Чудовий есейчик Сашка Бойченка про Табачника

Старші люди пам'ятають: був колись такий президент України - Ющенко. І оце тепер хтось його десь відшукав і взяв у нього інтерв'ю. Про що можна говорити з абсолютним світовим рекордсменом за рівнем недовіри народу до президента? Коневі ясно: про духовність, соборність, консолідацію Сходу і Заходу. Ну і про Табачніка, звичайно: "Зважаючи на те, як висловлювався щодо української нації міністр Табачник (орфоепія Віктора Андрійовича. - О.Б.), зважаючи на кроки, які він здійснив у мовній політиці, - в мене виникає тривога", - зізнається Ющенко...

Чудовий есейчик Сашка Бойченка про Табачника

Табачнік  – моє всьо 

Олександр Бойченко 

Старші  люди пам'ятають: був колись такий президент України - Ющенко. І оце тепер хтось його десь відшукав і взяв у нього інтерв'ю. Про що можна говорити з абсолютним світовим рекордсменом за рівнем недовіри народу до президента? Коневі ясно: про духовність, соборність, консолідацію Сходу і Заходу. Ну і про Табачніка, звичайно: "Зважаючи на те, як висловлювався щодо української нації міністр Табачник (орфоепія Віктора Андрійовича. - О.Б.), зважаючи на кроки, які він здійснив у мовній політиці, - в мене виникає тривога", - зізнається Ющенко.

Взагалі-то, зважаючи на те, що український міністр  освіти Табачнік називає україномовних українців "узким слоем", а про весь незалежницький рух опору часів Другої світової війни пише: "Допустим, что где-то в Карпатах какой-то ОУНовец действительно случайно убил немецкого солдата", – зважаючи на такі і подібні висловлювання, у мене особисто виникає зовсім не тривога, а бажання бодай на день записатися в ОУН і "случайно" зустріти Табачніка "где-то в Карпатах". Та вже заразом і розтривоженого Ющенка – щоб не допомагав більше ставати президентом великому тупому предметові, без якого і знаний у певних напівкримінальних колах махляр на прізвисько "Діма-Рожевий фламінго" ніколи б не став міністром освіти.

Не  хочеться зануджувати читача етапами великого шляху професора Табачніка по смітниках української політики. Зрештою, навіть його партійні колеги не сумніваються, що головною спеціалізацією цього дешевого клоуна є не освіта, а корупція, казнокрадство і махінації з музейними цінностями. А ще (правда, колеги про це не здогадуються) – фальшивомонетництво в широкому, "андре-жідівському" значенні цього слова. Причому, не знаю, чи, як це часто буває з дешевими клоунами, Табачнік щиро вважає свої жарти невідпорними, а чи просто має публіку за ідіотів, але ідеологічні фальшивки цього бійця невидимого фронту виразно не дружать бодай з елементарною логікою.

Досить  згадати, наприклад, його "науково обґрунтоване" заперечення голодоморного геноциду у статті "Опоздавшие на 200 лет". Визнавши, що "Украина потеряла в голодомор 3,5-4 миллиона населения" і що "убыль" українського населення "в 1937 году по отношению к 1926 году составила 20,4%", Табачнік раптом доходить висновку: "В царской России, равно как и в СССР, украинцев (малороссов) становилось с каждым годом все больше и больше, никакие "голодоморы" их не брали". І не в тім печаль, що трохи дорожчий клоун не наважився б виходити на люди з такими репризами, а в тім, що далеким від ідеології, але підпорядкованим Міністерству освіти вчителям математики якось доведеться тепер пояснювати дітям, чому x – 20,4 > x. Або ось із новішого, про війну: "Переконаний, що під час Великої Вітчизняної війни не було ніякої третьої сили. Була антигітлерівська коаліція, і був гітлерівський Рейх, і його союзники-сателіти". Ну, переконаний – має право. Цікаво інше (і дорого би я заплатив за те, щоб зрозуміти, як воно йому так у голові складається): чому на підставі згаданого переконання Табачнік хоче замінити в підручниках поняття "Друга світова війна" на "Велика Вітчизняна". Адже, здається, щоб війну називати великою вітчизняною, треба, щоб у ній брала участь лише велика вітчизна Табачніка. А якщо воюють, з одного боку, ціла антигітлерівська коаліція, а з іншого – Рейх та його союзники, то скрізь поза межами дешевого совкового цирку це і називається "світовою війною". Розумієш, клоуне?

Гаразд. Що моя ненависть до Табачніка приблизно дорівнює його ненависті до всього українського – це і так ясно. Але, крім ненависті, є ще страх. Знаєте, чого я боявся весь цей час? Я боявся, що януковичі прислухаються до протестів і знайдуть у своїх лавах іншого міністра освіти. Серйозно. Бо це б означало, що донецька братва не лише багата, нахабна і сильна, а й не така тупоголова, як я про неї думаю. Власне, це б означало, що донецькі нарешті зрозуміли психологію своїх ворогів. Когось легше купити, когось – залякати, але завжди залишиться чимало, м’яко кажучи, наївних патріотів, яких можна задурно взяти голими руками, якщо вміло зіграти на їхніх почуттях. Саме ці, м’яко кажучи, наївні патріоти і писали листи до Януковича з проханням зняти Табачніка (не плутати з "хуліганськими" акціями: "хуліганські" акції, звичайно, за будь-яких українських обставин є доречними).

Я вже мовчу, що такими листами вони легітимізували неписьменного парашного шапкокрада як свого президента. Але уявімо собі, що Янукович (тільки не нагадуйте про його формальні повноваження) таки відправив би Табачніка у відставку і призначив когось "нейтрального". Що тоді робити нашим аматорам епістолярного жанру? Дякувати шановному президентові, що ж іще. Особливо – якби він ще й вишиванку при цьому на себе нацупив. А як можна віддячити шановному президентові та цілому його законному бандформуванню? Сидіти тихо у своєму національному ґетто, коли шановний президент вирішуватиме значно – для нього і його опричників – важливіші за освіту й культуру питання.

То  чому донецькі не пожертвували дешевим Табачніком, якого самі зневажають? Не розуміють своєї вигоди? Чи розуміють, але для справжнього "пацана" гонор важливіший за політичну доцільність? У кожному разі, є як є: на східно-західному фронті без змін, і це мене тішить. Треба визнати: у часи президентства Ющенка опозиціонер Табачнік іноді говорив правильні речі. Зокрема про те, що спроба перетворити Україну в її нинішніх кордонах на державу унітарну й одномовну може призвести до зміни самих кордонів, тобто до розколу на дві країни. Здавалося б, опинившись при владі, Табачнік мав би пам’ятати свої ж слова і розуміти, що запроваджувана ним совєтизація є такою ж неприйнятною для західних регіонів України, як українізація – для східних. На щастя для мене, він нічого не пам’ятає і вже мріє про "створення єдиного освітнього простору" – без "голодоморів", зате з Великою Вітчизняною війною. І доки це так, доти не вірте у щирість мого бажання зустріти його в Карпатах, бо доки це так, доти Табачнік – моє всьо. У сенсі моя надія на те, що рано чи пізно між мною і ним постане новий державний кордон.

"Український журнал"

03 травня 2010р.

Теги: бойченко, табачник

Коментарі

М.Т. 2010-10-27 / 15:44:00
Есе Бойченка просто чудовий!
Андрію, дякую за це.

Мідянка 2010-05-11 / 19:58:00
Садгора не менш престижний район Чернівець , ніж теперішня Коровія . І в цьому також переконаний найбільш сучасний топографіст міста Мойсей Фішбайн,варто тільки почитати "Апокриф".Бойченку,як Еренбургу , не бракує цинізму . Півні , певно , більше кукурікали Дарці Попович у "Повнолітніх дітях" Вільдихи,ніж Бойченку . але Сашко у тих же садгірських "шпорах".Так що , пане КК .не надто вважайте на мої емо-пасажі .

Урзус 2010-05-06 / 22:48:00
Есейчик чудовий, але не забувай, Андрію, що твій "духовний батько" Андрухович із Забужкою енд компані до останнього виправдовували та підтримували запроданця Ющенка, замість того, аби вчасно назвати його тим, ким він був, є і буде,

а наприкінці саме вони розвили так нелюбимий тобою "противсіхоз"...

KK 2010-05-06 / 05:29:00
п. Мідянка - Вибачте мені але сам маю родину в садгорі. Чи Ваш вираз 'садгірського кукурікання' має якісь глибші, похованні значіння (я знаю що це мабуть смішне питання, але будь ласка поможіть цйому 'за прутом' русином)?

Мідянка 2010-05-04 / 20:44:00
Колись дуже різко критикували журнал "Українські проблеми",в якому працював Квіт.Казали,що це проблеми самого Квіта.Брюховецький,звісно,не вічний,але й Закарпаття має в НаУКМА найнижчий рейтинг студентів,там багато російськомовних кієвлян.Ужгородська гордість буде видно чи буде в сковородинських традиціях "Могилянки".

Мідянка 2010-05-04 / 20:38:00
Бойченко хоч і трохи нарваний чернівецький зарубіжник,але йому слід тямити навіть у "чудових есейчиках",що монумент на честь ювілею Чернівець уфундував саме Табачник . Так що есеїстичний писк Бойченка на рівні садгірського кукурікання або пліток Рахіри супроти зубастих чиновників від котрих він більше залежний наразі , ніж од варшавських чи віденських стипендій.Есейчик склепати дурничка,а от як працювати в такого шефа це ще гм-гм...