І мертвим, і живим: про цвинтарі

Не знаю, як вам, а мені бридко читати, як політики й журналісти вже тиждень переймаються тим, хто більше костей викопав (http://clipnews.info/newstopic.htm?id=21160). Ницість і аморальність. Руйнування чи забудова будь-якого цвинтаря є для мене неприйнятною – будь то довоєнний єпархіальний цвинтар на вул. Капітульній чи старе кладовище на вул. Капушанській (Перемоги).

Взагалі, не знаю, чому Погорєлова-молодшого приплели до Погорєлова-старшого (чи навпаки), – це нагадує каральну радянську практику а-ля "родичі ворогів народу" та "діти за батьків відповідають". Хто-хто, а Погорєлов (той, що кандидат) сам стільки нагрішив, що згадувати батька було не варто. До того ж, не забуваймо, що знесення цвинтарів і багато іншого було стандартною комуністичною практикою ("...мы разрушим до основанья, а затем..."). До чого там Погорєлов-батько, я не зрозумів, оскільки рішення про ліквідацію єпархіального цвинтаря підписане Степаном Дьологом, якого міські депутати  – від нашого імені – зробили Почесним громадянином Ужгорода (і якому з міського бюджету оплачуємо комунальні послуги).
 
Дива робить виборча кампанія! І я не про "друге дихання" комунальних служб, які п'ять років копичили сили й кошти, щоб нарешті за місяць до виборів зайнятись своїми буденними обов'язками (краще пізно, ніж ніколи). Так ось, у запалі боротьби познаходили рішення міськвиконкому за 1971 рік. Така цілеспрямованість викликає захват. Мене щиро тішить поширення серед пишучої братії захоплення архівною справою. Якщо можна, опублікуйте вже й усі рішення міської влади за останні два роки. На жаль, на офіційному сайті міської ради й мерії цієї інформації нема – до речі, це є порушенням низки законів і невиконанням Указів Президента (ще часів Кучми). Європейське місто... Так навіть у Середньовічній Європі важливі рішення влади оголошували привселюдно на центральних площах. А у нас, у ХХІ столітті, рішень міськради чи розпоряджень міського Голови в Інтернеті не знайдеш; в комунальній газеті – як захоче редактор. Навіть сайт Кримінально-виконавчої (тюремної) служби більш інформативний, ніж офіційна Інтернет-сторінка ужгородського муніципалітетy.

Бодай би хоч міські депутати вели блоґи й так оприлюднювали, що там понаприймали. Наразі спостерігаю лише, як у окремих  нинішніх депутатів за місяць-два до виборів раптом прокинулась громадянська позиція – добре хоч зараз. Правда, за п'ять років могли б і прочитати ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні". Зроблю послугу: щоб не мучити депутатів всім документом, наведу витяг зі статті 75 цього закону:

Органи та посадові особи місцевого самоврядування є підзвітними, підконтрольними і відповідальними перед територіальними громадами. Вони періодично, але не менш як два рази на рік, інформують населення ... про виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку, місцевого бюджету, з інших питань місцевого значення, звітують перед територіальними громадами про свою діяльність.

Але маємо надію: багато нинішніх міських депутатів знову йдуть нам служити (часто, змінивши партійні симпатії) – деяким міський рівень вже занизький, то вони йдуть в обласну раду. Не думаю, що вирішення наших з вами проблем у них забиратиме весь час наступні п'ять років  (а може і чотири – після рішення КСУ, на яке чекає все прогресивне людство). То може до кінця нової каденції депутати й прочитають увесь закон і "візьмуть до уваги" – саме так вони нещодавно відреагували на моє звернення про кільцеву дорогу навколо міста. І ми навіть звіту від них "а діждемось-таки колись".

Але повернімось до цвинтарів.

На жаль, політика давно підібрала під себе й похоронну справу. Для прикладу: є такий принцип як створення рівних умов для поховання померлих (ст.4 ЗУ "Про поховання та похоронну справу"). Спробуйте поховати свого родича на Кальварії. Якщо це не підзахоронення, то – good luck! А ось у центральній алеї на Кальварії, поруч із могилами позаминулого століття, є свіжа могила – аж ніяк не підзахоронення. Здогадайтесь, хто там похований? Правильно, мама одного зі "слуг народу". Я, звісно, не про маму – земля їй пером – я про живих.  

Так ось, місту потрібно негайно вирішувати проблему майбутніх поховань. Я сумніваюсь, що кремація буде популярною, оскільки край у нас консервативний. Щоб відкрити новий цвинтар по сусідству з Ужгородом, потрібна згода відповідних сільрад (і часто-густо тиск з обласного рівня), бо охочих розмістити у себе цвинтар для стотисячного міста небагато. Войовничість пана мера славнозвісна. Через неї Ужгород отримує набагато менше з обласного бюджету, ніж те саме Мукачево. Стиль управління чинного мера не сприяє налагодженню робочих стосунків з тими, хто може реально допомогти нам у вирішенні  міських проблеми, у тому числі з кладовищами чи утилізацією сміття. Натомість, витрачаємо ресурси (час, кипучу енергію, гроші) на пошук побратимів у Хорватії, Флориді, ще бозна-де.

Смерть і поховання – питання делікатні й чутливі. Можливо, через це їх і не дуже обговорюють. Але проблема для міста реальна, і потрібно почати її розв'язувати. Оптимально – укласти договір або навіть приєднати до міста одне з навколишніх сіл. Але це може зайняти роки переговорів і умовлянь.

Не варто відкидати можливість повторного захоронення на існуючих міських кладовищах, бо в Ужгороді їх декілька. Хто буває на різних ужгородських цвинтарях, знає, що багато могил є недоглянутими, окремі ледве проглядаються (Кальварія тут більше виняток – закинутих могил –  на око –  відсотків двадцять). Так ось, якщо користувачі місцями  поховань (так закон називає родичів, які доглядають за могилами) померли, якщо могила зрівнялась з землею, можливо, варто розглянути можливість використання землі для нових поховань через 20-50 років. Я говорю суто про вже невпізнаваємі могили. Старі могили, де видні надгробки чи хрести, навпаки, потрібно зберігати – це наша історія, до того ж цікава! Можете глузувати, але я завжди ходжу на старовинні цвинтарі – і в Ужгородіі, і у Києві, і за кордоном. Цвинтар є своєрідним музеєм, парком, храмом.

На жаль, не всі відносяться до могил родичів як до питання зв'язку поколінь, як до вияву моральности. Як наслідок, спостерігаємо цілі осередки хащ на міських кладовищах. Соромно і боляче. Згаданий закон зобов'язує родичів і державу (бо родичі теж вмирають, а є й недолугі, які вже й через рік могилу не знайдуть) піклуватись про могили. Як не сумно, не завжи виходить. Шкода, що цвинтар на вул. Капушанський не є парком-музеєм. Чим він зараз є – сказати важко: щось темне, гнітюче, недоглянуте... Невже так ми ставимось до минулих поколінь, до пам'яті своїх предків? Чи це те, чому ми навчаємо майбутні покоління? 

Але так триває вже певний час. Тому, є багато могил, цілі ділянки, де розпізнати кого поховано неможливо, і могилу відновити теж. На цвинтарі, що на Капушанській, на таких ділянках я би зробив гарні газони, зрізав би зайві дерева. Пам'ять повинна бути світлою. А ось на напівдіючих цвинтарях, як-от Кальварія,  варто розглянути можливість нових поховань. Звісно, таке рішення може викликати осуд, але треба пам'ятати, що останки тлінні. До всього, має сенс бодай раз прийняти рішенні не в авральному порядку. Потрібно дати час (наприклад, 5-10 років) родичам, які живуть в інших містах України чи за кордоном, зголосити існуючі поховання своїх рідних, укласти відповідні договори про догляд за могилами. На часі, замість марення про міст навпроти драмтеатру, провести з краєзнавцями ідентифікацію існуючих занедбаних могил – ми ж навіть не знаємо, які цікаві й достойні люди там поховані!

Як на мене, недоглянуті могили в місті свідчать про проблеми з моральністю і людяністю в громаді. Я знаю, що у нас у кожного "своя хата скраю" – але це ж зовсім недавній феномен, наслідок тоталітаризму. Ще сто років тому ні одна громада не допустила би, щоб на її цвинтарі були закинуті могили. Не має значення, хто там похований – родич-неродич. Це питання самоповаги, особистої і народу, щоб усі могили були доглянуті. І я знаю ужгородців, які вже роками доглядають не лише могили померлих родичів, але й ті, що поруч, за якими вже нема кому доглянути. Хотілось би, щоб таких свідомих і моральних людей було більше. Тоді б навіть не стояло питання про могили, які зрівнялись з землею, на яких живі створюють смітники, прибираючи могили своїх померлих близьких.

А поки питання стоїть, як не сумно. Підзахоронення – зазвичай, крок вимушений. І воно повинно робитись організовано й з повагою до померлих і їхніх родичів. Але можливо, за такими підзахороненнями – короткотермінове вирішення нагальної проблеми.  Вважаю, що прийняття таких рішень потребує загального обговорення, щоб не було, "як завжди".  Ніхто за нас цю проблему не вирішить, а всі ми смертні.

30.09.2010

30 вересня 2010р.

Теги: моральність, цвинтарі, поховання, вибори

Коментарі

Антон 2010-10-01 / 19:09:00
Орсе, мій блоґ не зовсім про процедуру й кошторис поховань на Кальварії.
На Ваші питання може відповісти комунальне підприємство (комбінат) з надання ритуальних послуг. Я такою інформацією не володію.

орс 2010-10-01 / 17:51:00
А що, ще можно дістати дозвіл на захоронення рідних біля будівлі Свідків Ієгови? У кого треба брати дозвіл і скільки це коштує?

Антон 2010-10-01 / 00:14:00
Дівчата, ви хочете, щоб я зашарівся? :-)
Але якщо серйозно, то я блоґи пишу не заради "фан-клубу". Тоді б я дискусійне питання не піднімав, а написав би щось таке, що зазвичай "електорат хаває", прости Господи.

прихильниця 2010-09-30 / 22:31:00
я бачу, що потрібно буде організовувати фан-клуб..)

Оля 2010-09-30 / 22:29:00
Антоне, я захоплююсь твоыми блогами.


Антон Симкович
Публікації:
/ 4Велопатруль - міліція з народом? Видимість реформ і реформа видимості
/ 5Всі вводять санції проти РФ -- може і нам на часі?
Чому ми регулярно "майданимо"
/ 2«Та неоднаково мені...»
/ 8Моя хата скраю – але автівка в центрі
/ 16Вибіркова гласність: прохання до місцевих опозиціонерів
/ 6Народжений плазувати так і сконає в гадюшнику?
/ 5Рівні серед рівних, або хто захистить Людмилу Янукович?
/ 58Що таке українська міліція?
/ 3Прокурорам – пам’ятник, суддям – земельку, громадянам – мораторій?
/ 12Прохання до депутатів
/ 1"Туманний Альбіон"
/ 12Кембридж обрав ректора
/ 31«Спасибо жителям Ужгорода за мэра-билбордизатора»
/ 25Данина моді чи реальна потреба? Міркування про велодоріжки
/ 7«Почём нынче гласность для народа?» Поради меру Ужгорода
/ 20Гомо советікус – 2
/ 16Стосовно хабарництва у наших вишах
/ 9До питання плагіату в Україні
/ 52Тимошенко і «повстання»
/ 45Відгук на сьогоднішні події
/ 22Гомо советікус
/ 4Чи беззаконня де-факто перетвориться на беззаконня де-юре?
/ 17Хто винен і що робити з забудовою пл. Богдана Хмельницького? Або «активістам на замітку»
/ 8Два слова про Луценка
» Всі записи