На Виноградівщині за 10-20 метрів від дамби незаконно видобувають гравій

Проблема несанкціонованого забору піску та гравію на Закарпатті не нова. То тут, то там в області час від часу когось із підприємливих порушників штрафують, але загальну картину все це не міняє: такий бізнес занадто прибутковий, аби від нього відмовлятися.

На Виноградівщині за 10-20 метрів від дамби незаконно видобувають гравій

Подібна незаконна діяльність завдає великих збитків місцевим бюджетам, які не отримують  належні їм кошти. Але, головне, страждає природа, бо хаотично перекопуються річкові русла та береги, у роботі використовується важка техніка, а у воду потрапляють паливо і мастило.

За словами голови Виноградівської районної ради Олега Любімова, непроста ситуація стосовно цієї проблеми склалася на Виноградівщині: копає хто хоче і де хоче, а жодної копійки у місцевий бюджет від такого бізнесу не потрапляє. «Крім паливно-мастильного комбінату № 78, який відповідно до раніше укладених договорів сплачує гроші у місцевий бюджет, ніхто ніяких дозволів на таку діяльність не має, у нас є цьому документальне підтвердження», – зазначає голова райради.

Утім, таке враження, що відсутність документів бізнесменів не зупиняє. Так, із боку Виноградова всього за 10-20 метрів від дамби регулярно видобувають і гравій, і намул. Олег Любімов підкреслює: «Якщо річка змінить русло, то запросто може прорвати ослаблену дамбу – і у Виноградові буде стояти двометровий шар води».

Ще у травні цього року комісія на чолі з Володимиром Любкою, головою постійної комісії з питань промисловості, будівництва, архітектури та зв’язку в рамках громадського контролю, здійснила виїзд на русло річки Тиса в межах міста Виноградів (у районі очисних споруд). Там і виявили, що на відстані орієнтовно 50 метрів до водозахисної дамби здійснювали забір гравійно-піщаної суміші та ґрунту. Всього за кілька днів до того, як комісія проводила перевірку, невстановлені особи, за допомогою навантажувача та важкої техніки, проводили роботи із забору та вивозу гравію і ґрунту. На одному з майданчиків площею близько 500 метрів квадратних після виїмки суміші залишилися ями глибиною 2,5 метри. На іншій – площею понад 1500 кв. м – територію вирівнювали бульдозером. Комісія відзначила, що про проведення очисних робіт у цьому випадку взагалі не йдеться, адже до русла річки близько 100 метрів. Натомість здійснюється груба виїмка ґрунту і в такий варварський спосіб порушується рівневий баланс у міждамбовому просторі, що може мати негативні наслідки в період паводків.

Тоді ж комісія постановила: незважаючи на те, що в період до 25 травня триває нерест та немає договорів на проведення руслоочисних робіт, на річищі Тиси продовжуються безсистемні роботи із забору гравійно-піщаної суміші, які ніким не контролюються.

За словами Андрія Гунцелізера, головного спеціаліста відділу організаційної та аналітичної роботи Виноградівської районної ради, ситуація із забором гравію в останні роки надзвичайно хаотична, роботи проводяться безсистемно, без дозволів та відповідної проектної документації, у якій і мало би визначатися, де і які ділянки русла власне потребують розчистки. Навіть якщо надходить сигнал від місцевих мешканців, які повідомляють про такі незаконні роботи, порушників ніколи не вдається впіймати на гарячому. Таке враження, що їх хтось заздалегідь попереджає про можливе викриття і ті зникають із місця «роботи» у кліп ока.

Виноградівська районна рада направила запит у районну міліцію з проханням до правоохоронців встановити осіб, які проводять на Тисі незаконні роботи. Відповідь отримали досить «цікаву»: мовляв, працівники виноградівського РВ УМВС під час перевірки встановили, що, дійсно, є факт незаконного забору гравію. Також вони опитали місцевих мешканців із метою встановлення осіб, які могли вивозити гравій, але встановити, хто ж це був, так і не вдалося. На таких «суворих» підставах Виноградівський РВ УМВС розгляд депутатського звернення припинив.

До такого ж змісту зводиться і відповідь екологічної інспекції: встановлено, що проводився забір гравійно-піщаної суміші у міждамбовому просторі на відстані 10-20 метрів від дамби, на великих ділянках наявні сліди забору суміші, роботи проводяться хаотично, наявні сліди важкої техніки. Встановити, чи мали «підприємці» дозвільну документацію на  проведення таких видів робіт, було неможливо, знову ж таки, бо не виявлено тих, хто  «попрацював».

Словом, хочеш не хочеш, але думка про те, що хтось добряче допомагає виноградівським підприємцям-землекопам виходити сухими з води, таки виникає. Бо невже в одному, окремо взятому, районі ніхто не знає і не може притягнути до відповідальності людей, які працюють у всіх на виду?

Олег Любімов зауважив, що звертатимуться щодо цього питання в обласну прокуратуру.

16 вересня 2012р.

Теги: Дамба, гравій

Коментарі

депо 2012-09-17 / 09:41:24
а якщо чесно,то гравій, пісок чи глину, треба нам всім. І не треба глядати крайніх.

алекс юстасу 2012-09-17 / 08:29:35
ото хохма про паливно-мастильний комбінат. Любімов не "мог би служить в разведке" бо не може навіть розшифрувати абревіатуру фірми в своєму районі

User 2012-09-17 / 00:22:32
Пан депутат райради Довбак Ю.Ю. має право контролювати цих "підприємців", керує що і куди треба висипати, де дорогу залатати, де на церкву дати гравію чи піску і т.д. А хто йому такі повноваження надав? На це відповідь очевидна... Мають усі в кармані - але не бюджет! Таблицю ділення ще ніхто не відміняв.

севлюшський 2012-09-16 / 21:21:58
То точно тема убогого Бушка - у Виноградові то всі знають. То його бізнес. А він ще в депутати лізе

депо 2012-09-16 / 20:59:05
ти штось попутав-Бушко чесно продає ,,ліву,, палинку

севлюшовець 2012-09-16 / 19:58:58
тема гравия то тема бандитув Бушка ай Блюка його Кума!!!!

Обласний Еколог 2012-09-16 / 19:45:59
ТО наслідки бурхливої діяльності начальника обласної екології РІШКА СЕРГІЯ та членів його сім"ї

АНДРІЙ 2012-09-16 / 19:42:49
НЕ паливно-мастильний комбінат,а ПЕРЕСУВНА МЕХАНІЗОВАНА КОЛОНА (ПМК-78)

депо 2012-09-16 / 19:33:53
А у районного депутата Довбак питали, він точно знає



«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи