Ужгород зібрав учених-ботаніків та екологів Східної Європи

Упродовж 19-23 вересня на біологічному факультеті УжНУ проходить Міжнародна конференція молодих учених «Актуальні проблеми ботаніки та екології». Виступити з доповідями, порадитися й обмінятися досвідом зібралися провідні науковці з України, Росії, Білорусії, Латвії.

Закарпатських біологів знає увесь світ, зокрема на цьому наголосили гості з Тернопільського та Волинського вишів. А завідувач кафедри ботаніки, доцент УжНУ Олег Колесник розповів про відому усій країні ужгородську наукову школу ембріологів.

Аби дослідити цитоміксис – взаємодію клітин, Олена Кравець, провідний науковий співробітник Інституту харчової біотехнології і геномики НАН України, провела експеримент. Три види злаків піддала гамма- й УФ-опроміненню та висадила у ґрунт – саме у такий спосіб й активізувала необхідний процес. «Цитоміксис є природнім явищем-інтригою, вперше описаним на початку XX століття, – зауважила дослідниця. – Нині серйозно його вивчають у Китаї. Наш експеримент показав, що процес цей двоякий: спричиняє патології і виконує санітарну функцію».

Понад 10 років досліджує болотні екосистеми краю Українських Карпат, зокрема верхів’я річки Тиса, доцент кафедри ботаніки УжНУ Любов Фельбаба-Клушина. На Виноградівщині і Тячівщині науковець відшукала рослини, зовсім не типові для флори нашого краю. А в Ґорґанах натрапила на 10 кущиків багна болотяного, що росте переважно на Поліссі, а також південно-атлантичні й американські види, рідкісні сфагнуми, нові релікти. Усього знайшла на болотах 601 вид рослин, із-поміж яких майже 47 % потребують охорони. «Це ілюструє негативні процеси в області, пов’язані зі зміною клімату, зокрема засухою, – резюмувала дослідниця, – а також ті, що спричинені антропогенним чинником – люди осушують болота».

Фармацевтичною ботанікою й біохімією, або фармакогнозією, займається Наталія Воробець, професор Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького. Наразі дослідниця вивчає рослини, які допоможуть при лікуванні судом. «Щороку відсоток хворих на недуги, які викликають судоми (наприклад, епілепсія), зростає, – розповіла пані Наталія. – Ми виявили в Україні 20 видів рослин, які зцілюють ці хвороби. Проте за останні роки вміст вітамінів у них знизився. А той самий вид у різних кліматичних зонах має різний біохімічний склад, дуже впливають на «витяжки» з рослин токсиканти. Тому торік євроспільнота дозволила використовувати в медицині лише культивовані види. І коли до нас приїздять фармакологи з-за кордону, ми показуємо їм плантації наших лікарських трав, вони тільки кажуть: гарні, але ростуть у неконтрольованих умовах».

Відтак міжнародна конференція продовжується в секційному режимі на біологічному факультеті УжНУ. Учені обговорюють екологію рослин, експериментальну ботаніку, декоративне садівництво тощо, а в неділю відвідають Центр реабілітації бурих ведмедів у НПП «Синевир».

20 вересня 2012р.

Теги: Біологи, конференція, ужНУ

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи