ПР-парадокси

У запалі виборчої боротьби цікаво спостерігати, як провладні кандидати у нардепи будують свої передвиборчі програми на критиці чинної влади. А точніше – її діяльності або ж бездіяльності, яка як ніде яскраво проявляється на рівні кожного окремого села й містечка. Саме тут, біля електоральних витоків, дивитися крізь пальці на наявні проблеми, спілкуючись із майбутніми виборцями, не виходить. Тож висуванцям від Партії регіонів нічого не залишається, окрім як обирати доволі дивну тактику: піаритися на власних прорахунках і недопрацюваннях.

ПР-парадокси

Так, під час зустрічі на Воловеччині регіонал Михайло Ланьо запевнив, що серед основних проблем, які прагне вирішувати у Верховній Раді, – дороги для сіл. 
«Треба перерозподіляти квоти на ремонти доріг і більше виділяти сільським населеним пунктам», – проголосив під час зустрічі кандидат. Дивно, що пан Михайло – депутат обласної ради – забув: як ділити гроші на дороги вирішували його партійні боси – голова ОДА із замами. Через це лише з третього заходу питання пройшло на сесії крайового парламенту. 

Ще один кандидат у нардепи від ПР, Вячеслав Шутко, під час виступу на Мукачівщині теж говорив про дороги: «Держава гроші на ремонти та будівництво доріг виділяє. Хотілося б запитати в керівництва  району: куди вони ці кошти поділи?» – поцікавився В’ячеслав Ласлович. Кандидат чомусь також «забув», що гроші на дороги – 60 мільйонів – проти 160 ще у 2008 року області вділив «біло-синій» Кабмін. А обласна влада дістала прочухана від прем’єра Азарова за те, що спромоглася освоїти лише 10 % навіть з цих мізерних грошей. 

Цікаво, що при цьому за якихось кілька днів Вячеслав Шутко, виступаючи у Великих Лучках, проголосив геть інше: «Ви знаєте, що всі кошти з державного бюджету останні два роки направлялися на підготовку до Євро ’2012. Відразу після завершення чемпіонату Президент дав наказ спрямувати фінансові потоки в регіони. Нині ми вже побоюємося іншого: що гроші прийдуть, а не буде кому їх освоїти. Тому готуйтеся заздалегідь, шукайте підрядників на виконання робіт.

Цього й наступного року на ремонт доріг обласного й районного значення надійде значне фінансування», – пообіцяв кандидат. От і виходить: вже й наче не районна влада таки винна у поганих дорогах, а центральна, адже всі ресурси спрямовувала на підготовку до чемпіонату. Однак констатувати таке кандидату-регіоналу не личить без вселяння надій на «світле майбутнє» та «погроз» про можливе неочікуване (наче сніг на голову) фінансування крайових доріг наприкінці року. Коли до першого снігу й справді залишається зовсім недалеко...

Говорить про «вічну тему», себто дороги, й інший кандидат від ПР, перший заступник губернатора, який і сам часто виконує функції керманича області, Іван Бушко. Проблему автошляхів він визначає як «найболючішу». Зокрема, обговорюючи об’їзну дорогу села Кідьош, Бушко не надто оптимістично оцінив шанси на оновлення шляху цього року: «Нині активно ремонтують ділянку Берегово–Кам’янське, Берегово–Мукачево. Ремонтують і вулиці в самому Берегові. Оскільки надворі вже майже жовтень, очікувати, що дорогу до вашого села встигнуть відремонтувати цього року, не варто». При цьому кандидат чомусь «скромно» залишив поза увагою той факт, що саме його безпосереднє партійне керівництво в Кабміні затримало перерахування коштів, а сама обласна влада надто повільно освоювала отримані гроші.

Іван Бушко все ж вирішив підсолодити гірку пігулку: «...2012 року на розвиток інфраструктури виділили 90 млн грн, а наступного область отримає близько 220 млн грн, то можна сміливо очікувати, що об’їзна дорога у вашому селі буде відремонтована». Щоправда, яким чином заступник губернатора цілком приписав «інфраструктурні» гроші до «дорожніх» та з яких саме джерел узяв озвучені суми, кандидат-регіонал так і не уточнив. Так само, як і терміни, коли ж кідьошцям «можна буде сміливо очікувати» на ремонт об’їзної дороги. Напевне, у далекому і світлому майбутньому, де повсюдно пануватимуть стабільність і добробут.

Тим часом прес-служба іншого кандидата в народні депутати України, Михайла Шелевера, амбіційно повідомляє: «Лісовиків (цікаво, чи йшлося про якихось міфічних персонажів із українських казок, а чи про реальних людей? – Авт.) Тячівщини й Рахівщини турбують проблеми, серед яких слаборозвинена інфраструктура, що перешкоджає освоювати зелені багатства, відсутність мережі гірських доріг. Потребують капітального будівництва дороги, на що потрібні великі кошти. Надія – на свого представника у парламенті, який би лобіював вирішення цих важливих питань розвитку галузі. Таким депутатом лісівники (це вже, мабуть, інші. – Авт.) хочуть бачити Михайла Шелевера, якого знають і якому довіряють». Отож і виходить, що головна причина, яка заважала досі взятися за покращення інфраструктури й будівництво доріг на Тячівщині й Рахівщині, – це відсутність пана Шелевера у парламенті. 

А от під час зустрічі зі Степаном Деркачем, повідомляє партійна прес-служба, «селяни висловили свою стурбованість високим рівнем безробіття, мізерними зарплатами та пенсіями, поганими дорогами, відсутністю нормальної інфраструктури». Очевидно така «стурбованість» звичайних закарпатців найкраще характеризує й дає оцінку роботі всієї вертикалі чинної влади. 

Делікатні гуманітарні теми, на яких так люблять грати політики під час виборів, також не залишаються поза увагою регіоналів: зокрема, Іван Бушко та Іштван Гайдош, кандидати у народні депутати – ставленики Партії регіонів, на зустрічі з виборцями сіл Мужієва та Оросієва Берегівського району «роз’яснювали» переваги нового закону «Про засади державної мовної політики» для нацменшин Закарпаття. У відповідь на чималу кількість питань мешканців, зокрема й щодо того, як на практиці реалізувати певні положення документа, як вести шкільну документацію, у тому числі журнали, політики без зайвої конкретики зауважили, мовляв, «поки що закон доопрацьовується, у ньому є ще положення, які потребують уточнення. Коли все буде остаточно затверджене, громади отримають роз’яснення». Отож і виходить: маєте закон – то й радійте! А вже як ним «користуватися», розкажемо тоді, як треба буде.

Микола Довгей

25 жовтня 2012р.

Теги: влада, критика

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи