«Протизаконно» врятоване життя

Нечасто у житті трапляються ситуації, коли дії «у обхід закону» є виправданими. Цього разу такі дії врятували людське життя. Отже ситуація. Субота ранок. Годині о 10-й дзвінок у двері. Дивуємося, бо нікого не чекаємо, а часи, коли у гості ходили просто так і без попередження – минули. Відчиняємо. Сусідка. Приязна і добра сусідка Марійка, яка живе поверхом вище, виховує з чоловіком двох дітей і разом з цим ось вже довгі роки допомагає вижити сусідові, який мешкає зі мною через стінку. Олександр Соловйов. Ветеран. Інвалід. 90-річна самотня людина без ока і однієї руки. Дядя Саша, як його всі звуть.

Вимушена гра у шахи з самим собою - далеко не найгірший "камінець у черевику" одинокої старості.
Вимушена гра у шахи з самим собою - далеко не найгірший "камінець у черевику" одинокої старості.

Стурбовано Марійка питає:

– Сусіди, ви коли дядю Сашу бачили востаннє?

– Через вікно я бачив дні 4 тому, – кажу, – помахав мені коли я сідав у машину. А особисто. Хм. Мабуть ще до Нового року. Купував на його прохання у електрокалорифер йому, бо холоднувато старенькому, мерзне.

– А я от бачила його востаннє у четвер увечері. Занесла йому вечерю. І відтоді він не відчиняє двері і не бере телефонну трубку. Я думаю з ним сталося щось погане... Давайте зламаємо двері?

– Гоп-гоп, – зупиняю я. Не можна. Є процедура... Давайте хоча б подзвонимо у міліцію.

Далі події розвиваються стрімко. Дзвонимо з мого телефону. Через півгодини прибувають двоє патрульних, і намагаються достукатися у двері. Глухо.

– А він міг кудись поїхати?

– У 90 років? Та й куди? Рідних у нього тут немає.

Тим часом на сходовий майданчик сходяться начальник нашого ЖЕКу (№3) Едуард Домище, а за ним двоє майстрів. Начальник ЖЕКу бере письмову заяву у Марійки про те, що вона як опікун згідна на відкриття квартири і ... просить у мене інструмент. Довелося спуститися у машину за "монтировкою" і молотком. Начальник особисто відкриває двері, намагаючись якомога менше їх пошкодити, заходить. За ним міліція. Дядя Саша живий, але непівнепритомний від болю і холоду. Виявляється, вже добу як він упав, розбив до крові плече і голову і... не зміг встати. Надаємо першу допомогу. Він ледь говорить, але починає плакати. Розуміє, що життя ще не скінчене. З ЖЕКу приходять майстри, які лагодять замок, ми тим часом підписуємо папери для міліції як свідки і всі вільні. Жити стає веселіше.

Але у неділю увечері – знову дзвінок у двері. Стоять Марійка і Едуард. Просять підписати "Звернення до Віктора Погорєлова не карати Едуарда Мирославовича Домище за порушення закону", бо він врятував життя людині, прийнявши начебто і протизаконне, але ПРАВИЛЬНЕ рішення – відкрити двері.

А справа у чому? Справа у тому, що за законом дії, які ми всі разом організували і вчинили можна було вчиняти АЖ У ПОНЕДІЛОК. Тобто, через три доби після "зникнення" людини.

– Але в чому справа? – питаю я. – Все ж зробили правильно!

– Наче так, – мовить Едуард. – Але міліція вже написала на мене папір за вчинення протиправних дій. Бо по букві закону я не мав права відкривати двері до понеділка. А відкривши у понеділок, ми б знайшли там труп. І от завтра о другій годині мене на нараді у міськвиконкомі піднімуть по цьому питанню і, думаю, попруть з роботи.

Я зі свого боку пообіцяв зробити все можливе, щоби цього не сталося. І ось роблю що можу. І наостанок хочу спитати: КИМ ТРЕБА БУТИ, щоб "написати папір" на людину, яка здійснила може й не героїчний вчинок, але, безперечно, достойний звання Мужчини. Взяла на себе відповідальність і цим врятувала життя. Так, не вичекали "положений строк". Але саме завдяки рішучості і відповідальності Едуарда мій сусід дядя Саша ще не раз помахає мені у вікно, проводжаючи за черговим репортажем.

P.S. Особисте колегіальне прохання до Алли Хаятової. Аллочко, я знаю, ти будеш на тому засіданні. Можеш сказати своє слово і оприлюднити цей допис?

Олександр Попович, Закарпаття онлайн.Блоги
06 лютого 2011р.

Теги: НП, Погорєлов, ЖЕК, життя, міліція, право

Коментарі

Ірина 2013-09-12 / 19:42:32
Мене зацікавило інше питання: що в такій ситуації міг зробити журналіст і що він насправді зробив? Чому обіцянка зробити все можливе звелася до банального розчерку під заявою і писанини у власному блогу? То це так ми тепер вирішуємо проблеми, реагуємо на дійсність? Живємо наче осторонь від усіх, а коли нас вже торкнулося, пишемо про події в інтернеті...
Сумно і гірко, гірко думати, що і після такої байдужості самотній дідусь буде махати з вікна бездушній машіні-журналісту, яка відправляється у світ "за черговим репортажем".

KK 2011-02-09 / 00:19:00
Тяжко вірити що хтось із уряду би зачіпив когось у цйому?

Тяжко вірити що хазяїн вашого підприємства би вас звільнив iз роботи за те що пару годин ви би відбули на такого суда?

Багато чого тяжко повірити в житті? Дай вам боже сили це все відбути! (Дайте знати як воно все закінчилось)...

Алла 2011-02-08 / 10:47:00
що за кіпіш?!
Евеліно, ну чесслово...
З чого ви взагалі узяли, що когось будуть карати і звільняти?!

Ол.Попович 2011-02-08 / 00:26:00
2 Евеліна: Та вже ніби відбулося засідання. Новин не поступало... Може Алла знає закінчення цієї історії...

2011-02-07 / 21:27:00
Та нікого не попруть, бо Едуард не чужий Погорєлову чоловік. До речі його маркет на Шахті досить прибутковий (і не тільки цей бізнес), навіщо йому було ідти в директори ЖЕКу?
Людині спасли життя, за це велике дякую. Тим більше, знаючи Едуарда, дуже несподіваний вчинок, як на того. Радше повірю, що він когось підрізав в підворотні. Хоча, люди каються за минулі гріхи.

Евеліна 2011-02-07 / 20:57:00
Хочеться плакати(

Добре, що з дідусем все гаразд. А Едуарда треба захищати.

Туди можна прийти, Саша? На котру? Напишемо!

рита 2011-02-07 / 16:42:00
100% никто никого за такое наказывать не будет.

Кнут 2011-02-07 / 15:57:00
Порушувати закон легко, коли дієш в рамках моралі! Жодний закон не може передбачити всіх життєвих ситуацій, жодний закон не є досконалим!
Щодо конкретної ситуації. Дяді Саші поталанило, тому що в нього хороші, чуйні сусіди, котрих життя-буття не зіпсувало. Коли дізнаєшся про випадки людяності - хочеться жити! На жаль, такі випадки - рідкість! "Громадянин", як колись, знову звучить ГОРДО!!!

Антон 2011-02-07 / 12:17:00
Статтю 39 ККУ ніхто не скасовував. Колективні листи в кримінальній справі -- це поетично. Але якщо серйозно, то всі діяли в рамках моралі (людського обов"язку) і закону. А менти бояться прокурора, то й прикривають тил такою дурістю. Можна зразу писати їм і явку з повиною як співучасникам "злочину".

местный 2011-02-07 / 11:54:00
"Просять підписати "Звернення ... не карати... за порушення закону", бо він врятував життя людині, прийнявши начебто і протизаконне, але ПРАВИЛЬНЕ рішення – відкрити двері". Заявление Вы подписали, его передали? С уверенностью 1001%: никаких "карающих" мер не будет.
А такую бумагу спросят не только у нас, но и в любой стране для объяснения такой ситуации... как говорится, "Закон есть закон" - был такой старый-старый французский фильм с Фернанделем в главном роли...

п.Тамара 2011-02-07 / 09:34:00
" Я волком бы выгрыз бюрократизм".Этот милиционер-пример закоренелого бюрократа.А,вообще, бывает смотреть на милиционеров тошно: маленькие,толстенькие,нагленькие да еще и тупые. Кого только не принимают в милицию!

Марія 2011-02-06 / 23:58:00
Добре, що встигли спасти життя! Інколи на прийняття рішень часу катма!
Закон недолугий!

Віталій Глагола 2011-02-06 / 22:57:00
Є такий пункт, що мілія кидається на пошуки людини, тільки через 72 години після зникнення. Хоча за той час вона може віддати Богові душу, але то нікого не цікавить. По нашим законам, Едуард вломився в квартиру літнього чоловіка. Жаль, але такі вони наші закони.

Василь 2011-02-06 / 22:42:00
Сашко , ти безумовно уважно знайомився з тим , що підписував .
Невже дійсно існує "така буква закону",
яка вимагає чекати три дні для "успокоєнія душі"?
Якщо наше законодавство дійсно містить такий "пункт"- то керівництво міста дійсно має про що поговорити з "стажами" порядку.
І терміново!!!

2011-02-06 / 21:37:00
А можна ФИО написавших заявление? Город маленький, пускай будет им стыдно.

Василь 2011-02-06 / 21:01:00
Сашко , раз вже мова пішла про підписи сусідів - чи не варта спільно підписати листа - запит стосовно відповідності займаним посадам тих міліціянтів , які опустились до такого маразму?!!!!

Віталій Глагола 2011-02-06 / 20:43:00
Саша, молодці! Врятували старенькому життя. Колись він нам, а тепер ви йому. Сподіваюсь у нашої влади є совість і здоровий глузд, аби залишити Домище при посаді.

ticapac 2011-02-06 / 20:29:00
Існують же на світі придурки... Звільняти з роботи за те що врятував життя людині!? Де ж таке бачено, в цивилізованих країнах..... ППЦ

Алла 2011-02-06 / 20:21:00
Сашку, можу, скажу...
але не шукайте проблему там, де її нема...
ех, наша міліція...
Ви добру справу зробили.
і все буде добре