"Кремлівська" гра закарпатських "будапештців"

"Кремлівська" гра закарпатських "будапештців"

Скажи мені, хто твій друг, і я скажу, хто ти
(Мігель Сервантес де Сааведра,
«Дон Кіхот»)

 

2 лютого президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення Ради нацбезпеки та оборони (РНБО) про застосування санкцій проти Тараса Козака і його телеканалів NewsOne, Zik та 112 Україна, а декілька днів тому, окремі депутати Закарпатської обласної ради показали свою «проукраїнську» позицію та звернулися до голови держави з закликом скасувати санкції щодо телеканалів Медведчука.

Звернення підписали представники чотирьох з восьми фракцій – «Опозиційної платформи – За життя», «За майбутнє», «Команди Андрія Балоги» та «КМКС Партії угорців України». 

Проте, зрозумівши повну «зашкварність» своїх дій та осмисливши цілком реальну перспективу «впасти» в очах виборців, що значно підірвало б їх політичні рейтинги, партії «За майбутнє» та «Команда Андрія Балоги» вчасно схаменулися та відкликали свої підписи.

Незмінною залишається тільки позиція КМКС, яка вперто йде «кремлівським» сценарієм та залишається єдиним союзником ОПЗЖ, свідомо позиціонуючи та прирікаючи себе на звання російської п'ятої колони в Закарпатській області та в Україні.

Знаковим є той факт, що політика угорських кураторів КМКС в корені не збігається з позицією самої партії, адже  три дні тому в Угорщині рішенням суду було позбавлено ліцензії на мовлення останній опозиційний інформаційний канал – радіо Klubradio, яке відверто критикувало авторитарний режим уряду Віктора Орбана, порівнюючи його з фашистським, та, відповідно, «поплатилося» за свою політичну позицію.

При цьому фінансовані Будапештом закарпатські угорці та їх партія КМКС публічно виступають проти рішення РНБО, заявляючи про порушення свободи слова та всіх бачених демократичних принципів та засад. 

Такі зовсім різні позиції стосовно одного питання ідеологічно єдиних угорців викликають низку запитань, адже без згоди офіційного Будапешту керівники КМКС не приймали б такого важливого, доленосного рішення.

Залишається тільки здогадуватися, що ж насправді стало тригером до підписання угорськими лідерами звернення до Президента України щодо заборони каналів кума Путіна: страх через свою антиукраїнську політику потрапити в санаційний список та втратити свій єдиний телевізійний медіамайданчик, а саме – телеканал «21 Ужгород», через який вже тривалий час ретранслюються вигідні офіційному Будапешту політичні  меседжі, чи свідома відкрита підтримка експансіоністської політики країни-агресора, інформаційні сателіти якої роками поширювали антиугорські фейки, зображуючи їх сепаратистами та ворогами України.

14 лютого 2021р.

Теги: ОПЗЖ, Медведчук, КМКС

Коментарі

Вуву 2021-02-17 / 06:38:09
Треба памятати не стільки про 21 як про те хто за ним стойіть і фінансує.
А наші депутати корупціонери теж в тюрмі не сидять , хочаб той самий Шуфрич , який шнирьом у Медведчука , і там інтереси не дуже різняться від Орбанівських .

Віктор Лендєл 2021-02-16 / 02:02:22
до Х-man

"Ініціали", а точніше - прізвище автора, говорять виключно про те, що Угорщина колись здійснювала на загарбаному нею Закарпатті політику насильницької мадяризації і мадярські нотарі насильно записували закарпатців на мадярський лад. Так Рибак став Галасом, Русин - Оросом, а вихідець з "польської" Галичини - Лендєлом.

Можу вас просвітити ще в багатьох нюансах мадярського ґаздування на Закарпатті - як в минулому, так і тепер :))

Віктор Лендєл 2021-02-16 / 02:00:18
Сторонньому

Ну так, ми пам'ятаємо, що Угорщина ще й пам'ятник Шевченкові у Берегові профінасувала, і хлорку давала, і якісь там вакцини. І все - щоби під цим прикриттям робити інші, паскудні і шкідливі для України речі.

Те ж саме і з 21 каналом. Не все там зло. Зрештою, там працюють і нормальні люди. Питання у редакційній політиці. А вона формується за принципом "хто платить, той і музику замовляє".

Ми все бачимо :) І позитив, і деструктив. Майте на увазі :)

Х-man 2021-02-15 / 17:43:01
Но тай судячи із ініціалів автора він має добре розуміти по угорськи

Х-man 2021-02-15 / 17:38:53
Но та у нас так принято приказуй на любуй мові а тубі кажут ану што туй по мадярски говориш так иппен із 21-шим бізуно сисі за нас приказуют треба би іх уключити.іщи знают принести папір писаний латинськими буквами та просят перевестти із мадярськоі

Сторонній- автору 2021-02-15 / 11:04:36
А ви спитайте у глядачів і героїв програм, які виходять на каналі 21: дітей, митців, спортсменів, ромів - чи вважають вони необхідним закрити канал, де як ви безапеляційно заявляєте "тривалий час ретранслюються вигідні офіційному Будапешту політичні меседжі", чи варто боятися про його закриття. Єдиний регіональний канал, який виконує функції "суспільного: проаналізуйте сітку мовлення і не видавайте "фобські" прокламації...

Тібору 2021-02-14 / 17:22:04
Яку бурю посіяли? Бурю у вашій голові? У;країнці до неї не причетні. Менше дивіться російське і угорське телезбочення

Tibor 2021-02-14 / 17:10:49
Для сорри.
Ви ж посіяли бурю. Ви ж отримали. Пиняйте на себе. Угорці тут ні при чому.

сорри 2021-02-14 / 15:19:30
"До автора", що без суду, що з "судами" Орбана - однаково і вам уже про це сказали.
І є ще одна суттэєва різниця: Україна перебуває в стані війни і під впливом масованої "гібридної" пропаганди Кремля. А це далеко не те саме, що комфортне перебування в ЄС і під НАТОвською парасолькою, як у випадку Угорщини.
Хотів би бачити, як Сталін приймає через суд рішення про заборону геббельсівської пропаганди в часі війни між СРСР і нацистською Німеччиною :))

Семен 2021-02-14 / 13:33:58
Ці три канали українськими не були.

:))))) 2021-02-14 / 10:44:02
Ага, тільки перед тим Орбан "реформував" під себе суди

До автора 2021-02-14 / 07:07:10
Недоречне порівняння з антиугорською риторикою: угорське радіо позбавлене ліцензії рішенням суду, а три українські телеканали без рішення суду, без пред'явлення будь яких доказів, без права на захист та апеляцію, різниця є, нє???