Багатонаціональне Закарпаття

Національностей може бути і сто, а титульна - одна...

З приводу сепаратистських настроїв у Закарпатті

Багатонаціональне Закарпаття

Ні, дорогі мої, далі я так не можу. Це вище моїх сил – цей театр абсурду, ця "палата №6", в якій зібралися як не полководець, то націєтворець, або, у крайньому разі, борець із всесвітньою сіоністстькою змовою. Це я про Закарпаття.

Завелася у наших чинуш така звичка – триндіти про справи національні. Наприклад, губернатор Закарпаття Олег Гаваші (угорець за національністю) часто любить розпатякувати, що на території Закарпаття мирно живе понад 100 національностей, а наш край завжди славився толерантністю. Ясно, що такі слова медом лягають на душу стареньких жіночок (бо працездатне населення "по світах" на заробітках, але про це губернатор не говорить, бо його основна місія – міжетнічне порозуміння), яким що не скажеш – у все вірять, бо то "влада каже". Пане губернаторе, перепис 2001 року показав, що населення Закарпаття на той час становило 1 мільйон 255 тисяч, з них українців – 1 мільйон, або 80%. Ваших рідних угорців, пане Гаваші, тут живе 150 тисяч, це – 12%, румунів – 2,6%, росіян (привіт Совєтскому Союзу!) – 2,5%, циганів – 1,1%, словаків і німців – 0,5% і 0,3% відповідно. Не треба бути губернатором, щоб на основі цих сухих статистичних даних визнати, що Закарпаття – це область, в якій абсолютну (пане Гаваші, зауважте це слово!) більшість становлять українці. Живуть на території Срібної Землі й інші національності, яких чисельно зовсім мало, але це аж ніяк не привід заявляти, що наш край багатонаціональний. Подобається це комусь чи ні, але Закарпаття – край український, і живуть в ньому переважно українці. Більше того, пане губернаторе, відкрию вам велику таємницю – майже в кожній області України живе понад 100 національностей – бо всюди знайдеться один-два чи то греки, чи то гагаузи, вірмени, македонці, казахи, поляки, білоруси, кенійці, китайці (список можна продовжити), та це не дає нам підстави говорити про багатонаціональність.

Теза про вічний спокій і толерантність теж вводить здоровий глузд у паніку. Те, що закарпатці майже тисячу років жили під мадярським ярмом, не означає віковічного миру і толерантності. Згадайте, що було з народними школами, із забороною рідної української мови під час цього горе-панування угорців, або хоча б про те, як угорські фашисти по-звірськи вбивали у 1939 році захисників Карпатської України. Це ваша толерантність? Чи толерантність у тому, аби на Берегівській міській раді висів угорський прапор (куди дивиться СБУ?!), чи у встановленні в Мукачівському замку на висоті 33 метрів турула (угорський національний символ)?

Про русинів взагалі говорити не хочу. На яку п’яну голову комусь придумалося створювати й узаконювати рішенням обласної ради національність "русин", вгадати важко. Сіяти смуту в неосвічених головах легко, засновником нації бути почесно, якби не було так смішно. Якось довелося мені на одному ювілеї вислухати тираду літньої людини (про нього можна сказати так, як і про Януковича: старість прийшла, а де ж мудрість?), про те, що Закарпаттю треба відділитися від окупантів (тобто від України), а жити ми, мовляв, будемо з того, що через область проходить газопровід, і всі нам платитимуть за транзит. Якщо вам, нешановні націєтворці, захотілося дармової гречки, лягайте в лікарню – там годують безкоштовно. Можна би було вам курорт і у в’язниці зорганізувати за такі "заяви", там харчування теж "на шару", але чомусь наші правоохоронці з тим не квапляться. Та на все свій час – Бог палицею не йде бити, як то кажуть.

Завершуючи, хочу додати, що живу в Ужгороді, де цілодобового водопостачання немає (вода за графіком по кілька годин на день, хоча через місто протікає ріка!), де сміття з вулиць прибирають вряди-годи, а історичний центр руйнується потворами офісних будівель. Як ви вже, дорогі читачі, здогадалися, меру міста Ратушняку до цього діла немає, бо він зайнятий боротьбою зі всесвітнім злом (сіоністською змовою) та своїм анекдотичним балотуванням у президенти.

А виростав я у місті Виноградові, з якого автом до угорського кордону - 15 хвилин. Живе в тому місті, крім українців, 15% угорців, але й справді всі живуть мирно, по сусідськи, творенням націй не займаються, в президенти не балотуються. Зацікавлення чужою багатою культурою, наприклад, спонукало мене перекласти українською вірші кількох першорядних сучасних угорських поетів.

Не забуваючи про українське коріння, стимулюйте вивчення мов карпатського регіону, бо вони відкривають дороги у світ, вивчення культур народів, які живуть з нами, бо лише таким чином можна зрозуміти чужий світогляд. Створіть усім без винятку закарпатцям умови для нормального життя, розвивайте туризм, поверніть додому тисячі заробітчан.

Закарпаття треба любити і розвивати, а не ганьбити на всю Україну шизофренічними сепаратистськими заявами.

*офтоп: цей текст опубліковано у газеті "Високий замок" 20 січня 2010 року.

22 березня 2010р.

Теги: багатонаціональність, закарпаття, русин

Коментарі

777 2010-04-20 / 23:28:00
Таких поліетнічних регіонів у Центральній Европі не один:той же Ердей,та ж Воєводина,та ж Буковина.Але є закони лінґвістики,які не можна ігнорувати,тим більше в мові недавно державотворного народу.Закарпатські говірки за всіма параметрами мають український склад.Скільки загальнокарпатських лексем!Чи писатимуть ясінчуки так як білчани?Русинська мова в Закарпатті є повним абсурдом.І справа не в севлюському Любці чи ужгородському Чучці.Справа в тому,що нині чи не кожний-другий письменник і кожний тисячний оперовий співак або балерин.Ця письменницька пошесть здевавульвала літературу,слово й нехіть до чтива.Половина школи ледве читає підручники,а що далі?

Szevljusszkij 2010-04-06 / 13:53:00
teperjka budu ganybytyszja i za tebe, Andrasko


ember 2010-03-25 / 13:22:00
Якщ ви такі обізнані, то раджу захисти кандидатську дисертацію, а не писати коментарі під різними ніками.




Ja pishu vsegda pod odnim nickom: EMBER.

Zemljak, ne obizhajsja, kandidatskuju ne imeju, no ot etovo pravda jestj pravda:)

2010-03-25 / 12:06:00
З лисячого мішка:

Деякі недокінчені семінаристи принесли світові більше лиха, ніж анальфабети цілого земного ґльобу.

Andriy Lyubka 2010-03-24 / 17:55:00
до ember:

Якщ ви такі обізнані, то раджу захисти кандидатську дисертацію, а не писати коментарі під різними ніками.


ember 2010-03-24 / 15:28:00
виходячи зі стереотипів



Andráska, zemljak moj, tvoi razmyshlenija odni stereotipy: koktelj kommunisticheskoj i uljtranatsionalisticheskoj ideologii.

O tom ne govorja, shto soderzhat kuchu lozhnykh faktov (kak skzhem natsoonaljnyj sostav Sevljusha, "rastsvetanie" tovo zhe Sevljusha (v maljusenjkom istoricheskom tsentre vekovye doma, sovkovye adminbudynky i simvol megalomanii: ogromnejshij pravosalvnyj khram).

Shto kasaetsja tituljnykh natsij, oni na Pi(ü, u)dkaparttje te kotorye zhivut kak minimum 200-300 let: rusyny, vengry, nemtsy, tsygany, slovaki, rumuny, jevrei Vsae ostaljnye (gagauzy, armjane, russkie, ukrajintsi) migranty poslednikh 50-60 let.

KK 2010-03-23 / 20:08:00
п. Андрію - Більше до теми, О ця Ваша стаття мені нагадує нову книжку який написав Саша Гаврош. Чи Ви її може


прочитали? Може було б Вам цікава задача прокоментувати про цю нову книжку на Вашому блозі?

KK 2010-03-23 / 20:03:00
п. Андрію - Ви йдіть в перед, не дивіться на критику і пасивність старих п_____в! Їхнє шиття в заді, а Ваше в переді!

То що Вам зараз тяжко із того що не можети знайти відповідну роботу, то і в сйогоднішньому часі буває багатйом по цілому світі, на жаль! Не здавайтесь і старайтесь писати кожного дня. То що Ви втворили Ваш власний сайт, це дуже добре і дасть можливість щоби інші бачили Ваших здібностей. Беріть за прикладом такі сучасні письменики Вашого краю як Мирослава Дочинця, Сергія Федака і Саші Гавроша, які мають зараз дуже добрий успіх і їхню творчість читається по цілі Україні і скоро по цілому світі. Тішетись за їх успіх, і беріть від них приклад! Я знаю що п. Диба уже має на Вас око!



А коли думаєти писати книжку про 'гірське братство' і 'Павла Балли'...'які романи і вірші би писалося!'

Andriy Lyubka 2010-03-23 / 19:16:00
До КК: дякую за Вашу адекватність і розуміння.

KK 2010-03-23 / 18:33:00
п. Юрій - Я бачу що Ви ще до цих пір не знайшли Ваші уколярів, і дальше Ви не правільно вживаєте Вашим останім часом улюбленим слово 'на адресу небораків' і 'неборак дітвак' Думаю що скоро п. Андрійові перестануть подобатися, як він схарактеризував Ваші 'невдалі' і 'гнійні' жарти. Тому я і Вас запрошую до мого "Лиса Микити", а не Андрія, тому що Ваш сільський і безпідставний гумор там більше підходить чим на цйому сайті!


KK 2010-03-23 / 17:44:00
П. Андрію - не хвилюйтесь із не підставними зхаректирисуваннями п. Юрія до Вас. Він не тільки Вам так пробує цинічно відповісти. Він мабуть уже людина старшого віку який напевно багато чого в житті сам не досягнув, а коли бачить

якийсь успіх у молодшу людину то відразу йому заздрість бере. Ось, я тільки що йому так відповів на таку саму ситуацію:



п. Юрій - Вибачте що я Вас так не правильно зхаректеризував. А то я думав що Вам вигідно 'не триматися одної лінії діологу' коли не маєти чим підверджувати Ваші часами не підставні зхаректиризування інших особостей.



Як бачите, п. Юрій тільки добре чується коли других людей проробує понизувати.




местный 2010-03-23 / 16:01:00
Андрей, по сути - согласен. по форме - юношеский максимализм пока не дает Вам быть мудрее...

Юрій 2010-03-23 / 15:16:00
Андрію, щодо актуальності теми, "глибини" її висвітлення, знання, розуміння ситуації в Закарпатті - іронія, без сумніву.

Щодо особистості автора - на адресу небораків тільки співчуття, жодної іронії, а тим більше жартів.


Щодо гнійного запаху - так вилізьте з того гною, що мішає? Чого ради своє молоде життя в режимі гнійного червяка починати?

Andriy Lyubka 2010-03-23 / 11:54:00
Юрієві: мені подобається ваша іронія й невдалі жарти, але є в ній щось таке дуже гнійне. Запаху свого коментаря не відчуваєте?

Юрій 2010-03-23 / 10:26:00
..."університет я закінчую, нормальної роботи не маю, сім"її й близьких родичів в Ужгороді в мене немає, і я взагалі..."


Отут і вся суть - неборак дітвак не знає, куди приткнутися, попробував у "Високий замок"- не беруть, у Виноградові - хіба в "три дуби" посуд мити (бо хто довірить щось інше?), тепер напрошується на цей сайт... "Попрыгунья стрекоза лето красное пропела..."

Пане КК, запросіть його до свого "Лиса Микити", поїде підскакуючи!

as om 2010-03-22 / 21:21:00
Писано, як фігля, ще 20 років тому.



Вуйко , стрыйко, кум Микола


Фурт чекают Янка з школы.

Янко ходит в першый клас,

"рідну мову" учит нас...

Мыцу кішков называє,

што вто реклик вже не знає,

не гарадичі - а сходи

Й што то няньку в Вас за мода

по сільському говорити ,


я ганблюся з вами жити ...

" Рідну мову " вчити буду,

вашу бисіду забуду!



Дуже ся надію, ош сиї бисіды ся навчат ипні дітвакы , і небай, кідь учитель ся трафит недуйдавый , кобы лем мамка з няньком ся не ганьбили перед "поправдішными" розумаками.



KK 2010-03-22 / 21:11:00
п. Юрій - і на Лису Микиту ще лишеться багато русинських 'небораків': Але мені цікаво чому якраз при цйому статті Ви починаєте якусь лєкцію про 'небораків'. Ану Юрій, покладіть уколяри і добре подивіться в низу, я цйого слова не вживав? Ви напевно починали думати про якусь русинську тему (де являються багато таких оферистів), і Вам перекрутилося??



Я думаю що Вам напевно сподобалося моє вживання слово 'бутефорія' коли згадував пр 'русинства'?

Юрій 2010-03-22 / 20:42:00
Пане КК, не беріть до серця писанину "небораків", ще захворієте, не дай бог, на кого лишите "Лиса-Микиту"?

2010-03-22 / 20:37:00

А.Л. 2010-03-22 / 20:29:00
Сашко, вибач, що назвав тебе "Олексієм" - автоматом якось:-)