«Спасибо жителям Ужгорода за мэра-билбордизатора»

«Білбордам в Ужгороді – бути, і старим і новим!» – так сьогодні вирішив Ужгородський міськвиконком, продовживши дозвіл на розміщення зовнішньої реклами (білбордів) у центрі та надавши право на розміщення нових білбордів на околицях міста. Про якесь там упорядкування ситуації із зовнішньою рекламою в Ужгороді нам, як виявляється, усім примарилось. А якщо не примарилось, то впорядкування зовнішнього вигляду міста відкладається до кращих часів.

Засідання виконкому, на якому розглядалось 27 питань, пройшло блискавично: зрозуміло, що ніхто з 19 членів виконкому (присутніх було, здається, 14) не заглиблювались у кожний проект рішення. До того ж, проекти рішень, теоретично, проходять попереднє узгодження (у певних випадках й експертизу) у відповідних структурах. А ось стосовно цього у мене є питання.

Найбільше питання все ж до відділу інформаційних технологій та зв'язків з громадськістю Ужгородського міськвиконкому, який регулярно порушує п.2 ч. 1 ст. 15 ЗУ "Про доступ до публічної інформації". Вчергове на офіційному веб-сайті не опублікований не тільки порядок денний відкритих засідань Ужгородської міської ради та її виконавчого комітету, але й навіть розпорядження про скликання сьогоднішнього засідання. Тому можна лише дякувати п. Цукербергу за створення Facebook і секретарю Ужгородської міськради Щадею за те, що вчора ввечері і повідомив через Фейсбук про сьогоднішнє засідання виконкому. Ось так, Facebook виконує функції посадових осіб Ужгородського міськвиконкому (ще й не вимагає з громадян 63 грн. за це).

Одним словом, не варто очікувати відкритості чи підзвітності, якоїсь там відповідальності від сьогоднішньої ужгородської влади. Не здивуюсь, якщо завтра пан Погорєлов обнесе будівлю міської ради парканом, повісить на ньому замóк чи запустить з десяток церберів, щоб сторонні громадяни не заважали владі плідно працювати. Хоча церберів може й не треба: перед початком засідання виконкому сьогодні якийсь бюрократ не хотів мене пускати на це засідання. Для таких працівників я спеціально маю роздрукований примірник законів України, бо наші бюрократи звикли керуватись радянською практикою, якимись внутрішніми інструкціями, регламентами, усним наказами начальства – будь-чим, лише не чинними законами. І так звикли, що доходять до узурпації повноваження Верховної Ради.

Для прикладу, ЗУ "Про доступ до публічної інформації" зазначає: "право на доступ до публічної інформації гарантується доступом  до  засідань  колегіальних   суб'єктів   владних повноважень, крім випадків, передбачених законодавством (п.4 ч.1 ст. 3). А ось виконком вирішив, що його рішення нічим не гірші за закони України, і доповнив цю норму закону таким приписом "... за погодженням з секретарем ради та керуючим справами виконкому відповідно"  (п. 2.5 Положення про порядок забезпечення доступу до публічної інформації в Ужгородській міській раді та її виконавчих органах, № 268, від 20.07.11). Така нормотворчість Ужгородського міськвиконкому може кваліфікуватись і як перевищення повноважень (та ж стаття, за яку судять п. Тимошенко), і як узурпація влади (оскільки виключно законами України, а не рішеннями Ужгородської ради і її виконавчих органів, визначаються права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав  і свобод (п. 1 ст. 92 Конституції України), а згадана норма Закону (п.4 ч.1 ст. 3) ні про секретарів, ні керуючих справами виконкомів не згадує). Але прокуратура України наразі заклопотана іншими справами.

Відділ інформаційних технологій та зв'язків з громадськістю Ужгородської міської ради має у штаті лише дві чи три особи та один старий комп'ютер. І все ж, не вважаю це виправданням того, що міська влада наполегливо порушує закони, тишком-нишком приймає сумнівні рішення, діє закрито і непрозоро. А уявімо, що в міськраді зламався принтер,  – так взагалі закриємо цю установу? А якщо принтер зламається у Верховній Раді чи в редакції газети "Голос України" – так ми й не знатимемо, які там закони приймаються? Якось по-дитячому, як на мене.  Нема в міськраді доступу до Інтернету – друкуйте проекти рішень і вже прийняті рішення в газеті "Ужгород", вивішуйте їх на стенді в холі чи навіть при вході у будівлю міської ради – одним словом, було би бажання...

А тепер щодо білбордів. Мер сьогодні на засіданні виконкому двічі заявив, що ніякого мораторію на встановлення білбордів не було. Мораторію може й не було, але певні сигнали й запевнення міська влада давала регулярно останній рік. Ось витяг з липневого інтерв''ю головного архітектора міста:

- Якої ви думки про засилля зовнішньої реклами у місті?

- Це, звісно, не стільки моя компетенція, як моїх колег з муніципальної поліції, але я можу сказати, що носіїв зовнішньої реклами у нас аж занадто багато. Знаю, що в цьому напрямку міський голова налаштований працювати дуже рішуче. У 2011 році міською владою не було надано жодного дозволу на встановлення нових білбордів. Наразі ми чекаємо, коли закінчаться терміни договорів оренди з рекламодавцями, після чого поступово зрізатиме великі дошки, зменшивши їх кількість у межах міста десь у 5 разів. У Європі такої кількості білбордів у місті (тим більше у центрі) ви ніколи не побачите, а в нас вони вже повністю закрили парк на площі Дружби Народів. На мою думку, так бути не повинно, і дуже добре, що керівництво міста розуміє це.

Ага, розуміє... І міський голова справді дуже рішучо проштовхував рішення про розміщення в Ужгороді 20 нових і продовження дозволів на 174 існуючих білборди. Мер заспокоював присутніх, що мова йде лише про білборди на периферії. Я не знаю, де в місті тоді центр, якщо білборди на берегоукріплюючих стінах поруч із пішохідним мостом (Київська наб., пл. Театральна), п. Погорєлов вважає околицею міста. З мером зрозуміло. Питання до членів виконкому: чи було погоджено з ДАІ розміщення нових, а також існуючих, білбордів? На засіданні мені не дали можливості висловитись з цього питання.

Справа у тім, що попри щойно згадане перебирання Ужгородським міськвиконкомом повноважень Верховної Ради України, все ж є Закон України "Про дорожній рух", а там є норма про обов'язкове погодження  розміщення у  смугах  відведення  автомобільних  доріг  або червоних  ліній  міських  вулиць  і  доріг  рекламоносіїв та інших споруд, які можуть створити перешкоди дорожньому руху (аб. 7 ст. 52-1). Треба, напевно, нагадати ужгородській владі, що правове поле України поширюється і на місто Ужгород.

Я розумію, що вісім членів виконкому, включно з мером, голосували за подальшу білбордизацію міста через гроші, у т.ч. для міста. Я розумію, Ужгороду потрібні кошти, у т.ч. на забезпечення колишніх мерів і членів їхніх сімей. Але все ж варто: (1) знати міру з білбордами, (2) мати певне уявлення про естетику міста, (3) думати про безпеку руху на вулицях міста, (4) пам'ятати власні PR-акції ("тому що послідовні"). 

Пропозиції. По-перше, ужгородцям не обирати таких "господарів". По-друге, і надалі спонукати міську владу, на чолі з міським головою, діяти у правовому полі України. Оскільки прокуратура цим не займається, хотілось би, щоб численні громадські організації і партії допомогли наставити міського голову, міську раду та її виконавчі органи на шлях істинний.


P.S. Для порівняння: так оздоблені береги річок у центрі Ужгорода (реклама) та Любляни (дзеркальний ефект од картин). "Реклама – наше все" – девіз Ужгорода (принаймні його очільників).

05 жовтня 2011р.

Теги:

Коментарі

Антон 2011-10-08 / 12:20:00

Одне голосування ЄЦ мого ставлення до цієї партії не змінить – ця ж сила, для прикладу, прийняла навесні Регламент міської ради, який у багатьох моментах порушує закони і Конституцію України, сприяє закритості, непрозорості та безвідповідальності влади. Чим керувавася ЄЦ цього тижня – турботою про естетику міста чи бажанням перерозподілити рекламний "ринок" в Ужгороді, – я не знаю. Наразі, ні на своєму сайті, ні в ЗМІ ЄЦ, як й інші партії, своє голосування в Ужгородській міськраді/виконкомі не часто пояснює ужгородцям.

Я не думаю, що це моя робота, місія, мій обов'язок висвітлювати діяльність влади, боротися проти рішень, які, на мою думку, шкодять місту. Я одна людина, а не кухонний комбайн, щоб робити все за всіх ужгородців. Це як: ужгородці обирають недолугу владу, а Симкович позивайся з нею за кожне рішення? Я роблю ту дещицю, яку можу. На решту є ще 100 тисяч ужгородців, включно з громадськими організаціями, журналістами і цілою низкою депутатів (у т.ч. опозиційних). До речі, позиватись може будь-хто.



007 2011-10-07 / 23:41:00
Та сумнівайтеся собі на здоров’я. Хоч давно не живу в Ужгороді, але все таки мене турбує те, що робиться в рідному місті.

Мудрий 2011-10-07 / 23:40:00
ЄЦівці як показують ДІЇ а не балаболство оказалися самими ПРАВИЛЬНИМИ представниками. І радує те що це ЄДИНІ представники яких не купиш ні за які гроші. Бо як оказалося У НИХ Є ПОЗИЦІЯ.І тому їх бояться чиновники тіпа мера та інші...
Ps:Не любив ЄЦ. Але тепер поважаю. Чекаю коли полюблю.

Бидло 2011-10-07 / 23:36:00
007, 07.10.2011 23:31
Дуже сумніваюся, що 007 буде щось робити!

007 2011-10-07 / 23:31:00
Та із задоволенням, хоча, шановний аноніме, прикладатися можна лише до пляшки, але згідно законодавства я у суд подавати не маю права.

2011-10-07 / 23:26:00

007, 07.10.2011 23:18


Пане, Антоне, а як вам позиція Єцівців у цій ситуації , бо ж вони вам, судячи з ваших же дописів, не надто симпатичні? І ще одне: будете позиватися з муніципальною владою в суді чи далі записів у блозі справа так і не піде?


007, а ти в антона не запитуй, а сам прикладися до святої справи... ох, ******, і ужгород...

007 2011-10-07 / 23:18:00
Пане, Антоне, а як вам позиція Єцівців у цій ситуації , бо ж вони вам, судячи з ваших же дописів, не надто симпатичні? І ще одне: будете позиватися з муніципальною владою в суді чи далі записів у блозі справа так і не піде?

ярослав орос 2011-10-07 / 23:07:00
пане антоне, а мо*, слід повстати проти свідомості тих таки ужгородців...
скажімо, проти "електорату черновецького" над ужем...
пане антоне, суть у даному разі полягає не у владі, а в тих таки улюблених Вами ужгородцях...
десь, приблизно, я на Вашому боці...

Антон 2011-10-07 / 08:46:00

Дякую, Козаче: я вважаю, що голосування в раді та її виконавчих органах повинно бути відкритим і кожен має нести бодай політичну відповідальність. На жаль, я не знаю більшості членів виконкому, тому й не написав результати голосування по прізвищах. Можливо саме тому фотографії членів виконкому й досі не прикрашають сайт міської ради (даруйте, що я знову про сайт і відкритість влади). Хоча, може вони просто скромні й теж не бажають піаритись. 


А тепер знову про відповідальність. Основна відповідальність лежить на мерові, оскільки він, по-перше, одноосібно призначає заступників, які потім уходять у склад виконкому, а по-друге, формує кількісний і персональний склад виконкому і подає його на затвердження міським депутатам. Тому відповідальність за виконком несе й рада, тобто всі ті 60 депутатів – від ЄЦ і "Батьківщини" до УДАРу Кличка та партії угорців чи "зелених". А ось цих депутатів обрали не марсіани, а самі ужгородці. І багатьох обрали, до речі, не вперше – й – переконаний – обиратимуть надалі, бо виборець голосує за бренди, а не за результатами попереднього "господарювання" цих депутатів і партій у місті. 


Якщо, ЄЦ справді проти білбордів, і його підтримують ще з десяток депутатів, то рада може скасувати відповідне рішення виконкому. По бажанню, можна розпустити і весь виконком. До речі, було би взагалі чудово, якби мер і депутати пояснили логіку включення у склад виконкому всіх тих шановних людей.


P.S. При потребі, можу допомогти депутатам із написанням відповідного проекту рішення, або громадській організації – відповідного судового позову.

Козак 2011-10-06 / 23:00:00
ужгородцю:
Я корінний ужгородець. А нік у мене Козак. Повідомляю Вам що проти білбордів були члени виконкому:
Трикур В. Ф. депутат обл. Ради- ЕЦ
Чубірко В. В. депутат обл. Ради-ЕЦ
Холодняк Н. В. - ЕЦ
Мощак М. М. - ЕЦ
Щадей В. І. -секретар міської ради
Волосянський - член виконкому.
Тобто: Два депутати обласної ради,секретарь міської ради та їх прихильники ПРОТИ білбордів в нашому місті. А рішення ПРОТЯГУЮТЬ люди кого ніхто нікуди не вибирав:
Вовканич. ?
Грузіна. ?
Варцаба. ?
Цьока. ?
Бадида. ?
Панасенко. ?
Фленько. ?
Геворк'ян. ?
Та інші....Це люди за кого жителі нашого міста НЕ голосували. Кого вони представляють?І чому мають право вирішувати питання життєдіяльності нашого міста. Хто Вони взагалі такі і кого представляють?
Ось де питання!І скоро воно вирішиться!

2011-10-06 / 17:41:00
И конкретный пример. К чему приводит билбордизация. Возьмем магазины "Фокстрот". И билбордов куча, и вывеска огромнейшая у них, и т.д. Докатились до того, что рекламу на улице уже раздают!

И что выходит? Добавят еще билбордов, потом наймут еще работников, чтобы рекламу раздавали? И дальше что?

2011-10-06 / 17:33:00
И еще ряд моментов.

1) Эффективная реклама, когда она качественная. В Ужгороде, реклама некачественная.

2) Предприниматели не думают, чтобы рекламу заметили. А как они рассчитывают прибыль получить?

3) Сквер около ул. Мытной. Умный человек - за рекламу в том месте, не даст денег. Поскольку, она "незаметная". А если человек идиот - что поделать.

И т.д.

2011-10-06 / 17:26:00
Читаю я, и думаю. Может, всё-таки, по теме, господа-товащири? По поводу уличной рекламы. Насколько эгоизма стало больше! Впечатление одно - господа предприниматели настолько уже обжираются, что деньги уже выкинуть просто некуда!

Вот, вопрос. Им самим, разве, в радость, ходить по такому вот, городу? Своими действиями, они наносят моральный вред - не только окружающим, но и себе же!

Маріанна 2011-10-06 / 16:48:00
1. Ну чого це ви причепилися до Алли? Тема статті цілком чітка: чому не приймаються міськрадою ті рішення, які попередньо декларуються публічно? І з якими, до речі, більшість мешканців Ужгорода згідна. Це я про білборди. Можливо, прес-секретарю й не зовсім подобається дане рішення, але вона не може тут написати свою власну думку як приватна особа. Це ж очевидно. Ось хай з Антоном через пошту особисто переговорять ))) Я співчуваю Аллі: будь-які її приватні думки, озвучені або написані нею, зразу сприймаються як позиція прес-секретаря Погорєлова. Нелегко зважувати кожне своє слово навіть у приватному житті.
2. Про досупність інформації. На мою думку, ці та попередні дописи Антона про доступність інформації не є самоціллю. Мені здається, Антон вирішив почату справу довести до кінця: закликати міськраду (через Аллу, наприклад) публікувати рішення сесії на сайті. По принципу: "стучите и вам откроют дверь". Якщо ця вимога коли-небудь буде виконуватись, то, можливо, і завдяки активності Антона.
3. Я згідна з Антоном: це не флуд, це добре, що людей цікавлять такі речі, а не надумані проблеми русинів, угорців і таке інше.

Алла 2011-10-06 / 12:51:00
Антоне, я, як уже наголошувала, не просто відкрита до діалогу, але й дуже в ньому зацікавлена.
Утім, знову акцентую - маю потребу переконатися, що ці дописи - не самоціль.
І не просто цю розмову слід продовжувати, але й працювати заради виправлення ситуації, яка, погоджуюсь, не належна і далека від мого уявлення про стан справ, який має бути (і, повір, для цього багато робиться!).
АЛЕ - спілкуватися на ці теми з тобою грунтовніше буду не в коментах! У "візитці" мого блогу є адреса пошти.
Чекаю на листа з твоєї адреси.

Антон 2011-10-06 / 12:32:00

Алло, повір, не від безділля я пішов на засідання виконкому. Й у блозі я написав не заради самоціллі. Дякую, якщо хочеш наділити мене ореолом "борця за виконання закону "Про доступ до публічної інформації"" чи добролюбовського "луча света в тёмном царстве", – але я не заради епітетів, "лавр сумнівних і двозначних" чи "дотепів грайливих" роблю те, що я роблю.


Поясню. Закритість влади, у т.ч. невиконання закону "Про доступ до публічної інформації", має дуже конкретні наслідки. Це й дерибан землі, це і білбордизація міста, це і надання звання почесних громадян сумнівним особам, і дуже багато іншого. А ці питання мене як ужгородця турбують. Я розумію, що влада звикла "керувати" саме таким чином: для того дуже багато-хто й іде у владу. І розумію роздратування, здивування, нерозуміння, коли хтось, той же Симкович, вимагає від влади бути чесною, відкритою і – о, Боже! – відповідальною. Не забувай, відповідальність має прізвища. Я як виборець маю право знати, хто віддає і кому землю міста, хто і кому дає дозвіл перетворювати Ужгород на Шанхай із цими недолугими вивісками й білбордами, хто вважає проф. Полюжина достойним Почесної відзнаки Ужгородської міської ради, хто і чому матиме монополію на паркувальний бізнес в місті і т.д. і т.п.


Закон, той же ЗУ "Про доступ до публічної інформації", ще не панацея. Але він бодай трохи приструнює можновладців у їхніх апетитах і нахабності. Звичайні люди теж можуть цьому сприяти, але через брак інформації часто цього зробити не можуть. Я ж не можу, і не повинен, ходити на всі засідання сесій і виконкомів. Я би й до тебе не ходив, якби ті проекти рішень висіли в Інтернеті, як того вимагає закон України.


Алло, я ж почув про важку матеріально-технічну базу відділу інформаційних технологій та зв'язків з громадськістю. А щодо комп'ютера, то я вже пропонував тобі чи Івану, що при потребі можу вивішувати усі проекти рішення й прийняті рішення ужгородської влади на офіційний веб-сайт Ужгородської міської ради. Дайте мені пароль, надавайте ті документи, і я їх оприлюднюватиму, якщо у працівників виконкому нема часу чи технічних можливостей. Можу це робити як волонтер, можете влаштувати мене на 0.10 ставки – чим можу допоможу, коли владі так сутужно. Альтернативно, надайте право начальникам відділів/управлінь вивішувати рішення і їхні проекти самостійно. Для чого така концентрація а-ля Янукович? І на твій відділ буде менше навантаження, та й в окремих відділах комп'ютери поновіші, і штат побільше, можливо, й завантаження менше. Знову ж, було би бажання – у першу чергу, бажання першої особи. Але зрозуміло, що не в інтересах влади оприлюднювати дуже багато рішень, які приймає рада і виконком. Через це й ота нормотворчість виконкому у вигляді запровадження дозвільної системи, яку ні буква, ні дух закон не передбачає, і банальне невиконання законів. Очевидно, що тут питання не технічної спроможністи, а небажання влади діяти чесно та прозоро.


П.С. Алло, то не флуд – флуд починається, коли виринає питання русинів, аґентів чи угорців. Приземлені питання менш цікаві місцевій інтернет-спільноті:)  

Ужгородка 2011-10-06 / 11:37:00
Наспрвді, п. Аллі годилося б не огризатися в стилі "сам дурак", не демагогствувати в дусі совка, а як держслужбовцю, згідно посади, виступити у пресі й пояснити-роз"яснити, а які-то вітри подули, що раптом з ніг на голову поставили позицію мера щодо "засилля білбордів у багатостраждальному Ужгороді"... Або написати заяву на звільнення... Але, вочевидь, слабо, бо працює в дусі Ганзі Герман, для котрої все, що робить її патрон - "чудово і цяця", а все решта - кака...

Дмитро 2011-10-06 / 11:22:00
Шановна п. Алло,

Все ж таки було б корисно, яки ви хоч частково відповідали на закиди Антона Симковича, або висвітлювали свою точку зору на те, що відбувається. На жаль, не всі мають час зайти до вас особисто в кабінет і отримати відповіді. А Антон у себе в блозі (незалежно від мети) піднімає теми які цікавлять і інколи обурюють досить багато мешканців міста.

Алла 2011-10-06 / 10:55:00
Андрею, спасибі за поради!
і Вам нє скучать! :)
буду страшенно рада, якщо знайдете тут інший об.єкт, гідний Вашого інтересу ;)

Андрей 2011-10-06 / 10:44:00
2 Алла, 06.10.2011 10:31:
набридло, набридло.
подальше спілкування з вами не має сенсу.
так шо протріть пастою ДОІ німбика, поправте рубішче і повертайтеся "на галєри, на галєри, на любімиє галєри".


Антон Симкович
Публікації:
/ 4Велопатруль - міліція з народом? Видимість реформ і реформа видимості
/ 5Всі вводять санції проти РФ -- може і нам на часі?
Чому ми регулярно "майданимо"
/ 2«Та неоднаково мені...»
/ 8Моя хата скраю – але автівка в центрі
/ 16Вибіркова гласність: прохання до місцевих опозиціонерів
/ 6Народжений плазувати так і сконає в гадюшнику?
/ 5Рівні серед рівних, або хто захистить Людмилу Янукович?
/ 58Що таке українська міліція?
/ 3Прокурорам – пам’ятник, суддям – земельку, громадянам – мораторій?
/ 12Прохання до депутатів
/ 1"Туманний Альбіон"
/ 12Кембридж обрав ректора
/ 25Данина моді чи реальна потреба? Міркування про велодоріжки
/ 7«Почём нынче гласность для народа?» Поради меру Ужгорода
/ 20Гомо советікус – 2
/ 16Стосовно хабарництва у наших вишах
/ 9До питання плагіату в Україні
/ 52Тимошенко і «повстання»
/ 45Відгук на сьогоднішні події
/ 22Гомо советікус
/ 4Чи беззаконня де-факто перетвориться на беззаконня де-юре?
/ 17Хто винен і що робити з забудовою пл. Богдана Хмельницького? Або «активістам на замітку»
/ 8Два слова про Луценка
/ 34Як державі надалі контролювати народ: чи не у цьому «проблема» подвійного громадянства?
» Всі записи