"Вітаємо! Ви виграли автомобіль."

Щороку жертвами телефонного шахрайства стають сотні тисяч українців

"Вітаємо! Ви виграли автомобіль."

З масовою появою мобільних телефонів в Україні з'явилися й мобільні шахраї. З кожним роком викрутаси тих, хто бажаює легкої наживи, вдосконалюються і, за інформацією лише однієї з найбільших українських стільникових компаній, щорічно жертвами телефонних хуліганів стають сотні тисяч українців. Нещодавно й самому довелося стояти на межі мобільного ошуканства.

Кілька днів тому отримую смс наступного змісту: "Вітаємо! Згідно з акцією "Разом назавжди" ви стали власником авто "Форд Фієста" від WINNER Ukraine". Інфо: 066 3097692. Київ, Артема, 53". Звичайно, у такий подарунок долі я не повірив, але вирішив таки дізнатися, що то за штука така з тим автомобілем. Телефоную. Вітається жінка середніх років із голосом, схожим на голос оператора мобільного зв'язку. Представляється як Олена, працівник рекламного відділу МТС. Запитує моє ім'я і місцезнаходження, а відтак - монотонно читає умови акції. Аби довго не переповідати, скажу, що зі слів жінки, аби отримати свій автомобіль, потрібно протягом години поповнити свій рахунок на 1000 гривень, при чому, через ту ж жіночку, називаючи їй коди карток. Відтак, за умовами акції, сума на моєму рахунку повинна стати 4500 гривень. Після цього жінка пообіцяла назвати адресу сервісного центру МТС, куди потрібно підійти, аби оформити виграш. На роздуми, чи згоден виконати умови акції, шахраї дають всього 10 хвилин. Видно, за цей час спритники встигають не попастися службі безпеки МТС. Вислухавши приємний жіночий голос, запитую, чому лише 10 хвилин і чому лише година? У відповідь чую, що такі умови акції.

Звичайно, поповнювати рахунок я не став. Натомість телефоную оператору МТС, аби запитати, чи дійсно компанія проводить розіграші автомобілів. Мені відповіли, що схожих розіграшів з автомобілями та поповненнями рахунків МТС не проводить і що це - справа рук хуліганів. " А як ви боретеся з такими хуліганами?" - запитую оператора. "Ми фіксуємо номери телефонів цих недобропорядних людей і відправляємо їх у технічну службу, котра у короткі терміни намагається встановити місцезнаходження шахраїв та їх особи, - каже жінка. - Відтак, передаємо інформацію у міліцію". Більше оператор нічого не сказала, пояснивши, що це - не її компетенція. Прослухавши цю інформацію вже через 11-12 хвилин знову телефоную липовому оператору. Абонент уже не може прийняти мій дзвінок. Тут тобі й чіткі умови акції.

У свою чергу начальник відділу зв'язків з громадськістю ГУ МВС України в Закарпатській області Ігор Стефанець розповів, що за останні роки в міліцію не потрапляла жодна заява громадян щодо подібного шахрайства. "Ошукані люди, як правило, звертаються до свого оператора і вже з ним намагаються якось собі зарадити, - каже Ігор Стефанець. - Крім того, такі дії не дуже й легко кваліфікувати як злочин, оскільки люди самі без тиску переказують кошти". За кілька днів схожу СМ отримала й моя колега. Щоправда, зміст її повідомлення відрізнявся лише тим, що вона ніби за поповнення рахунку стала переможцем і повинна отримати авто "Кіа РІО". Все решта - один до одного, як у моєму випадку.

До речі, нещодавно компанія МТС оприлюднила 10 найпопулярніших способів мобільного шахрайства, серед яких є й мій випадок. Решту ж пропоную вашій увазі.

10 місце. Отримайте удвічі більше! Вам приходить SMS такого змісту: "Сервер мобільного оператора Х. Перешліть гроші на номер 8-ХХХ-ХХХ-ХХ-ХХ і одержите удвічі більше!". Знаючи, що любителів легкої наживи у нас в країні вистачає, обманщики тиснуть на психіку. "Адже перевівши "на пробу" якихось 30 грн, ви можете одержати 60!".

9 місце. Життя без спаму.  Абонентові приходить SMS з пропозицією відписатися від рекламної SMS-розсилки. Для того, щоб відписатися, пропонується відправити "безкоштовне" SMS певного змісту (найчастіше це набір цифр) на один з коротких номерів і перейти за одержаним у відповідь посиланням, щоб виключити номер із списку розсилки рекламних повідомлень. SMS на запропонований короткий номер виявляється платним і оцінюється в середньому $3-5.

8 місце. Шок! SMS і дзвінки, які шокують одержувача, - найчастіше в них повідомляється, що близькі або друзі абонента потрапили в біду. Відтак пропонують залагодити ситуацію за певну суму, представлену тими ж ваучерами поповнення.

7 місце. Врятуйте дитину! Абонент одержує повідомлення з невідомого номера про необхідність знайти рідкісну групу крові для порятунку дитини. У повідомленні вказано номер телефону, дзвінки на який автоматично "полегшують" рахунок того, хто подзвонив, на 20-30 грн.

6 місце. "Збій" мережі! Абонент одержує дзвінок нібито з сервісного центру оператора про збій у системі. "Ваш телефон через півгодини буде заблокований на чотири дні. Ми зараз можемо швидко перереєструвати вашу SIM-карту в системі, наберіть на телефоні комбінацію:*150*[050 ххх хх хх]*[200]# виклик. Тільки швидше, нам ще багато абонентів треба обдзвонити!" Команда виявляється командою переказу грошей з одного рахунку на інший.

5 місце. Подзвоніть батькам! На вулиці до вас підходять з проханням дозволити передзвонити хворій матері або дітям додому, посилаючись на акумулятор, що сів, і терміновість дзвінка. Через хвилину телефон повертається до Вас, а ось кількість готівки на рахунку сильно зменшується. Дзвінок здійснюється на платний номер.

4 місце. Шукаю роботу! Новий вигляд шахрайства: оголошення з пропозицією стабільної роботи з житлом і зарплатою $3 тис. в місяць. Для отримання інформації про роботу в них пропонується відправити SMS або подзвонити на короткий номер (підвищена вартість SMS або платний автовідповідач).

3 місце. Вишли мені грошей! Абонентові приходить SMS такого змісту: "Не можу тобі додзвонитися, немає грошей, перешли 5 гривень". Коли одержувач повідомлення намагається сам набрати вказаний номер, то чує, що абонент - поза зоною доступу. Деколи довірливі користувачі мобільних телефонів дійсно посилають суму незнайомцеві.

2 місце. Поверніть мої гроші! Користувач мобільного телефону одержує SMS-повідомлення про те, що хтось перевів на його рахунок певну суму грошей. Найчастіше вона невелика - 10-15 гривень. За кілька хвилин приходить і інша SMS-ка, з повідомленням про помилку і проханням повернути гроші назад. Частіше всього такі повідомлення відправляються з Інтернету - в цьому випадку номер відправника не повідомляється, замість нього на дисплеї адресата з`являється короткий номер, максимально схожий на службове повідомлення. Якщо довірливий абонент вирішить повернути гроші, він не долічиться на своєму рахунку набагато більшої суми.

1 місце. Поздоровляємо! Ви виграли! Шахраї дзвонять, представляються ді-джеями радіостанцій або оператором колл-центру і вітають з виграшем в акції (найчастіше посилаючись на справжню широко рекламовану акцію). "Переможець" нібито виграв мобільний телефон (або інший цінний приз). Але щоб одержати "приз", необхідно купити ваучер поповнення рахунку (як правило, на 200-400 грн.) протягом певного часу і повідомити код активації.

А ось ще один з найсвіжіших видів шахрайства, про яке я дізнався в МТС. Ви отримуєте на свій мобільний дзвінок від людини, яка представляється інженером компанії. Він каже, що перевіряють вашу мобільну лінію, і просять натиснути #90 чи якусь іншу комбінацію. Що робити на таке прохання? Слід негайно закінчити розмову, натиснувши кнопку відбій. В жодному разі не можна набирати запропоновану вам комбінацію цифр і символів - інакше шахраї отримають доступ до вашої SIM-карти і робитимуть дзвінки за ваш рахунок.

Павло Білецький, Закарпаття онлайн.Блоги
03 липня 2010р.

Теги:

Коментарі

Владимир 2010-11-10 / 16:15:00
Если клюют на такое, то таким "туда и дорога". Я, например, вообще не реагирую даже на "узаконенные" акции от МТС, типа "сто машин за сто дней" и др.

А вообще - зачем этим забивать голову? Других занятий, что ли, нет?

Вот, я - живу себе спокойно, и никакие мошенники меня не трогают.... :))))

Злива 2010-10-05 / 15:48:00
Пан Жолтані знову мухлює))

Віка 2010-09-16 / 22:09:00
Якраз сьогодні отримали аналогічне повіломлення. Невже ще хтось купляється на подібне шахрайство?

Павло Білецький 2010-07-06 / 14:32:00
Діані теж приходило таке повідомлення пр 100 тисяч фунтів

Алла 2010-07-04 / 16:54:00
) о, організовуйте клуб)



та, есемеска потішила)



хоча, власне, в порівнянні з моїм торішнім "виграшем" півмільйона єврів

("Ваша адреса була вибрана з поміж тисяч інших для того, аби саме ви могли отримати цей надзвичайний приз! Вітаємо!" - надзвичайно зворушливий текст англійською на електронку))) - що там те КІА)))

Віталій Глагола 2010-07-04 / 16:38:00
і я "виграв" КІФ Ріо ... в п"ятницю

Алла 2010-07-03 / 11:23:00
О, Гудак днями також "виграв" автомобіль"!

Щось таке як від юемсі, в рамках акції "поповни рахунок - виграй авто")))

нічо, що він не брав участь - зате виграв КІА РІО, здається)))


Павло Білецький
Публікації:
/ 62«Скандал» про великоберезнянського депутата-педофіла – вигадка
Сесія облради під диктовку трьох «Б»
/ 9Старий почерк нової міської влади
/ 21Це нормально, коли соціолог балотується від лідера його опитувань?!!
/ 10Директор Великолазівського радгосп-заводу займається хабарництвом?
/ 14"Не сміти, скотино!".
/ 4На Закарпатті - церковний скандал: священики Мукачівської і Ужгородської єпархії вважають що в обласному центрі діє псевдо духовний виш із псевдо ректором
/ 22Гола правда
/ 23На пл. Театральній в Ужгороді незаконно знищили старовинну будівлю
/ 39Кому цікаво "гнобити" Ужгород?
/ 4На Закарпатті відкрито "Європейський медіа-центр"
/ 1Безкоштовного сиру не буває Фірми, що пропонують дешеве житло чи автомобілі, не збираються працювати собі на збиток
/ 1Чому ми хворіємо?
/ 2Ніхто не закриватиме ужгородську бактеріологічну лабораторію
/ 8Журналісти взялися за лопати.
/ 2У нас чистіше й повітря наше смачніше
/ 5Жити стало цікавіше, але легше від того не стало
/ 24Краще їм не потрапляти до рук...
/ 5Закарпатське радіоолів'є. Що слухати?
/ 17Що ж нас стосується найбільше?
» Всі записи