Кембридж обрав ректора

Вперше з 1847 р. Кембриджський університет обирав ректора (канцлера). Хоча його реальна влада стократ менша за вплив англійської королеви, але інтерес до цих виборів був не лише у Великій Британії, але й за океаном, – як через престиж закладу, так і через кандидатів, які змагались за цю церемоніальну посаду.

Ситуація трохи нагадала Україну 2004 р.: якби тоді неформальним наступником Кучми обрали Тігіпка, Бойка чи ще якогось "капіталіста з людським обличчям", то народ може би й проковтнув. У травні університетська влада Кембриджа назвала свого кандидата на посаду канцлера (ректора). Їхнім висуванцем став Лорд Сейнсбері, барон Турвільський, пожиттєвий пер верхньої палати британського парламенту, колишній міністр в уряді Т. Блейра, випускник Кембриджа. А ще п. Сейнсбері – мільйонер, який отримав у спадок від батька мережу супермаркетів. Але попри щедрі пожертви на науку від лорда, опозиція такому призначенню швидко набрала обертів – що не дивно, зважаючи на те, що британське (і не тільки) суспільство звинувачує великі корпорації та політиків у провокуванні останньої фінансової кризи.

Впеше за 60, а по суті 150, років почали один за одним з’являтись альтернативні кандидати. Попри 800 років бюрократії та консерватизму, Кембридж дозволяє 50 членам університетського Сенату, що складається з близько 3 викладачів та адміністраторів та 150-200 тисяч випускників, які здобули в університеті ступені магістрів та докторів, висувати альтернативних кандидатів. Що вони й не забарилось зробити. Свято демократії наблизилось до абсурду, коли за посаду очільника одного з найкращих британських університетів вирішив боротися – ні, не Василь Противсіх, а власник місцевої продуктової лавки Абдул Каюм Араїм. Потім приєднались відомий актор Браян Блесед та не менш відомий юрист-республіканець з соціалістичними ухилами (і радикальними підзахисними у минулому) Майкл Менсфілд.

Вчора і позавчора члени Сенату університету обирали з-поміж чотирьох колоритних кандидатів. Хто бажає, може переглянути їхні виборчі виступи тут – раджу навіть тим, хто не володіє англійською. Вибори проходили за поширеною в країнах англомовного світу системою рейтингового голосування (Single Transferable Vote), коли виборці у бюлетні можуть вказати не лише свій  основний вибір, але й розставити решту кандидатів у порядку преференції (якщо вони довірють більше, ніж одному кандидату). Система дозволяє уникнути другого туру й обирання "меншого з двох зол", якщо жоден з кандидатів не має підтримки більшості. Схожу систему альтернативного голосування (Alternative Voting), яка би надала шанс кандидатам з найменшим анти-рейтингом потрапити у парламент, навесні хотіли запровадити для виборів у британський парламент. Запропонована модель могла змінити традиційну дво-з-половиною-партійність, але її підтримали лише виборці в Кембриджі, Оксфорді та Лондоні. Решта британців надала перевагу системі примату більшості (що діє і в Україні). Як результат, 2/3 членів британського парламенту сьогодні – люди, які не заручилися підтримкою й половини виборців, що взяли участь у голосуванні.

У Кембриджі цього не сталось: Лорд Сейнсбері отримав 2,893 голоси, що становило 52.1% від загальної кількості поданих голосів, і став 108-им канцлером. Останні 34 роки канцлером Кембриджського університету був Принц Філіп, чоловік Королеви. Принц-консорт склав свої канцлерські повноваження у червні, коли йому виповнилось 90 років. Як відомо, за негласною традицією, королівські особи не виказують свого ставлення до політики Уряду. А ось у студентів і викладацького складу університету є доволі великі претензії до дій коаліційного уряду у царині вищої освіти. Королева Єлизавета ІІ з чоловіком Принцоп Філіпом-колишнім канцлером Кембриджського університету

Королева Єлизавета ІІ з чоловіком Принцем Філіпом, колишнім канцлером Кембриджського університету, на відзначенні 800-річчя університету. Листопад 2009

Минулого року по всій Британії прокотилась хвиля масових студентських протестів проти підвищення плати за навчання. Кембридж, попри свою елітарність, був в епіцентрі протестів, коли сотні студентів не лише вийшли на демонстрації, але й оголосили окупацію будівлi Сенату університету. Влітку рада викладачів (Regent House) розділилась навпіл, коли голосували за висловлення недовіри міністру освіти. (Британські міністри можуть щиро позаздрити Табачнику, який направо і наліво оголошує догани ректорам чи блокує діяльність науково-дослідних інститутів). На початку місяця Рада університету вщент розкритикувала освітню реформу Уряду, у т.ч. через те, що вона не сприятиме соціальній мобільності (і ця заувага пролунала з елітного університету). Тому не дивно, що питання доступу до вищої освіти, у т.ч. плати за навчання, а також ролі університу в суспільстві, стали центральними у кампаніях кандидатів на посаду канцлера Кембриджського університету.

Опитування показували переконливе лідерство п. Блеседа у прихильності з боку студенства. Багато науковців також надавали перевагу Блеседу та п. Менсфілду, оскільки не бажали бачити товстосума на чолі університету. Але студенти, які тільки навчаються в Кембриджському університеті, не мають права голосу, допоки не отримали ступінь магістр. При цьому, більшість з випускників-магістрів та докторів не змогли скористатись правом голосу, так як не перебувають в країні (то й же Президент Тринідад і Тобаго).  Якщо на Заході голосування поштою, а тепер вже й через Інтернет, є звичним (не лякані вони ківаловщиною), то вибори канцлера Кембриджського університету наразі вимагають особистої присутності у будівлі Сенату, ще й убрáним в університетську мантію. Тому лише невеликий відсоток випускників взяв участь у голосуванні. Перемогу Лорда Сейнсбері можна пояснити тим, що за низької репрезентації студенства в голосуванні більшість виборців становили представники адміністрації закладу. На відміну від кембриджських "донів", – тобто професорів та старійшин коледжів, – для цього контингенту університетської громади пріорітетом є фінансова стабільність закладу.  У цьому прагненні їм дуже імпонує бізнес-минуле нового канцлера. Березовський, Абрамович, Ахметов, Фірташ & Co також мали би всі шанси очолити другий найстаріший університет англомовного світу.

16 жовтня 2011р.

Теги: Кембридж, університет

Коментарі

Антон 2011-10-27 / 15:42:00

"Приплів", бо пострадянські олігархи не гірші за Лорда Сейнсбері. Й вищу освіту спонсорують щедро, включно з Кембриджським університетом. Певен, Вам це й так відомо з бородатих анекдотів і творів (пост)радянських гумористів.

бородатый анекдот 2011-10-20 / 13:13:00
тут Задорнова з Хазановим процитували...
А пачаму би і ньєт?
Автор же ж цих приплів: Березовський, Абрамович, Ахметов, Фірташ....

Антон 2011-10-19 / 21:48:00

Анекдот я той чув – тут перед кожними щорічними змаганнями між Кембриджем й Оксфордом у різних видах спорту (Varsity) йде кампанія психологічної підготовки у вигляді бравади через схожі жарти. Наприклад, на футболках команди робляться написи на кшалт "Перемога – не головне ... єдине заспокоєння для Оксфорда" чи "Оксфорд – місце для тих, кому Кембридж виявився не по зубах" і т.ін. Це вже є традицією, яка не заважає після матчів дружньо разом святкувати: кому – перемогу, кому – поразку, – але завжди разом. Легкоатлети, для прикладу, роблять обміни: післяматчова спільна вечеря далі переходить у походи по барам і дискотекам, де оксфордські дівчата йдуть з кембриджськими хлопцями, а паралельно десь кембриджські хлопці розважають дівчат з "Царства Тьми" (DarkRU"> Side – так жартівливо в Кембриджі називають свого віковічного суперника-Оксфорд).


Щодо тем снобізму, який "розкрив" радянський анекдот, – то це зі сфери радянських стереотипів (Ви би ще тут Задорнова з Хазановим процитували:). Тут я трошки згадав про снобізм в Оксбриджі.


П.С. Тютко Маря, їду'м вже до Вас на дашто масноє, кидь Вам так чкода сегіня.


не бородатый анекдот 2011-10-18 / 17:53:00
Эта история случилась в наши дни. Один из студентов Кембриджского университета потребовал во время экзамена, продолжавшегося уже несколько часов, предоставитьему копченую телятину и пиво, ссылаясь на неотмененный закон от 1513 года, предписывающий университету обеспечивать студентов пищей, если экзамен продолжается более четырех часов. В Англии к законам относятся очень уважительно, однако к тому времени был принят и другой закон, запрещающий употребление алкоголя на территории университета. Да и копченую телятину нужно было где-то искать. В конце концов сошлись на гамбургере и лимонаде, и студент был очень доволен. Однако несколько дней спустя он был вызван в университетский суд. В огромном старинном зале за бесконечным столом сидели в париках и мантиях 150 профессоров, 45 деканов, 31 ректор, лорды — почетные выпускники университета. Суд постановил отчислить студента из университета за нарушение закона от 1415 года, который также не был отменен, — за явку на экзамен без меча. Не на шутку перепуганный студент едва не лишился сознания, зато члены трибунала остались очень довольны удавшейся мистификацией. Беднягу успокоили, но все же присудили к денежному штрафу в 5 фунтов за неуважение к экзаменаторам.

2011-10-18 / 12:58:00

Ні, Антон відповів на перший коментарій, а анекдот залишиться анекдотом, який не потребує коментів.

найстаріший університет 2011-10-18 / 12:25:00
На фотки посмотришь - че-то Hogwarts и Гарри Поттера напоминает.
Они там и на метлах летают, и колдуют?

Щодо першого коментаря, то власне роль університета... 2011-10-18 / 12:21:00
Йой, шановний пане Симкович, та не будьте вже настільки dead serious! C'mmon!
"Два джентльмени..." - то старий студентський анекдот ще з радяньских університетських часів. Висміює зверхність-пихатість агліцьких лордів-мілордів.
Не чули ніколи, чи не "включились"?

Тютка Маря 2011-10-17 / 14:43:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Антон 2011-10-17 / 13:02:00

Щодо першого коментаря, то власне роль університета в сучасному світі було питанням, яке багато в чому визначало вибір кандидатів: чи ми за комерціоналізацію вищої освіти, звуження ролі університетів до кузні кадрів для бізнесу й політики (у Вашому коментарі – навчити людей практичним навичкам), чи все ж воліли би бачити університет як інтелектуальний осередок, місце дебатів, альтернативних думок і пропозицій, наукових центрів та моральних маяків. Саме тому я не голосував за купців Сейнсбері чи Араїма.

цікаво, чому Березовський, Абрамович... 2011-10-17 / 09:47:00
А им влом! С таким не цацкаются.

убрáнa в університетську мантію 2011-10-17 / 09:44:00
А за кого проголосував шановний сер Єнтоні, убрáний в університетську мантію?
Невже за демократичного лавкача Абдулку?

Одвічна суперечка Кембридж-Оксфорд 2011-10-17 / 09:40:00
Два джентльмени з відповідними емблемами на піджаках зустрілись у чоловічій вбиральні аеропорту Гісроу.
Зробили свою справу; Кембриджський ретельно миє руки, Оксфордський ігноруючи проходить повз нього.
Кембриджський: Нас у Кембриджу вчили руки після туалету мити!
Оксфордський: А нас у Оксфорді вчили на руки не ...


Антон Симкович
Публікації:
/ 4Велопатруль - міліція з народом? Видимість реформ і реформа видимості
/ 5Всі вводять санції проти РФ -- може і нам на часі?
Чому ми регулярно "майданимо"
/ 2«Та неоднаково мені...»
/ 8Моя хата скраю – але автівка в центрі
/ 16Вибіркова гласність: прохання до місцевих опозиціонерів
/ 6Народжений плазувати так і сконає в гадюшнику?
/ 5Рівні серед рівних, або хто захистить Людмилу Янукович?
/ 58Що таке українська міліція?
/ 3Прокурорам – пам’ятник, суддям – земельку, громадянам – мораторій?
/ 12Прохання до депутатів
/ 1"Туманний Альбіон"
/ 31«Спасибо жителям Ужгорода за мэра-билбордизатора»
/ 25Данина моді чи реальна потреба? Міркування про велодоріжки
/ 7«Почём нынче гласность для народа?» Поради меру Ужгорода
/ 20Гомо советікус – 2
/ 16Стосовно хабарництва у наших вишах
/ 9До питання плагіату в Україні
/ 52Тимошенко і «повстання»
/ 45Відгук на сьогоднішні події
/ 22Гомо советікус
/ 4Чи беззаконня де-факто перетвориться на беззаконня де-юре?
/ 17Хто винен і що робити з забудовою пл. Богдана Хмельницького? Або «активістам на замітку»
/ 8Два слова про Луценка
/ 34Як державі надалі контролювати народ: чи не у цьому «проблема» подвійного громадянства?
» Всі записи