…І комерціалізація всього УжНУ

Новопризначений в. о. ректора Ужгородського університету Федір Ващук понад усе поставив гроші.

…І комерціалізація всього УжНУ

У п’ятницю, 7 вересня, найбілший університет дістав нового виконувача обов’язків ректора. Давно передбачалося, що персона Віталія Ніколайчука на посаді в. о. – тимчасова, а насправді виш очолить Федір Ващук, який багато років прагнув цієї посади, ведучи війну з попереднім керівництвом вишу в підконтрольних йому засобах масової інформації.

У п’ятницю міністр МОНмолодьспорту Дмитро Табачник підписав наказ про призначення Федора Ващука на керівництво УжНУ, а голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида, не відкладаючи справу в довгу шухляду, поспішив представити його університету. На честь цього в експрес-режимі скликали нараду керівного складу. Без зайвої лірики Ледида відразу ж зачитав наказ Табачника, де йшлося про те, що Ніколайчука з посади в. о. знімають за власним бажанням, натомість призначають Ващука.   

Сам Ніколайчук ображеним не залишився: він став першим проректором при своєму наступникові. Крім того, – виявилося, що за мізерний період керування вишем він встиг досягти таких висот, що мер Ужгорода Віктор Погорелов вніс його до списку людей, яких мають оголосити почесними громадянами обласного центру.

 Ну, а щодо Федора Ващука, то призначення для нього явно не стало несподіванкою. По-перше, за годину до офіційного представлення в телефонній розмові з автором він на прохання підтвердити, чи справді очолить УжНУ, хитро відповів, мовляв, я близький до істини. А по-друге, у виступі перед колективом проговорився, що ще трьома днями раніше обговорював плани щодо університету з Дмитром Табачником.

Загалом перша промова Ващука перед колективом вийшла доволі цікавою й знаковою. Насамперед Федір Григорович подякував за роботу екс-ректору Миколі Вегешу та його проректорам. Виглядало це як поблажливість до переможених суперників. За словами Ващука, годі звинувачувати попередників у важкому фінансовому становищі – винні в ньому не вони. Ба більше – зуміли зробити чимало корисного для університету, незважаючи на складне матеріальне становище.

Також Ващук розповів, як збирається заробляти гроші. По-перше, мовляв, домовився з Табачником, що УжНУ дістане право забирати студентів з комерційних вишів області, аби вони платили стільки ж, як і в закладі, до якого вступали. Цікавий крок і не зовсім прозорі інструменти його втілення в життя. Крім того, не ясно, чи збирається в.о. перетягувати до УжНУ студентів із ЗакДУ. Тим більше, що днями інтернет-ЗМІ оприлюднили наказ про призначення Ващука, за яким він не звільнений з посади ректора ЗакДУ і призначений в.о. ректора УжНУ на громадських засадах.

Сам професор сповнений оптимізму й переконаний: перетягування студентів допоможе ще до кінця року отримати додатково близько 5 мільйонів гривень. Крім того, він наклав мораторій на відрахування студентів. На думку Ващука, вони можуть сидіти в університеті скільки завгодно – аби лиш гроші платили. Отож комерційна складова в УжНУ вже явно виходить на домінантні позиції.

Колектив університету зустрів нового керівника оплесками, хоча ще кілька місяців тому багато хто заявляв, що нізащо не погодиться, аби керував виходець з іншого університету. Важко судити, чи це страх перед новим шефом, чи щира радість. Річ у тім, що Віталій Ніколайчук був персоною, м’яко кажучи, непопулярною і за час перебування на посаді в. о. ректора доброго іміжду собі не додав. Тож на його тлі навіть Ващук уже не виглядає аж таким поганим.

Зокрема, так уважає навіть колишній ректор, якого затято намагалися викинути з університету не без старань самого Федора Григоровича. «Ващук, як порівняти з Ніколайчуком, – це однозначно прогрес, сказав у коментарі «Замку» Микола Вегеш.  По-перше, це дуже багата людина і заради престижу готова навіть потратити власні гроші на поліпшення матеріального становища вишу. По-друге, він не такий дріб’язковий, щоб переслідувати людину лише за те, що вона комусь не продовжила контракт (екс-ректор натякає на образу Ніколайчука, якому він свого часу не доточив каденцію на посаді декана біологічного факультету. – Авт.).

Утім я не в захваті від цього призначення, бо вважаю, що для УжНУ було принципово, аби ли­шилася його назва, а виконувачем обов’язків став професор саме цього університету. Федір Григорович уже заявив, що назву не змінюватиме, – і це радує. А його призначення – воля і право міністра Дмитра Табачника. Хоча це й неповага до викладачів УжНУ. Треба було призначити в. о. професора УжНУ, а Федір Ващук міг узяти участь у виборах ректора. Втім і в цьому трагедії немає. Якщо вибори відбудуться демократично і Федір Григорович переможе в них, я йому потисну руку», – запевнив Вегеш.

У цілому ж, каже, жодної сенсації не сталося: про прихід Ващука в УжНУ знали ще з моменту призначення Ніколайчука. «Повністю справдилося те, про що я говорив ще 4 місяці тому. Як ректор Віталій Іванович – слабка людина, і він лише мав розчистити шлях для Ващука».

Прокоментував подію і лідер Єдиного Центру Віктор Балога. Нагадаємо, він був проти таких змін у виші, а голова обласної ради Іван Балога, різко виступив проти всіх «диких танців», що відбувалися навколо УжНУ під час засідання вченої ради 29 травня. Тоді Іван Іванович заявив: «Останні два роки мій колега, депутат обласної ради, нині губернатор області Олександр Ледида домагався в Міністерстві звільнення пана Вегеша. Але, як бачимо, останній успішно допрацював на посаді ректора свою каденцію. Водночас ми дістали й відповідь на те, хто ініціював усі ці перевірки в УжНУ – в партнерстві з Федором Ващуком».

А Віктор Іванович нині був лаконічним. «Рішення міністра освіти Дмитра Табачника щодо призначення в. о ректора УжНУ юридично правильне. Але якщо дивитися на питання ширше, то це політична корупція і чистої води неповага до колективу УжНУ», – відгукнувся він у соц­мережі facebook.

Однак сталося, що сталося. І нова мітла замела по-новому негайно. Вже в перший свій робочий день Федір Ващук зібрав на зустріч викладацький склад філологічного факультету й романо-германської філології і зробив кілька сенсаційних заяв. Так, він оголосив, що перетворить ФРГФ на інститут, «бо це дасть можливість створити нові робочі місця». Навіщо створювати нові робочі місця, зважаючи на те, що грошей бракує і на наявні, – не зрозуміло. Крім того, на факультеті не так уже й багато студентів, щоб створювати цілий інститут. Студентів-філологів він порадував, повідомивши, що відтепер вони вивчатимуть українську ділову й англійську мови всі 5 років навчання і, як підсумок, складатимуть державні іспити з цих предметів. Крім того, призначив заступником декана філфаку журналістку Ганну Тарканій, запровадивши посаду третього зама. Одне слово, і тут створив принаймні одне нове робоче місце. 

Юрій Лівак

19 вересня 2012р.

Теги: УжНУ, Ващук, комерціалізація

Коментарі

професор 2012-09-26 / 09:17:52
Які інститути? Є рішення травневої вченої ради УжНУ про те, що до виборів ректора не розглядати питання щодо створення навчально-наукових інститутів. Хто дав право в.о.ректору йти проти рішення вченої ради? Прийшов і незаконно продовжує діяння Ніколайчука по знищенню університета. Колеги коли ж ми всі прокинимося? Щоб не було пізно!

Знаючий до вчителя 2012-09-26 / 08:30:11
Відповідь проста - згадайте про проректорів Сливку О.Г. та Студеняка І.П.,де вони? Хто не знає, я відповім. Їх незаконно звільненно з посад проректорів,потім, по закінченні терміну, їх зняли з завідуючів кафедр (незважаючи на думку працівників цих кафедр та думку декана фізичного факультету), їм навіть не дають години на цих кафедрах- люди опинились практично на вулиці. Майже 5 місяців іде судовий процес по питанню звільнення цих людей з посад?! З боку керівництва вуза, як при Ніколайчуку, який уже тоді виконував вказівки Ващука, так і при самому Ващуку, їде затягування судового процесу- це ще раз підтвердження того, що правда на боці Студеняка та Сливки.А для решти працівників УЖНу це приклад, що буде з тими, які підуть проти керівництва та проти діючої влади та системи. Шкода людей, бо так і не навчились відстоювати те, що належить саме їм, а не такому, як Ващук.

Іван 2012-09-20 / 17:48:12

Тролінг. Коментар видалено. Адмін.

Дед 2012-09-19 / 20:00:17

Коментарі ботів, що флудять коментарями під різними ніками, видаляються. Адмін

вчителі 2012-09-19 / 17:36:01
Що б це означало: днями в усі школи міста та садочки поступило розпорядження начальника управління міської освіти М.Комарницького подати дані на всіх учнів та дітей, чиї батьки є працівниками університету? Причому дані, де і на яких кафедрах працюють батьки. Виникає логічне запитання; нащо? і ще одне не менш логічне: як же в цьому випадку дотримується закон про інформацію щодо персональних даних? Чи не планує нове керівництво університету якось тиснути на батьків-працівників вузу? І що взагалі відбувається у нашому місті, де навіть в середній школі та дошкільних закладах впроваджуються якісь темні мутки "нової еліти УжНУ"? Просимо журналістів перевірити інформацію і провести розслідування, що насправді криється у цьому розпорядженніКомарницького?

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи