути занадто великим тягарем для бюджету».

Поки програма «Доступне житло» справді не є досконалою, хоча б тому, що скористатися нею може лише незначна частина більш-менш забезпеченого населення. Оскільки фінансування на цей рік проект має, хвилюватися його учасникам поки не варто. Однак, що буде далі і чи не виявиться він черговою передвиборчою мильною бульбашкою – не береться спрогнозувати жоден експерт.

30 жовтня 2012р.

Теги: житло, кредит, програма

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи