Тимошенко і «повстання»

Чому я слабо вірю у хвилю протесту, яку передрікають політики.

Українців ситуація взагалі-то влаштовує. Ні, ніхто не задоволений – ми ніколи не задоволені, навіть якби Ісус Христос був Президентом, а апостоли губернаторами чи головами парламентських фракцій. Звісно, Янукович не Христос, Чечетов не Святий Петро, а Тимошенко не Маґдалена. Хоч ми й не задоволені, але й не дуже обурені. Бо звикли. Звикли до корупції (більше того, без неї не уявляємо щоденного життя). Звикли до зверхності влади ("ти начальник – я дурак" прищеплюється ще в школі). Звикли до відсутності особистої свободи.

Тому мантра про демократію, свободу, вибір не викликає у пересічного українця якихось особливих почуттів. Непрямим доказом того, що українці не проти жити у "совковій" країні з кримінально-олігархічною, брехливою та нахабною владою, є вибори, які, до речі, останні п’ять років проходять часто і доволі вільно.

Нагадати, кого народ (пере)обирає без жодного примусу і зазвичай безоплатно? Хіба демократів і борців з корупцією? Отож. І якщо Симковичу, і ще, скажімо, мільйону інших такий вибір не до вподоби, то даруйте, не може мільйон (це я оптиміст:) нав''язувати свою волю і цінності сорока мільйонам. То чому раптом українці мали б усвідомити необхідність усе змінити – і не через свято народного волевиявлення, а через масові вуличні протести?

Тому що посадили (наразі попередньо) Тимошенко? Це є Рубіконом? Апофеозом відходу від демократії і встановлення авторитаризму?

Влада переходить межі дозволеного з більшою регулярністю, ніж пересічний українець користується "зеброю" чи поворотником. Авторитаризм і узурпація почались не з нещодавнього рішення Печерського суду. А щонайменше з минулорічних рішень Конституційного Суду. З голосувань у Парламенті, які вже стільки повноважень дали Януковичу, що Кучма нервово курить у кутку. І що? Хтось кликав тоді на барикади? Створював комітети порятунку? Чи скликала Тимошенко як "лідер опозиції" народні протести? Навіть коли посадили її близького соратника вісім місяців назад, щось я не побачив ні комітетів, ні барикад, ні "України без Януковича". Тоді Юлія Володимирівна не те що у СІЗО, під слідством не була. Чи замах на демократію це суто переслідування пані Тимошенко? Дозвольте не погодитись.

Тепер про реакцію світу. Європа засудить? Так Захід регулярно засуджує: Ющенка – за розпуск судів,Тимошенко – за імперативний мандат та інші антидемократичні нововведення, Януковича – за політичні переслідування. Усіх разом - тобіш "еліту" – за невиконання рішень судів. Вчорашніх і сьогоднішніх – за неухильне плекання корупції. І що? Хіба то вплинуло на цих достойників чи на рівень демократії і верховенства права в Україні? Тому "Захід нам допоможе" – плацебо для самозаспокоєння і не більше.

Чому Іван Іваненко чи якась Галина Петрівна не візьмуть участь у протестах? Бодай з двох причин.

По-перше, страх. Українці – народ полохливий. Пам''таю, під час "України без Кучми" у 2000-2001 рр. з усіх знайомих лише Солонтай поставив зі мною намет біля драмтеатру (ми тоді мали нагоду близько познайомитись з ректорами УжНУ і УжДІЕП, а мене ще й з роботи попросили:).

Полохливість українців має цілком раціональне пояснення. І не треба навіть читати аналітичні праці чи щорічні доповіді Уповноваженого ВРУ з прав людини. Звичайна людина в Україні – ніхто, і звати її ніяк. Як при Царі Горосі чи Брежнєві, так і при Ющенкові чи Януковичі. Що мене гнітить щоразу, як тільки потрапляю в якусь держустанову, так це не нахабство та корумпованість чиновників. Ні. Боляче дивитись на відвідувачів, які плазують перед  якимось Іваном Петровичем, бо він "начальник". Стоять на плінтусі з папірцями і по-рабськи чекають, поки Марія Василівна п’ють каву, а потім ще й несуть їй презент. Цей страх всеохоплюючий і передається з покоління у покоління краще, ніж мова та культура.

Днями спитав знайому, яка здавалося б є сучасною і вільною людиною, чи не погодиться вона дати свідчення прокурору щодо хабарництва в місцевому ОВІРІ, з яким вона, як і я, зіштовхнулась. Ні, не погодиться: є на те "обєктивні причини". Можна сперечатись, чи страх – почуття обєктивне чи субєктивне. Страх – це те, що робить українців рабами, совками і "мояхатаскраючниками". Але, думаю, керував нею не так страх, як небажання псувати собі нерви. Чому? Бо не бачить перспективи.

Оце і є другою причиною, чому, як на мене, замість "хвилі" протестів по Україні пройде максимум маленька шивера. Бо нема альтарнативи. Хтось вірить, що з усуненням від влади Януковича і ПР, прийдуть демократія, народовладдя, верховенство права, свобода і т.д.? Що "Батьківщина" з "Фронтом Змін" на місцях розставлять кришталево чесних людей, що судитимуть і своїх, а не лише регіоналів, виїдуть з Конча-Заспи та житимуть на задекларовані доходи? Я не вірю, бо ще пам’ятаю "злочинцям – тюрми", "Контрабанді – СТОП" і "ділимо Україну на двох" (т.зв. ПРіБЮТ).  Пам’ятаю також, як до останнього БЮТ покривав убивцю Лозінського. Як "Фронт Змін" просував у владу корупціонерів.

Народ не мудрий, і кожні вибори це яскраво доводять. Але й не безмозглий. Можливо, якби не було цього страху, то він би ще раз повірив і повстав – навіть через Юлю. Я би цього дуже хотів. Але через оці "об’єктивні причини" звичайний українець не бачить у п’ятничному арешті  достатньо причин, щоб самоорганізовуватись. А хто організує? Політики в Києві?

Таке враження, що або забули, як організовувся Майдан, або весь цей галас суто для збереження обличчя. Щось я не бачу великого обурення, а тим паче дій, з боку місцевих прихильників демократичних цінностей. Щось не дуже активні люди, які ще рік тому під прапором Тимошенко йшли (й окремі таки дійшли) у владу. Приміром, деякі прихильники "Батьківщини" мають блоги на цьому сайті, але наразі від них – мовчок. Напевно, натхненно планують захоплення Межигіря чи працюють з масами.

08 серпня 2011р.

Теги:

Коментарі

2011-08-14 / 21:28:00
+500. Полностью согласен. Антон привет, будешь в городе, звони.
Вывод:
ни сегодня, ни 1000 лет тому наши пра-пра не смогли создать своё государство. Жили неорганизоваными племенами. Ну не дано им эото и всё. Пришли варяги и всё сделали. Ау, где варяги, чтобы порядок тут навести?

прхожий 2011-08-14 / 20:51:00
сорри

ющенко заблокував підтримку своїх. До нього не могли пробитися навіть такі як С.Хмара і Л. Лукяненко. Він ігнорував українську інтелігенцію. Зате залицявся до олігархів. ВІн підтримував політику інтриг, групівщини, колотнечі і цим розвалив українську партію, знищив підтримку патріотично налаштованих українців. У підсумку він виявився маленьким українцем - тобто людиною, що не може мислити і діяти маштабно.

сорри 2011-08-14 / 16:22:00
Те, що не зроблено було в Україні, зараз робить патріотично налаштований ФІДЕС в Угорщині, після того, як їх попередники - суціль єврейська Угорська соціалістична партія - практично довели цю країну "до ручки". Сіоністські "Сполучені Штати Європи" виють від безсилля від заходів Орбана по зміні конституції, отриманню контролю над ЗМІ і т.д., але, наразі, нічого зробити не можуть.

Біда нинішньої угорської влади, що вона в патріотичному запалі перейшла державні кордони і з темою подвійного громадянства зачепила інтереси своїх потенційних союзників, з-поміж яких - українців. Тому їх, в кінцевому підсумку, як і Ющенка, теж "з'їдять". Але щось корисного для своєї країни вони таки встигнуть зробити.

сорри 2011-08-14 / 16:10:00
прохожий,

ви не прочитали, або не зрозуміли те, що я написав у першому зі своїх постів про Ющенка. "Як провідник, менеджер, стратег" всі попередники і наступники Ющенка були і є ще гіршими від нього, але їх так не "мочили" олігархічні ЗМІ, бо Кравчук, Кучма і (судячи з оточення) Янукович - свої, "ближні", євреї.

Українцям треба зрозуміти, що свій. український президент не може бути ідеалом, а проте за нього треба було триматися, бо знову прийдуть чужі. Що, зрештою, і сталося.

Я б назвав вам ряд помилок Ющенка, але ви (як і інші. Он Пан Баклажан, на що вже не любить стандартності. заговорив "термінологією", нав'язаною олігархічними ЗМІ. Саме вони запровадили іронічне вживання словосполучення "щирий українець", знівелювавши, здискредитувавши його первісний позитивний зміст) більшість з них все одно не зрозумієте. Наприклад, категорично не можна було допускати до влади пані Капітельман, яка, власне, в кінцевому підсумку, і здискредитувала своїм популізмом і зжиранням Ющенка (себе ж бачила його наступницею) "помаранчеву владу. Треба було віддалити від себе євреїв Порошенка, Третьякова, Мартиненка, Рибачука, Зінченка, які згодом зі зрозумілих причин (разом з "птєнцамі ґнєзда" Кучминого - євреями Живаго, Сегалом, братами Буряками і т.д. потім закономірно опинилися в табопрі Юльки Потрібна була націоналізація ЗМІ, як би при цьому не взвив світовий правлячий сіонізм. І ще багато чого іншого. Так, багато чого не було зроблено. Але почасти це через, справді, інертність Ющенка, але найбільше - через недооцінку останнім деструктивної ролі олігархічного єврейського капіталу в Україні.

Нерозуміння цієї ролі - найбільша помилка українців.

Втім, чого лише українців? Он європу вже проковтнули за таким самим принципом...

п. Тамара 2011-08-14 / 16:02:00
Майже згідна з останнім реченням Соррі, Але тільки "майже"..

прохожий 2011-08-14 / 15:43:00
сорри просто дивують своїм поглядом на ющенка.Не в тому річ, що як людина був він може й щирий українець. Але як провідник, менеджер, стратег - це людина нікщема, при тому дуже безвідповідальна.Його зациклена фобія до Тимошенко перетворила президента на вередливу дитину.Дурень він тай годі. Такий собі Винниченко ХХІ століття.
А щодо тези п. Тамари про "радікальний націоналізм" скажу, що тільки український націоналізм як інтелектуальна та націозахистна течія порятує ситуацію. Це підтверджує історія 30 - 50 х років. Хотів би звернути увагу ще на те, що український націоналізм немає ніщого спільного з "радікальним". Радікальним буває тільки СОЦІАЛІЗМ.

сорри 2011-08-14 / 15:34:00

Я не знаю, пані Тамаро, що ви маєте на увазі під поняттям "радикальний націоналізм". Констатувати очевидні речі, що Україною правлять олігархи, які в 90% за національністю - євреї, це "радикальний націоналізм"? Обговорювати те, як ці олігархи влаштовують українцям видимість демократії, коли в Україні немає ЖОДНОЇ впливової української партії, і що нинішні перипетії з Юлькою - також гра - це теж націоналізм? Яка мені різниця, як реагують зазомбовані олігархами маси на Сході, якщо і тут, на Заході, таких сами зомбі, тільки іншого гатунку - основна маса? Нас реально розводять, як лохів, підсуваючи чорно-білу систему політичного вибору (зараз у варіанті - "Хто, якщо не Юля!", як до того , наприклад, "Якщо не Кучма, то комуністи!) заради перемоги все тих же Регіонів, і продовжуючи грати штучних розколах по лінії Схід-Захід.


Треба все це бачити, про це говорити і, вкінці-кінців, перестати вестися на ці політспектаклі.


ЖОДЕН з нинішніх політиків не вартує потрапити в майбутній парламент України.

п. Тамара 2011-08-14 / 14:39:00
Може тоді Ви погодитесь, що радікальний націоналізм відштовхує співвідчизників зі сходу , півдня?
Політика- це ще і дипломатія.

сорри 2011-08-14 / 14:12:00
Який розбрат, пані Тамаро? Ми ж не говоримо про побутовий рівень і не закликаємо "біть жидов - спасать Рассію (Україну)". Йдеться саме про аналіз ПОЛІТИЧНИХ реалій на теренах України. Задля кращого їх розуміння і неповторення помилок. Так що, мухи -окремо, котлети - окремо...

А з рештою написаного вами згоден і, зрештою, писав тут не раз: євреям-олігархам точно наплювати на простих євреїв (єврейський олігархічний бізнес непогано функціонував і в гітлерівській Німеччині). І багатьом українським за походженням політикам, безумовно, так само наплювати на українців. Власне для цього тут і розмовляємо, аби з'ясувати якусь корисну суть і не наступати, в майбутньому, на граблі. Ну а право вести дискусії у нас ще, здається, ніхто не відібрав?.. :)))

п.Тамара 2011-08-14 / 13:57:00
Чим тут дискусіі вести, шукати ворогів, то раджу відійти від сучасної політики і прочитати Станіслава Бражника "Галичина"
Чим шукати ворогів навколо, треба вже зрозуміти, що від сучаснї політики страждає народ України: українці, росіяни, євреї, угорці, татари. Бродсьський, Коломойський допоможе євреям, чи Ахметов татарам,Петро Ющенко українцям?
Так навіщо сіяти розбрат- не розумію.
Люди між собою завжди знайдуть спільну мову. а політики -ні.


сорри 2011-08-14 / 13:19:00

Я б на вашому місці, пане Баклажан, трохи краще підбирав епітети, адресовані опонентам. Бо в даному випадку саме ви виглядаєте смішним...


Не заперечуючи самої МОЖЛИВОСТІ отримання високопосадовцем "процентика" (гроші, бачте, річ спокуслива і я зовсім не певен, що і ви, такий білий і пухнастий, втрималися б від такої спокуси) і пам'ятаючи про ті обставини, за яких Путін і Ко не залишали Україні інших варіантів, окрім "газ через Фірташа", я все ж запитаю: ви звідки про той "процентик" довідалися? Не в єврейсько-олігархічних ЗМІ, часом, прочитали? ...почули? Так я ж власне про це і писав нижче: що українські євреї-олігархи, починаючи від пані Капітельман (пам'ятаємо, як вона це робила мало не з першого дня інавгурації Ющенка) за підтримки всіх російських ЗМІ мочили Ющенка "в сортірє". Чому? Бо не їх, не "ближній" в розумінні Тори...

Пан Баклажан 2011-08-14 / 12:31:00
Соррі, ви просто смішний. Хто, як не щирий українець з Хоружівки, віддав весь газ для України Фірташу та Сьомі Могілєвичу за процентик для себе, сім"ї та любих друзів?

Чи це все теж жидо-масонська пропаганда, написана в штабі Капітельман?

анонім 2011-08-13 / 23:16:00

Ходять слухи, що ШІН - БЕТ, МОССАД, та інші зараз готовлять напад з тим, щоб викрасти ноторних антисемитів, юудоненависників, як того араба/палестинця, тому : соррі,словянине, гуцуле, та і. знайте, ви у списках Шіндлера.

сорри 2011-08-13 / 22:20:00
Повірте, олігархи достатньо постаралися, аби ви зараз думали і висловлювалися саме так.

сорри 2011-08-13 / 22:18:00
РОЗчарування, пані Тамаро, є закономірним наслідком ЗАчарування. Не потрібно було зачаровуватися і зараз би ви дивилися на ситуацію так само спокійно, як і я.

п. Тамара 2011-08-13 / 22:13:00
Я, особисто, не знаю чия креатура Ющенко, а от для мене він суціьне розчарування.

сорри 2011-08-13 / 22:08:00
Словянине, а ви не допускаєте, що сіоністсько-масонська мафія понатикувала в інтернеті достатньо такої інформації, аби здискредитувати Ющенка в очах таких, як ви?

Як на мене, то якщо б він був їхньою креатурою, проти нього так не старалися б всі єврейсько-олігархічні клани України - під усіма можливими партійними вивісками.

Словянин 2011-08-13 / 21:28:00
Для Сорри та МТС.
Ющенко – класична креатура сіоністсько-масонської мафії (в інтернеті достатньо інформації).Сорри та МТС настільки наївні? Або може «вмикаєте дурника»?

мтс 2011-08-13 / 20:57:00
До влади Ющенко привели сильні жінки, а сам він не риба ні мясо. Зробив революцію , з божею допомогою, і сам розгубився. Пішли чаєпітія з Ахметовим . Бажаючи продовжити традицію Універсалів , придумав свій. Всі крісла віддав кумов"ям,які використували його.
Не булоу нього твердої руки. Тепер демократія під загрозою і провина за це на Ющенко. Йому та мужську вдачу та харизму Юлії Григян... Але, не дай боже, їй владу з імперським мандатом. Поки ще не народився справжній гетьман України.

сорри 2011-08-13 / 20:35:00
мтс,

я і зараз вважаю, що Ющенко був найкращим з президентів України. Хтось може сказати, що він гірший за Януковича, Кучму, Кравчука? Чому я маю вслід за ЗМІ, які належать євреям-олігархам, повторювати, що Ющенко не виправдав якісь сподівання, він поганий? Перший рік свого президентства Ющенко вичухувався - психологічно і фізично - з важкої хвороби, якою його нагородили ці самі олігархічні клани, в яких він за допомогою народу відібрав перемогу. За цей час Тимошенко-Капітельман за масованої інформаційної підтримки тих самих єврейсько-олігархічних ЗМІ з усієї сили "мочила" авторитет Ющенка. Тому я не вірю в нинішній спектакль з Юлькою. На наших очах її одноплемінники-"ближні" просто роблять з неї "мученицю", аби в підсумку на виборах вона могла відтягти (разом зі "Свободою", яка фінансово залежна від єврея-олігарха Фірташа) частину проукраїнського електорату від проукраїнських партій, які вже почали згуртовуватися, маючи на меті висунути спільних кандидатів на майбутніх виборах). Побачите, всі партії, які не увійдуть в це майбутнє проукраїнське об'єднання, будуть антиукраїнськими. І Юлька традиційно буде серед них...


Антон Симкович
Публікації:
/ 4Велопатруль - міліція з народом? Видимість реформ і реформа видимості
/ 5Всі вводять санції проти РФ -- може і нам на часі?
Чому ми регулярно "майданимо"
/ 2«Та неоднаково мені...»
/ 8Моя хата скраю – але автівка в центрі
/ 16Вибіркова гласність: прохання до місцевих опозиціонерів
/ 6Народжений плазувати так і сконає в гадюшнику?
/ 5Рівні серед рівних, або хто захистить Людмилу Янукович?
/ 58Що таке українська міліція?
/ 3Прокурорам – пам’ятник, суддям – земельку, громадянам – мораторій?
/ 12Прохання до депутатів
/ 1"Туманний Альбіон"
/ 12Кембридж обрав ректора
/ 31«Спасибо жителям Ужгорода за мэра-билбордизатора»
/ 25Данина моді чи реальна потреба? Міркування про велодоріжки
/ 7«Почём нынче гласность для народа?» Поради меру Ужгорода
/ 20Гомо советікус – 2
/ 16Стосовно хабарництва у наших вишах
/ 9До питання плагіату в Україні
/ 45Відгук на сьогоднішні події
/ 22Гомо советікус
/ 4Чи беззаконня де-факто перетвориться на беззаконня де-юре?
/ 17Хто винен і що робити з забудовою пл. Богдана Хмельницького? Або «активістам на замітку»
/ 8Два слова про Луценка
/ 34Як державі надалі контролювати народ: чи не у цьому «проблема» подвійного громадянства?
» Всі записи