Гомо советікус

Нещодавно я був звернувся до фракції «Фронту Змін» в Ужгородській міськраді з проханням прозвітуватись за півроку роботи. Я не звертався до Партії Регіонів чи ЄЦу, оскільки, вже даруйте мій скепсис, не вірю, що ці політсили сповідують відкритість чи інші демократичні цінності.

Але реакція "Фронту Змін" на моє звернення була дещо дивною, особливо у світлі того, що Яценюк наполегливо позиціонує себе сучасним політиком європейського штибу. По-перше, моє прохання було розцінене ... як критика. Замість звіту я отримав ледь не звинувачення у тому, що я живу "безтурботним життям у високорозвиненій країні". Ось так: людина, яка мене в очі не бачила, переконана, що у мене безтурботне життя. Ну що ж, приємно, що моїм життям задоволений не лише я, але й незнайомці:) Та й тішусь, що обмежились лише тим – могли ж бо ще зрадником чи ворогом народу охрестити за зв'язок з капіталістами.

По-друге, фракція "ФЗ" обіцяла прозвітувати наприкінці року. Лідер місцевого списку послався на якесь аморфне "законодавство", хоча профільний закон передбачає звітування щопівроку (п.1 ст. 75). Та й гласність і підзвітність є (звісно, в теорії) одними з засад місцевого самоврядування в Україні (див. ст. 4). Ну що ж, почекаємо кінця року; мені не горить, ужгородцям, –  очевидно , тим більше. До того ж, щоб я не дуже нудився до грудня, "Фронт Змін" запропонував навідуватись на їхній веб-сайт. Я навідувався. Але так і не дізнався, чим займались депутати цієї політсили в Ужгородській міськраді чи Закарпатській облраді весь цей час. Які рішення вони пропонували, які підтримували, проти яких боролись? Це відомо лише втаємниченим. Єдине що вдалось розвідати про діяльність "ФЗ" у міськраді, було голосування на останьому засіданні Ужгородської ради. Тоді троє депутатів "Фронту Змін"  проголосували проти виселення людей з гуртожитку на вул. Богомольця й один – "за". Чи таке диференційоване голосування є проявом внутрішньопартійної демократії,  чи проявом українського феномену "тушок" на місцевому рівні – наразі невідомо. На партійному сайті це не коментується. Тож почекаємо до обіцяного звіту у грудні, який, сподіваюсь, розставить усі крапки над "і".

Виправдовуючи цю ауру втаємниченості, "Фронт Змін" повідомив, що про свої добрі справи вони не інформують, оскільки "ФЗ"... проти піару, яким займаються інші. Тепер я взагалі не второпаю,  чим тоді були всі ці намети та білборди за півроку до початку президентської кампанії 2009 року?..

Хотів би зауважити, що цей допис не є дискримінаційною критикою "Фронту Змін". На мій погляд, решта партій у міській (й обласній) раді – такі ж. Як на мене – вони не кращі і не гірші. І це непокоїть, оскільки ускладнює питання вибору на наступному святі волевиявлення.

До "Фронту Змін" я причепився з двох причин. По-перше, був привід (див. коментарі тут). По-друге, так сталось, що декілька моїх знайомих пройшли в місцеві ради за різними списками, у тому числі й  "Фронту Змін". Щиро співчуваю їм, бо через оце давнє знайомство я тероризую їх проханнями про відкритість більше, ніж інших депутатів.  Проте наразі вони міцно тримають оборону й "не даються узвідатись":)

Багатьом знайомим моє "діставання" влади видається дивацтвом. Його пояснюють тим, що на Заході мені "промили мізки". Тому у мене й такі завищені, як на пересічного українця, очікування від нашої влади: я не сприймаю безвідповідальності, зверхності, непрофесійності чиновників і політиків. Через це я регулярно "псую кров" різним можновладцям – й особисто, й через суд (той, що найсправедливіший у світі :). Я розумію, що я не зміню систему. Тим більше, що таких, як я, – одиниці, а більшість сприймає зверхність, корумпованість і неспроведливість державного апарату як норму. Сприймає й пристосовується. Сумно, але гомо советікус є титульною нацією в Україні, і я не вправі нав'язувати більшості свій альтернативний світогляд. 

І все ж наважусь – ні, не вимагати, не нав'язувати, а так – чемно попросити, невимушено заохотити.

Отож, волів би звернутись до депутатів міської і обласної рад – усіх політзабарвлень й усіх мотивів отримання депутатського мандату.

Шановні депутати, інформуйте, а хочете називати це піаром – піартесь, будь ласка. Справді цікаво знати, оперативно й регулярно, про ваші добрі й злі справи, а не довідуватись про це пост-фактум, як, наприклад, з дерибаном землі. Інформуйте нас – через партійні сайти, прес-релізи у ЗМІ. Якщо перед виборами у вас  були час, гроші й натхнення розносити по будинкам і розклеювати по місту передвиборні плакати й програми, певен, час від часу знайдеться і можливість поділитись з нами вашими здобутками й проблемами у депутатській роботі. При потребі, зверніться до адміна й відкрийте блоґ (окремі вже мають) для регулярного зв'язку з тими, яких ви де-юре представляєте. Так, з громадянами виявляється можна ще й радитись. Для початку, просив би політсили розмістити в Інтернеті свої передвиборні програми, які б допомагали і вам, і нам оцінювати вашу діяльність.

А тепер звернення до звичайних громадян.

Чомусь я постійно відчуваю себе білою вороною. Таке враження, що лише мене цікавить, чим займаються депутати, яких ми обрали. Іронія у тому, що ледь не кожний постійно невдоволений роботою депутатів – і це при тому, що про діяльність своїх депутатів громадяни по великому рахунку не знають. Не знають – але й не цікавляться.

Постійно переконуюсь у правдивості тези про те, що народ має владу, на яку заслуговує. Зневажає влада українців, не відповідає перед громадянами...  Чому? Чи не тому, що ми на кухнях й інтернет-форумах хаємо владу, обурюємось нею, але нічого від неї не вимагаємо. В соціології це явище відоме як "задоволений раб". Скільки читачів цього допису поцікавились у своїх депутатів різних рівнів про те, чим вони займались на своїх посадах останні шість місяців? Скільки, перед тим, як проголосувати у листопаді минулого року, поцікавились результатами роботи депутатів попереднього скликання – це при тому, що багато партій і депутатів переобрані? Тому прохання до громадян: звертайтесь, просіть, вимагайте. Робіть це зараз, а не чекайте 4 роки, щоб потім проголосувати за того, хто за день до виборів пофарбував лавку біля під'їзду, організував  екстренний суботник чи просто вдало вийшов на плакаті (а до того 4 роки тихо-мирно в раді дерибанив землю без зайвого "піару").

Якщо продовжувати цю бездіяльність, цю характерну українську пасивність і пристосування, фраза "чиновник – слуга народу" й далі викликатиме саркастичну посмішку, а не відображатиме дійсність.  А чиновник й надалі витиратиме ноги об "електорат".

Зображення з http://libertarium.pl

25 червня 2011р.

Теги:

Коментарі

Віталій Фещенко 2011-07-12 / 16:12:00
Привіт Антоне! Не тільки тебе цікавить доля нашого рідного міста та робота наших міських обранців!!! А стосовно твоїх висловлювань, то я їх повністю підтримую, правда я б додав до статті ще декілька PR проектів(ФЗ), які вдало провалились, накшталт відновлення роботи дитячої залізниці (голубий вагон стоїть і не хитається!!!!!!!!!!!!!). А ще дякую тобі, що ти як патріот міста дійсно переживаєш за долю нашого міста. З найкращими побажаннями!!! :-)

for Anton 2011-07-04 / 22:15:00
ось як реалізовують Білоруси

http://posobniki.com/index.php/%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

Антон 2011-07-01 / 03:50:00

Сергію, я би радив обговорити імейлом, оскільки в Ужгороді я лише у серпні.

Денис 2011-06-29 / 10:36:00
...не зважай Антоне на випади - бо маєш правду... гомосоветікус форевер

Сергій 2011-06-28 / 16:46:00
Антоне, напишіть, будь ласка, коли ви будете в Ужгороді. Хоча б приблизно. Я представник нової ГО, хотів би з вами проконсультуватися щодо подібного питання.

Антон 2011-06-28 / 15:19:00

Аноніме (28.06.2011 13:27), справді прикро, що я один з небагатьох у місті й області, хто пропустив звіт місцевого "ФЗ". Коли Ваша ласка, в двох словах, які рішення пропонували та підтримували депутати від "ФЗ" в міській і обласні радах з часу обрання, про які вони, як я розумію, повідомили під час згаданого Вами публічного звіту?

Частина цих "чесних" і "відкритих" депутатів і "профукували" землю, у т.ч. на пл. Б. Хмельницького. Гадаю, про це було прозвітовано на іншому публічному бенефісі – але я знову не потрапив. Як, до речі, збирають публіку на такі публічні звіти? Сподіваюсь, не трембітою, бо не те, що за кордоном на вул. Закарпатській чути не буде.

І останнє. Я знаю, що в Україні є мислячі й моральні люди, відповідальні виборці – але малувато буде, і від того мій скепсис. Дуже часто згадуються рядки Л. Українки чи Пушкіна ("...но потерял я только время, благие мысли и труды..."). Проте я вірю, що Україна з роками десоветизується – і жадаю цього усім серцем.

2011-06-28 / 13:27:00
Так фронт змін місцяь тому публічно звітував перед жителя міста.
Були присутні Кинів (від області), Баганич та Шафар від міста.
Те що ти Антоне був за кордоном, і не побачив - це прикро звісно.
Але може за півроку потрапиш на новий звіт

777 2011-06-28 / 13:24:00
Де чесні депутати, чому не б"ють в бубни, бояться піаритись, чи чогось іншого? Такі вже вони скромні та соромливі.
Де були ці "чесні," коли профукали басейн "Спартак", віддали землю на площі Б. Хмельницького? Зараз можемо чесати потилиці.
Звітність про їх діяльність і ще раз звітність!

Кобзар 2011-06-28 / 00:35:00
І вам слава, сині гори,

Кригою окуті,

І вам, лицарі великі,

Богом не забуті.

Борітеся — поборете,

Вам бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая

п. Тамара 2011-06-27 / 22:03:00
Марія,щоб більше знати про наших депутатів, треба мати інформацію про їх діяльність. Тоді можна робити висновки хто з них "чесний", а хто продажний. Тому. мабуть, Антон на прикладі "ФЗ" і показав небажання нами же обраних людей розділяти з городянами своїми таємницями. Дуже добре що в газетах з"явились результати голосування по гуртожитку. Це вже крок вперед.

Олег Диба 2011-06-27 / 15:13:00

Антон, 26.06.2011 19:03


Я ось додав цей запис, а потім подумав: а який сенс? (...)


----------------------------------------------------------------------


Антоне, якщо йти за логікою втоми чи зневіри, то нікому нічого не треба робити... :)


Якби розграбована союзниками повоєнна Німеччина (власне - німці) склала руки, то вона не стала би нині домінантою Євросоюзу. Якби японці після кожного землетрусу, цунамі, чи, свіжий приклад, вибуху на АЕС, плакалися і нічого не робили, вони би не були японцями. Кожна нація має певний відсоток діючих, креативних людей. Від їх кількості і здатності щось змінювати залежиить майбутнє конкретного народу і конкретної країни. Часом мені теж хочеться скласти руки і не тратити своє життя на некомерційний проект, яким наразі є Закарпаття онлайн. Але крапля камінь точить. Зрештою, є внутрішня потреба не почуватися бараном у загальному стаді. Тому щось робити треба. І успіх прийде. Індивідуальний, загальний. В будь-якому разі - заслужений... :)

for Anton 2011-06-27 / 14:11:00
Ваші міркування судячи з коментарів симпатизують не одному читачеві. Тож Ви не біла ворона.
Переважна більшість людей перебуває в стані хібернації з якого виходять перед виборами :)
І реагують вони на виборах. І це нормально.
Ось те що на без рибї і рак риба це інше питання. Розпад совка ще не означав що люди ментально зміняться. стадо нікуди не поділося воно продовжує топтатися на місці.
Потроху відмирає, але це коштує нам найдорожчого - нашого часу.

Більшість людей мають коротку память,
це означає що їм потрібно допомогти її не втрачати :) Можливо потрібен такий ресурс
в якому збиралася інформація про діяльність депутатів як місцевого розливу так і в масштабах країни. І той хто не хоче бути і виглядати як L.O.X поцікавиться перед виборами а хто то такий кандидат в депутати
N і шо він з себе представляє?




Марія 2011-06-27 / 01:23:00
анонім, 26.06.2011 20:02
"золоті слова , Антоне, здається мені, що вам вже нема вороття на Україну (принаймні сенсу)... і не зовсім безпечно, здається."

Хочете сказати, Антон тепер сповідує загниваючий капіталізм, і батьківщина йому не пробачить цього?!:) Перестаньте, в найбільшій небезпеці живуть більшість (є ж все таки і чесні) депутатів різних рівнів. Вони ж ночами не сплять, а думають якби не втратити тепле місце біля корита. Чи Ви серйозно про безпеку писали?

2011-06-26 / 20:02:00
2 Антон, 26.06.2011 19:03

"Я ось додав цей запис, а потім подумав: а який сенс? Чи хтось з депутатів чи виборців зреагує?" (с)

золоті слова , Антоне, здається мені, що вам вже нема вороття на Україну (принаймні сенсу).
з ваших дописів відчувається, що ви вже дещо відійшли, а саме піднялися від ралій цієї країни, повернення до них для вас це -
дорога у минуле та мабуть буде навіть не зовсім безпечно, здається.

Антон 2011-06-26 / 19:03:00

Я ось додав цей запис, а потім подумав: а який сенс? Чи хтось з депутатів чи виборців зреагує?

Та чи щось змінить 'naming and shaming', тобто оприлюднення результатів поіменного голосування? Що, комусь з депутатв стане соромно? Сором пов'язаний у першу чергу з совістю, розумінням моральності тощо. Я не знайомий з більшістю депутатів міської ради. Але видається, що для багатьох, хто голосував "за", інші фактори (відданість керівництву, стадний рефлекс, матеріальна винагорода тощо) нівелюють питання совісті, моральності – а тим самим і почуття сорому. Тому їм до лампочки, що ми знаємо, як вони голосують. Чечетову ж не соромно за "організацію роботи" фракції ПР у ВРУ, то чому має бути соромно, наприклад, Гетманенку чи Гасинець за їхню діяльність в Ужгородській міській раді? Це бачення депутата. А тепер погляд очима народа.

Ну й що з того, що народ знатиме результати голосування депутатів поіменно? У народа пам'ять десь на тиждень-два. Ми тиждень-два пообурюємось – і забудемо. Забули ж журналісти, народ, та й навіть Ющенко, "державну зраду" Кучми й Тимошенко на Сардинії. Така історія – і банально забули. Забули про ПРиБЮТ, про запланований путч Тимошенко-Януковича, який в останній момент скасував Янукович у червні 2009 р. Забули про все, навіть про організаторів податкового майдану, які у цей самий момент гниють в СІЗО. Завтра ми забудемо й про це голосування.


Мені просто шкода ідеаліста, який думає, що народ не переобиратиме депутатів, які сприяють виселенню людей, дерибанять землю і використовують мандат для задоволення особистих потреб. Подивіться на тих, хто в міській раді (та радах інших рівнів): багато з них там не вперше і приймали схожі та навіть ідентичні рішення останні 5 чи 10 років. Певен, частина прийматиме і в наступній раді, а потім – ще в одній, можливо, рівнем вище.


Щодо підкупу. Я розумію, що у всіх на слуху те, що ЄЦ підкупав виборців. Але я би це не переоцінював. По-перше, ЄЦ має менше третини голосів в Ужгородській раді (та й не всі ЄЦуни голосували "за"). До того ж, голосували "за" й представники інших партій, щодо яких не було звинувачень у підкупі виборців: "Сильної України", "Фронту Змін" тощо. По-друге, підкуп на виборах-2010 не був масовим (цього варто очікувати на наступних виборах). Нехай була продалась тисяча-друга ужгородців – але це крапля в морі, оскільки в Ужгороді близько 90 тисяч виборців. Тому не варто звинувачувати ужгородців у продажності. Більшість виборців голосувала у повній свідомості й з альтруїстичних мотивів. Але ось за кого голосувала...


З одного боку, хтось голосував за імена, що на слуху, – за різних там лікарів, викладачів, інших бюджетників. Я такого вибору не розумію, але наразі цей момент не коментуватиму. З іншого боку, багато голосувало за принципом "на городі бузина, а в Києві дядько". Тобто голосували за торгові марки, або як у нас кажуть – за партії і політичних лідерів. Раціонально пояснити це важко, бо не думаю, що виборці справді думали, що, для прикладу, фракція ПР в Ужгородській міській раді буде укомплектована маленькими януковичами, а фракція "Батьківщини" – юлями. Більшість навіть не цікавилась, хто там у списках, що то за люди. А варто було, бо люди там цікаві, а деякі – з неабияким досвідом попереднього захисту інтересів виборців. Можу гарантувати, що ніхто не поцікавився, як голосували фракції БЮТ, ПР та інших партій у минулій раді м. Ужгорода. Бо якби знали – навряд чи би голосували знову за ці партії. Хоча ні, думаю – однаково проголосували би, оскільки "умом Россию не понять": голосують же досіть мільйони за Януковича й Тимошенко, хоча лише осліплений фанатик заперечуватиме, що ці політики, м'яко кажучи, не зовсім чесні. Тому оприлюднення результатів голосування матиме незначний ефект. Така інформація корисна лише для думаючого й вимогливого виборця. А як я писав у дописі, вимогливість до влади – рідкісне явище на наших теренах.

Адмін 2011-06-26 / 17:05:00
п.Тамара, 26.06.2011 16:12
П.С. Дуже цікаво дізнатись прізвища депутатів які голосували за виселення людей з гуртожитку і т.д., оприлюднити
----------------------------------------------------------------------

Список депутатів був опублікований на нашому ресурсі - http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-84126-KHto-z-deputativ-Uzhhorodskoi-miskrady-holosuvav-za-peredachu-komertsiinii-strukturi-hurtozhytku-na-Bohomoltsia-SPYSOK

п.Тамара 2011-06-26 / 16:12:00
Не слід довіряти передвиборчим обіцянкам депутатів. як і прогнозам синоптиків.
А, потім, коли їх обирають, спостерігається виняткове єднання при голосуванні незалежно від партійної приналежності .
П.С. Дуже цікаво дізнатись прізвища депутатів які голосували за виселення людей з гуртожитку і т.д., оприлюднити їх

Faust 2011-06-26 / 12:17:00
Пане Антоне, не нервуйте наших обранців, вони від цього худнуть і розумнішають, а навіщо нам, електорату, стрункі і розумні депутати??

Иван 2011-06-26 / 06:47:00
Як можна питати в депутата,що ти робиш для народу, коли він відповідає, "я заплатив за голоси, що ще від мене хочете", така наша демократія, спочатку голосуємо за гроші, а потім і спитати у нікого

DemonKiller 2011-06-25 / 20:05:00
Не знаю, де "промивали мізки" авторові, але матеріал хороший.


Антон Симкович
Публікації:
/ 4Велопатруль - міліція з народом? Видимість реформ і реформа видимості
/ 5Всі вводять санції проти РФ -- може і нам на часі?
Чому ми регулярно "майданимо"
/ 2«Та неоднаково мені...»
/ 8Моя хата скраю – але автівка в центрі
/ 16Вибіркова гласність: прохання до місцевих опозиціонерів
/ 6Народжений плазувати так і сконає в гадюшнику?
/ 5Рівні серед рівних, або хто захистить Людмилу Янукович?
/ 58Що таке українська міліція?
/ 3Прокурорам – пам’ятник, суддям – земельку, громадянам – мораторій?
/ 12Прохання до депутатів
/ 1"Туманний Альбіон"
/ 12Кембридж обрав ректора
/ 31«Спасибо жителям Ужгорода за мэра-билбордизатора»
/ 25Данина моді чи реальна потреба? Міркування про велодоріжки
/ 7«Почём нынче гласность для народа?» Поради меру Ужгорода
/ 20Гомо советікус – 2
/ 16Стосовно хабарництва у наших вишах
/ 9До питання плагіату в Україні
/ 52Тимошенко і «повстання»
/ 45Відгук на сьогоднішні події
/ 4Чи беззаконня де-факто перетвориться на беззаконня де-юре?
/ 17Хто винен і що робити з забудовою пл. Богдана Хмельницького? Або «активістам на замітку»
/ 8Два слова про Луценка
/ 34Як державі надалі контролювати народ: чи не у цьому «проблема» подвійного громадянства?
» Всі записи